2012 m. birželio 12 d., antradienis

MĖTŲ IR CITRINŲ ŽIEVELIŲ TRAUKTINĖ

Pastarosiomis dienomis pajūrio dangų raižo kariniai lėktuvai, o paukščių čiulbėjimą stelbia baisus jų gausmas. Didžiulės tarptautinės karinės pratybos paplūdimį ties Nemirseta pavertė karine baze. Karo policijos patruliai, saugantys smėlėtas kopas, paplūdimiu važinėjantis karinis transportas, jūroje nardantys neįprasti akiai laivai, - visa tai dvelkia kažkuo nežinomu, nors labai smalsu net ir viena akimi pamatyti kas ir kaip. Svarbiausia, kad tai amžinai tebūtų tik spektaklis, kad ir kupinas paslapčių ir traukiantis minias smalsuolių...




O aš gyvenu čia ir dabar, tarp savo augalų ir skubu fiksuoti trumputės vasaros žiedų, kvapų ir skonių...


Ar kada nors pagalvojote, kad galima išvirti uogienę iš bijūnų žiedų? Ir violetinių bazilikų sirupą? Užraugti vyną ne tik iš burokėlių, erškėtuogių, pienių, šermukšnių, bet ir iš gudobelių žiedų?
O kad pasigaminus levandų druskos galima ja pagardinti rankų darbo juodojo šokolado saldainius?


Receptai, kaip visa tai pasigaminti, slypi puikioje knygoje "Kaupiame atsargas", kurią prieš keletą dienų gavau dovanų. Tai tikrai ne šiaip sau knyga vien apie uogienių virimą. Sakyčiau knyga - žinynas, kuriame gausu ne tik tradicinių, įdomių bei negirdėtų ir neįprastų receptų, bet ir patarimų. Ją pavarčiusi panorau išbandyti labai daug dalykų. Pavyzdžiui, pati pasigaminti vytintos dešros, užsūdyti lašinių, šoninės ar nugarinės. Net nebūčiau pagalvojusi, kad rauginti galima net baklažanus...
O gal kur nors sodyboje ar kaime turite rūkyklą? Knygoje puikuojasi receptai, kaip pasigaminti naminio skilandžio, išsirūkyti antį arba žąsį, kaip pasigaminti šaltai rūkytos lašišos su konjaku. Juk tai, kas pagaminta namie ir su meile, tūkstančius kartų skaniau!


O gal dar nebandėte patys gaminti natūralaus jogurto, varškės, naminės rikotos ar maskarponės? Nežinote, ko reikia Provanso žolelių mišiniui ar prieskonių mišiniui Chmeli - suneli
Turėdami po ranka knygą "Kaupiame atsargas", išbandysite šiuos ir dar labai daug kitokių puikių skanėstų... Lietuvos kulinarai ir ekspertai pamokys, kaip prigaminti gardžių naminių pusgaminių atsargų, jei esate labai užsiėmę ir nuolat skubate; sužinosite, kaip šaldyti, džiovinti, rauginti, marinuoti ir apsaugoti, kad atsargos kuo ilgiau išliktų tinkamos vartojimui.


Man gražiausiai skambantis knygos skyrelis "Gėlių konservavimas"... :)


O dabar kviečiu pasigaminti naminės mėtų trauktinės su su citrinų žievelėmis. Ja pagardinsite arbatą, desertą ar kokteilį. Maža taurelė po sočių pietų, pasitarnaus kaip vaistas - pagerins virškinimą...


Reikia:
150 g šviežių mėtų
1 l degtinės
2 citrinų

Citrinas gerai nuplauname ir plonai nuskutame ar nupjauname geltonąjį žievelės sluoksnį.
Mėtas nuplauname ir gerai nusausiname.
Žieveles ir mėtas sudedame į stiklinį indą ir užpilame degtine. Sandariai uždarome ir paliekame tamsioje vietoje 5 dienas. Kasdien pakratome.
Trauktinę perkošiame ir supilstome į butelius.

Šaltinis "Kaupiame atsargas", 2012 m.




4 komentarai:

  1. Ar bandete jau? koks skonis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Išragavome, nes tai ne naujiena mūsų namuose, panašią užpiltinę gaminu kasmet (užtaisau šiek tiek žiemai, kol žaliuoja mėtos). Vien su mėtomis vartojame kaip vaistus - taurelė prie arbatos padeda po sunkiau virškinamo maisto ar lengvai sunegalavus žarnynui, ypač, kai valgome ne namie. Skonis savitas, žolinis ir spalva tokia tamsi. Kas nežino, tikrai nepasakys, kad su mėtomis, bet pas mus mėgstamas, ypač mano vyrui patinka :) Siūlyčiau šiek tiek paskaninti ruduoju cukrumi ir sauja čiobrelių žolės (citrinos žievelė taip pat napamaišys), vat tuomet tikrai turėsite labiau moterišką gardų lietuvišką "Jagermeisterį", jei tokį žinote arba šildantį gėrimą, primenantį pertusiną :) Pabandykite..

      Panaikinti
  2. Kiek laiko laikote? susiruosiau stiklainius, metos zaliuoja ant palanges, liko tik degtines prigriebti parduotuveje.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš laikau savaitę. Žolių užpiltines patariama laikyti nuo penkių iki keturiolikos dienų. Tiek laiko pakanka, kad žolės atiduotų savo galias :)

      Panaikinti