2012 m. birželio 5 d., antradienis

GRIETININĖ RABARBARŲ TARTA

Dar vienas labai gardus pyragas su rabarbarais juos mėgstantiems taip, kaip aš. Tik nebežinau, gal jau paskutinis šiemet.
Plonas trapios sviestinės tešlos pagrindas, minkštas grietininis įdaras su rūgštele ir trupininis viršus lūžtančia plutele. Puiki ir ištaiginga tarta, kurią kepiau Tėvo dienai...  savo vaikų tėčiui :0) Deja, savąjį tegaliu tik paminėti geru žodžiu ir mintyse palinkėti amžinos ramybės...




Savaitgalį Klaipėdoj praūžė džiazo festivalis. Pajūris žmonėms padovanojo nuostabų renginį - sekmadienį mūsų ausis ir akis džiugino puikioji saksofono meistrė Candy Dulfer. Puikus koncertas! O aš nepamenu, kad birželio pradžioje kada nors būčiau vilkėjusi storus ir pilnus šiltų pūkų žieminius drabužius. Plius penki ir baisiausi vėjo gūsiai. Didžiai gerbiamas meras ir festivalio organizatorius guodė, mat likusioje Lietuvos dalyje dar ir lijo... :)
Tikriausiai vasaros sulauksime tik po Joninių...


Reikia:
Tešlai:
180 g miltų;
120 g kambario temperatūros sviesto;
50 g cukraus;
2 kiaušinių trynių;
žiupsnelio druskos.

Įdarui: (puodelis 250 ml)
2 kupinų puodelių nuvalytų ir supjaustytų rabarbarų;
šaukštelio vanilinio cukraus;
puodelio cukraus (naudojau maždaug 2/3 puodelio);
1 kiaušinio;
1 puodelio riebios grietinės;
1/3 puodelio miltų.

Trupiniams:
0,5 puodelio rudojo cukraus (naudojau Demerara cukrų);
0,5 puodelio miltų;
šaukštelio vanilinio cukraus;
60 g lydyto sviesto.

Iš miltų, supjaustyto kambario temperatūros sviesto, kiaušinių trynių, cukraus ir žiupsnelio druskos užmaišykite tešlą. Iš jos padarykite rutulį, susukite į foliją ir valandą laikykite šaldytuve.

Iš atšalusios tešlos iškočiokite maždaug 30 cm skersmens lakštą ir įklokite jį į apskritą žemą kepimo formą. Kraštus prispauskite folijos gabalėliais, dugną subadykite šakute ir apkepkite 10 - 15 min. 180 laipsnių kaitros orkaitėje. Atvėsinkite.

Grietinę rankine šluotele suplakite kartu su kiaušiniu, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir miltais.
Ant atvėsusios tešlos pagrindo suberkite pjaustytus rabarbarus ir supilkite grietinės plakinį.


Trupiniams rudąjį ir vanilinį cukrų sumaišykite su miltais ir tirpintu sviestu. Trinkite tarp pirštų, kol pasidarys trupiniai. Jei tešla per drėgna, papildomai įberkite šaukštą miltų. Trupinius paskirstykite ant tartos paviršiaus.


Pašaukite į 180 laipsnių kaitros orkaitę ir kepkite apie 40 min., kol gražiai paruduos, o vidus sustings.


Pjaustykite visiškai atvėsusį.

Iš formos neišimamas, bet labai skanus. Viršutiniai trupiniai suformuoja traškią ir nuostabią, beveik karamelinę plutelę, tarsi stogelį :) Grietinė ir rabarbarai - senas geras duetas.
Laikykite vėsiai...


Šaltiniai: tartos pagrindas iš knygos "Obuolių pyragai. Skanėstų knyga." 2011 m.
pyrago idėja iš Canadian Living

10 komentarų:

  1. ir aš pastebėjau, kad labai rabarbarai su grietine dera... oj, džiazo festivalis... oj, kodė manęs ten nebuvo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dalia, džiazas buvo geras ir nieko nekainavo, tikrai galėjai būti :)

      Panaikinti
    2. Et, Klaipėdos džiazas... Visą savo gyvenimą (ne)sąmoningai džiazavau Kaune - nuo mokyklinių laikų iki... vestuvių :) o po to prisidėjo dar ir Klaipėdos džiazas. Geriau už juodu tik ... rabarbarai :)

      Panaikinti
    3. Ot kažin, kas geriau džiazuot ar rabarbarus valgyt :) Reiktų pagalvot, ką pasirinkti :)

      Panaikinti
  2. Atsakymai
    1. Reikia, Karolina. Ačiū, jau pataisiau :)

      Panaikinti
  3. Gavosi truputį įlūžęs, bet skanus skanus skanus...Kepsiu dar būtinai. Jau vien dėl šio pyrago ir dėl Jūsų skaniųjų keksiukų su rabarbarais-tikrai verta žiemai užsišaldyti jų:). Dėkui už receptą, Aušra.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Daiva, puiku, kad ir jums patiko :) O rabarbarus ir aš šiemet šaldysiu :0)

      Panaikinti
  4. Labai skanus pyragas, negalejau sustot valgyt po vieno gabalelio. Greit isgaravo! Aciu uz recepta!
    Tik as i pagrinda dejau maltus lazdyno riesutus perpus su miltais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su lazdyno riešutais turėjo būti gerai :) Tikriausiai net geriau nei su migdolais, bet čia gal skonio reikalas. Smagu, Jolita, labai ačiū, kad grįžtat su įvertinimu :)

      Panaikinti