2012 m. birželio 22 d., penktadienis

ALAUS - GARSTYČIŲ MARINATAS ŠAŠLYKAMS




Visi žino, kad per Jonines reikia džiaugtis gamta ir jos teikiamomis galiomis. Labai tinkamas metas pasirinkti paprasčiausių žolynų šildančiai žiemos arbatai.
Per Jonines neikite ieškoti paparčio žiedo, kad įgautumėte mistinių galių, nes paparčių žiedų dar niekas nėra matęs :0) Per Jonines geriau prisiskinkite žalių paparčių lapų ir juos sudžiovinkite. Žiemą, kai jus, o ypač jūsų mažuosius kamuos peršalimo požymiai, net ausų uždegimas, padarykite jiems paparčių nuoviro voneles kojoms mirkyti. Kartokite tai keletą vakarų ir ligos kaip nebūta... Be to, paparčių vonelės sumažins kojų tinimus ir nuovargį po sunkios darbo dienos.
Sergant ausų uždegimu ar labai skaudant galvą, nedidelę pagalvėlę prikimškite džiovintų paparčio lapų ir ant jos pagulėkite. Skausmas nurims, mano močiutės išbandyta. Ji dideliais lapais apsivyniodavo galvą ir apsigobdavo skara.
Sakoma, kad kamuojant reumatiniams, stuburo ar sąnarių skausmams, reikia gultis ant sluoksnio paparčių lapų arba jais prikimšti čiužinį. Ką gali žinoti...
Draugė pasakojo, kad jos devyniasdešimtmetė senolė nuolat sėdėdavo kojų padus padėjusi ant paparčių lapais prikimštos pagalvės. Šąlančioms kojoms šildyti, nuovargiui mažinti, nuo tinimų, prakaitavimo, skausmų ir dar nežinia nuo ko...

Kai kurių paparčių lapai turi stiprų dezinfekuojamąjį poveikį, todėl tiek žali, tiek džiovinti sutrinti tinka dėti ant ilgai negyjančių žaizdų.
Iš lapų galima gaminti aliejų ir spiritinę tinktūrą trynimams, plikyti arbatą, jaunus ūglius kepti svieste, tereikia pasigilinti, kurios rūšies lapai tinkami vidiniam vartojimui... 

Mūsų miškuose auga savo amžių milijonais metų skaičiuojantys stebuklingi lapai, tai kodėl tos mistinės galios norima įgauti ieškant žiedų, kurių nėra?



Alaus marinatui šašlykams naudokite mėgstamą alų. Nuo to, kokį pasirinksite ir kiek jo pilsite, priklausys mėsos skonis (žinoma, tai priklauso ir nuo mėsos kokybės). Kiekvienąkart galima išgauti vis kitokį skonį, eksperimentuokite. Šį kart aš naudojau tamsųjį "Baltijos" alų ir pyliau jo labai nedaug. Mėsą gerai "išmasažavau" rankomis su žalumynais ir svogūnais, užpyliau alaus ir garstyčių mišiniu ir palikau keletui valandų. Mėsa iškepė skani ir minkšta, su kvapniu alaus prieskoniu :)

Reikia:
1 kg kiaulienos sprandinės
saujos šviežių bazilikų lapelių
garo šūsnio šviežių kalendros lapų
druskos 
maltų pipirų
2 - 3 svogūnų
3 - 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
5 - 6 šaukštų baltojo vyno acto
kupino šaukšto grūdėtųjų garstyčių
150 - 200 ml tamsaus (ar kitokio, mėgstamo) alaus.

Mėsą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Suberkite smulkiai supjaustytus svogūnus, kapotus kalendros lapus ir bazilikus. Žalumynų negailėkite. Įberkite druskos, maltų pipirų ir gerai išmaigykite - viską įtrinkite į mėsą. Užpilkite aliejaus, išmaišykite ir palikite 15 - 30 minučių.
Garstyčias išmaišykite su vyno actu ir alumi. Užpilkite ant mėsos, išmaišę paragaukite (jei prireiktų, pagardinkite) ir, jei nieko netrūksta, dėkite į šaldytuvą pasimarinuoti 4 - 5 valandoms (alus neturi mėsos pilnai apsemti).


Verdami ant iešmų, mėsą nuspauskite, o žalumynus, kiek įmanoma, nuimkite. Kepdami palaistykite likusiu marinatu...

Smagių Joninių!

Šaltiniai: apie paparčius - Stebuklinga paparčio dvasiaPapartis kelminisvalstietis.ltpatiekalai iš paparčių (rusų k.)
apie šašlykus - žurnalo "Tik vyrams" biblioteka, "Tikrų šašlykų receptai", Nr. 1

8 komentarai:

  1. Šį marinatą turėčiau daryti taip, kad maniškis nematytų, nes jam baisiai širdį skaudėtų dėl alaus :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Čia gi vos nepilna stiklinė alaus :) ir beveik tvarkingai sunaudojama, nei lašo veltui. O likusį begaminant galima ir išragauti :0)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šiais metais atradau mėsą aluje. Visais būdais: ir troškintą orkaitėje, ir virtą puode su alumi, ir su alaus padažu. Maniškiui širdies dėl alaus neskauda - kaip tik - džiaugiasi sulaukęs vakarienių ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir man labai patinka šis derinys, Rūta :) Visaip...

      Panaikinti
    2. Aha :) ir šiaip, tas alus nieko ir stiklinėje. Paprasčiausiai, banaliausiai - tik užsigerti :)

      Panaikinti
    3. Na čia tai jau kas be ko, o dar jei tamsesnis :)

      Panaikinti
  4. Aš taip pat marinuoju aluje ir puikūs šašlykėliai gaunasi, na o pas jus dar visokių prieskoninių žolelių dedasi, turėtų būti labai skanu:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laimuže, nemėgau žalios kalendros. Bet gyveni ir skonio receptorius tobulini :) Prisiauginau didžiausią šūsnį vien žalios mėsos gardinimui :)

      Panaikinti