2013 m. gegužės 10 d., penktadienis

JOGURTINIS KEKSAS





Ech, mano mylimiausioji gegužė... Nors ir pavėlavęs, o pajūrį pavasaris aplanko visuomet vėliausiai, puikus oras - kaitri saulė, vasariškas lietus ir gaivūs vėjai ant savųjų sparnų atsinešė visą puokštę spalvotų ir kvapnių žiedų. Žiedais džiaugiuosi tiek lauke, tiek namuose. Visą žiemą praliūdėję ant labai šaltos palangės, vienas po kito skleidžia žiedus kaktusai, visi lyg susitarę, vienu metu. Kai kurie jau kelintus metus po du, kai kurie po vieną, o kai kurie ir po visus penkis žiedus iškart. Kilimais žydi tulpės mažylės, kaip niekad ryškai spygliuočių kraštovaizdį nuspalvino forsitijos, viliojančios bites aitriu kvapu. Kasdien stabteliu pasigėrėti bandydama sustabdyti akimirką :)









Labai gardus, drėgnas ir minkštas keksas su jogurtu, medumi ir ruduoju cukrumi. Buvau net pamiršusi, kad turiu šį receptą senuose užrašuose. Užtat prisiminusi, kepiau jau keletą kartų per pastarąsias savaites.
Tešlai naudokite tirštą natūralų jogurtą ir gerą sviestą, tik tuomet pasieksite tobulo rezultato puikiam pavasariškam savaitgalio rytui...


Reikia:
100 g sviesto
2 kiaušinių
50 g medaus
70 g rudojo cukraus
160 g tiršto natūralaus jogurto
180 g miltų
1,5 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
1 apelsino žievelės (tik geltonosios dalies)

kekso paviršiui:
3 - 4 šaukštų miltinio cukraus
1 apelsino sulčių (naudojau raudonuosius apelsinus, tad mano glajus nusidažė rausvai)
saujos migdolų plokštelių

Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių kaitros.

Minkštą sviestą ištrinkite su medumi (jei medus kietas, šiek tiek pašildykite, kad suminkštėtų) ir cukrumi iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami. Įmaišykite jogurtą.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, apelsino žievele ir druska. Švelniais judesiais įmaišykite į tešlą.

Supilkite į kepimo popieriumi išklotą kekso formą ir pašaukite kepti. Kepkite apie 40 - 50 minučių, kol pakils ir dailiai paruduos. Atvėsinkite ant grotelių.

Glajui miltinį cukrų sumaišykite su apelsino sultimis (jei apelsinas saldus, maišykite su citrinos sultimis), kol gausite klampią tyrę. Užpilkite ją ant pyrago. Kekso paviršių pabarstykite migdolų plokštelėmis ir palikite, kad sustingtų. Skanaus!



27 komentarai:

  1. Kaip grazu pas Tave!!!! Kiek ziedu, spalvu ir nuostabiu akmenuku :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kokios pėdutės!!! Fantastika! :)
    O keksas irgi labai jau gardžiai bei puriai atrodo ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Asta, pastaruoju metu paplūdimy tik akmenis pėdutėms ir tematau :)

      Panaikinti
  3. Koks gėlių grožis ir kekso gardumas! Dar neragavau, bet žinau, kad skanus. Labai norėčiau gabalėlio desertui. Valgyčiau, gerčiau arbatą ir svajočiau apie atostogas. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, bet tu ar ne mažosios auginimo atostogose? Tai taip pat puikus metas :)

      Panaikinti
    2. Aušra, aš jau seniai į darbą grįžau, kai mažąjai buvo 1 m. 2 mėn. Kaip greitai eina laikas!!! Tuoj su ja pyragus kepsime. :)

      Panaikinti
    3. Tikrai, kaip greit šuoliuoja laikas, matyti ant vaikų :) Nors vilku kauk, kaip norėčiau sugrąžinti tuos laikus, kai su jais leisdavau visą savo laiką :)

      Panaikinti
  4. Pėdutės ir mane užbūrė! :) O jau gėlės gėlės!.. Sveikinu su žydėjimu. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Šaunus receptas :) Keksas gavosi tobulas :) Minkštas, purus ir visai ne sausas :) Labai geras receptas :) Ačiū, kad pasidalinot :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir jums labai dėkoju bei džiaugiuosi, kad patiko :)

      Panaikinti
  6. nepavyko, neiskele. susiplojo, ne purus. ir nezinau kodel.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Per daug žodžių su priešdėliu -ne :) Problemos individualios, nes šalia nebuvau ir nemačiau, ką padatėt negerai.
      Turi būti tikrai geras sviestas ir svarbiausiai, tikrai tirštas jogurtas.
      Miltus reikia švelniai įmaišyti. O gal dar atsižvelgti į savo orkaitės ypatumus. Ir ką aš žinau, daryti viską su meile ir nuoširdžiai, nes šį keksą esu kepusi n kartų ir be jokių nesklandumų :)

      Panaikinti
    2. Nudojau Rokiškio natūralų jogurtą. Gal iš ties jis netiko, net nežinau, skonis nebuvo prastas, bet neiškilęs visai, ne purus, o ir virtuvėj ne pirmą kartą, gaspadinauju kaip reikiant, nesu naujokė:))
      Na , bet gal geriau nebe bandysiu. Ką kepiau N kartų, tai apverstą rabarbarų pyragą. Ir kepsiu dar daug kartų. Tikrai skanus, ačiū jums už jį, puikus atradimas.

      Panaikinti
    3. Aš turiu įtarimą, kad jūsiškė tešla buvo per skysta. Gal dėl skystesnio jogurto. Tokiu atveju reiktų papildomo ar net dviejų šaukštų miltų ir drąsiai galima berti du šaukštelius kepimo miltelių. Tešla turėtų gautis kaip geros kaimiškos grietinės tirštumo :) Čia jei vis tik susigundysit pabandyti, nes pyragas labai skanus :)
      Džiaugiuosi, kad bent kažkas pavyko ir dėkoju, kad bandot ir dalijatės patirtimi :)

      Panaikinti
  7. Bandžiau. Kiek išsikėlė, tai sukrito iškepęs dvigubai. Glajus tikra tragedija, tikrai iš apelsino sulčių ir 4 šaukštų miltinio cukraus nesigavo klampi masė... dėjau dar tiek pat bet efekto jokio. Pasidariau su kiaušinio baltymu... tešla atrodė ir buvo tobula, netgi vos vos tirštesnė, nei rašyta, kepimo miltelių pakankamai. Nežinau, kas nutiko, bet labai buvo gaila, nes taip nuošitdžiai dariau ir šiaip jau tai labai skanus, tikrai vertas dėmesio, bet čia gal labiau patyrusioms šeimininkėms...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, nežinau, kiek gavosi sulčių iš apelsino, kad įdėjus aštuonis šaukštus cukraus, jums nesigavo klampi tyrė, matyt, turėjot apelsiną milžiną :) Jokio efekto laukti nereikėjo, tiesiog turėjot užpilti ant pyrago ir palikti, kad sustingtų. Tai vienas paprasčiausių cukrinių glaistų. O dėl to, kad susmego, gali būti kelios priežastys - per skysta tešla, pet trumpai kepėt (visuomet reikia atsižvelgti į savo orkaitės ypatumus) arba per staigiai įmaišėt miltus (juos reikia švelniai tik įmaišyti ir jokiu būdu neplakti). Senas šis receptas, įrašytas pageltusiuose senos knygos lapuose ir dažnai kepamas, kaip matote nuotraukose, man niekas nesukrenta :)

      Panaikinti
  8. As noriu papriestarauti ir padekoti uz puiku recepta ;) Matyt, kalta nevienoda produktu kokybe. As naudojau paprasta pirktini jogurta, jis gan skystokas, tad dejau 200 g miltu. Iskepe puikiai, niekas nesukrito. Svarbiausiai, labai skanus keksas! O del glajaus, darau toki daznai, gi labai nesunku. Dedi pudros tol, kol gauni tirsta tyrele, kuri uztepta ant pyrago veliau sustengsta. Nebent apelsinas buvo milzinisko dydzio, tuomet cukraus reikia daugiau. Labai aciu dar karta uz puiku recepta!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už visokias nuomones :) Taip, mūsų pirktiniai jogurtai, o kartais ir sviesto kokybė nulemia paprasčiausio pyrago sėkmę :) Mano uošvis jau daug metų kepa marmurinį keksą pagal vieną ir tą patį receptą, bet kaskart dejuoja, kad tai neiškilo, tai per sausas, tai dar kas negerai. Puikiausiai pavyksta, kai naudoja naminius pieno produktus ir tiksliai matuoja proporcijas :) Skystesnei tešlai reikšmės turi net kiaušinių dydis. Arba reikia vadovautis šeimininkiška nuojauta ir dėl pas mus esamos produktų įvairovės ir kokybės skirtumų, reguliuoti pagal save :)

      Panaikinti
  9. As tikrai nepeikiu recepto, jis tobulas, nes ir sukritęs buvo pasakiško skonio. Tiesiog matyt man pačiai vis dar trūksta įgūdžių. Pasimirš nuoskaudos, kepsiu vėl:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nepajutau nuoskaudos, juk kiek žmonių, tiek nuomonių, tiek pat ir patyrimų :) Bandžiau iš savos patirties patarti, kur gali slypėti bėdos ir linkiu sėkmės bei kantrybės bandant dar kartą :)

      Panaikinti
  10. Negaliu atsidziaugti! Sunaudojau besibaigianti galioti jogurta, neapsiziurejusi supaprastinau eiga (sviesta istirpinau su medum ir cukrum) ir vistiek rezultatas puikus! Aciu, geras receptas.

    AtsakytiPanaikinti