2013 m. gegužės 20 d., pirmadienis

MĖSAINIAI SU VIŠTIENA IR DILGĖLĖMIS



Ėmė ir davė vėsiam pajūriui tropinį karštį, karštų vėjų, tūkstančius žiedų ir jausmą, jog vasara tikrai jau čia... O mano spintoj, tarp pasimetusios, greitom ištrauktos basučių poros, dar tingiai gulinėja keletas porų šiltų batų. Dar prieš savaitę negalėjau rasti normalios dilgėlės, o šiandien jų bujoja visos pamiškės. Sparčiai želia rabarbarai, jau spėjau iškepti skanų pyragą. Miškai gaiviai kvepia ievomis, tik užvakar pražydo alyvos. Pavasario kaip ir nebuvo...
Spėjom pasigauti kaitrios saulės tuštutėliame Juodkrantės paplūdimy, prisirinkti gintaro trupinių, o kai kam pavyko įkristi į dar vis ledinę jūrą. Kai vidurnakty ėjom stumdami dviračius kvepiančiu pušynu palei jūrą, ties kuria dangus jau netemsta, kai į save traukėm tvankų, vandeniu ir sakais kvepiantį orą, o kūną mušė lengvas prakaitas, norėjosi sustabdyti akimirką :)


Ir vėl naminiai mėsainiai (rudenį gaminau šiuos, su kalakutiena). Labai skanių, minkštų ir purių bandelių receptą šį kart pasiskolinau iš Aguonėlės, norėjau pabandyti ką nors dar. Receptas puikus, bandelės nuostabios, dėkoju Aguonėlei :)
Maltinį pasigaminau iš vištienos šlaunelių mėsos, gausiai pagardindama dilgėlėmis. Labai svarbu jų neperkepti, kad liktų sultingi. Ir žinoma, svarbiausia geras ir skanus naminis majonezas, kupinas žalumynų - dilgėlių, laiškinių česnakų, keletos kraujalakės lapelių, petražolių ir meškinio česnako. Žodžiu, įmaišiau po nedaug, bet visko, ką radau darže ir miške :) Puiki vasariška puota!

Reikia:
bandelėms (6 vnt.):
250 g miltų
140 g drungno pieno
30 g minkšto sviesto
10 g šviežių mielių
3 arb. š. cukraus
žiupsnio druskos
1 kiaušinio
sezamo sėklų pabarstymui

mėsos maltiniams:
apie 400 g višteinos šlaunelių mėsos (be odos)
piene išmirkytos batono riekės
gera sauja šviežių dilgėlių viršūnėlių
druskos, maltų pipirų pagal skonį
2 skiltelių česnako


5 - 6 šaukštų naminio ar pirktinio majonezo (kaip pasigaminti naminį, skaitykite čia)
saujos dilgėlių viršūnių
nedaug šviežių petražolių, laiškinio česnako, krapų, meškinio česnako ar kitokių turimų - mėgstamų žalumynų

ir dar:
salotų ar gražgarsčių lapų
didelio šviežio pomidoro
plonai supjaustyto mėgstamo sūrio

Bandelėms miltus suberkite į dubenį, viduryje padarykite duobutę.
Mieles ištirpinkite drungname piene ir supilkite į miltus. Sudėkite likusius produktus ir rankiniu elektriniu plakikliu su tešlos antgaliais (ar virtuviniu kombainu) užminkykite minkštą ir lipnią tešlą. Tešla tikrai turi gautis labai lipni. Išminkytą tešlą pridenkite ir pastatykite šiltai, kol pakils dvigubai.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių kaitros.

Pakilusią tešlą išverskite ant miltuoto stalo ir gausiai miltuotomis rankomis suformuokite šešias apvalias bandeles. Sudėkite jas į kepimo popieriumi išklotą skardą ir palikite, kad dar pakiltų, apie 20 min.
Aptepkite pienu ir apibėrę sezamo sėklomis, pašaukite kepti. Kepkite apie 20 minučių. Gerai atvėsinkite.


Majonezą sumaišykite su smulkiai kapotais žalumynais (dilgėles prieš smulkinant nuplikykite verdančiu vandeniu).

Maltiniams mėsą sumalkite kartu su piene mirkytu batonu.
Dilgėles perrinkite, nuplaukite, nuskabykite kotelius ir užpilkite verdančiu vandeniu.
Po keletos minučių vandenį nupilkite, o dilgėles smulkiai sukapokite peiliu ar sutrinkite elektriniu trintuvu. Įmaišykite į maltą paukštieną.
Įberkite druskos, pipirų, įspauskite česnako ir gerai išminkykite.
Suformuokite maždaug bandelių skersmens dydžio plokščius, nelabai storus paplotėlius ir iškepkite gerai įkaitintame aliejuje. Kepkite karštai, bet neilgai, kad tik perkeptų ir liktų sultingi.


Bandeles perpjaukite skersai ir sluoksniuokite sumuštinius: bandelė, šiek tiek majonezo, salotų lapeliai, mėsos paplotėlis, sūris, pomidoro riekė, vėl plonas majonezo sluoksnis, salotos ir bandelė. Nepamirškite šalto alaus ir skanaus!




10 komentarų:

  1. Ai, kaip smagu jums, jog turite tokius karscius! Pas mus lyja ir lyja, manau basutes dar pora savaiciu tupes spintoje :( nors neatbaido musu sode valgyt darytis :)
    Dziaugiuos, jog patiko bandeles! Atrodo puikiai pavyksios.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aguonėle, pas tave tikras receptų lobynas, receptai vienas už kitą geresni :) Visuomet smagu rinktis :) O taip laukiamas lietus jau ir pas mus atkeliavo. Gerai pagirdė žalumą ir atgaivino dūšią :) Buvo per karšta :)

      Panaikinti
  2. Aušra, aš savaitgalį pasodinau savo "stulbinamo dydžio daržą", užsiraugiau dilgėlių (jų dydis buvo milžiniškas), prisirinkau rugštynių, pagaminau "šaltibarščių" su rūgštynėmis, išviriau karštos rūgštynių sriubos ir pagaliau į ją išdrįsau įleisti kiaušinį, kuris gavosi labai nieko. Ačiū Tau, už nerealias rekomendacijas ir idėjas:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kiek smagių užsiėmimų turėjai :) Aš lauke krapštytis galėčiau amžinai :) O dilgėlių raugas nerealus dalykas bet kokio dydžio daržui. Ir aš ketinu minti dviračiu iki jūros, dilgėlių raugui ir galbūt dar kai kam :)

      Panaikinti
  3. Pas mus karščiai dilgėles jau peraugino :) jau visai iki kelių užaugo. Mėsainiai labai skaniai skamba, o dar su dilgėlių padažu :) Niam!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dilgėles galima skinti ilgai, net ir pradėjusias žydėti. Tik tuomet jau vaistams :) O jaunų viršūnėlių taip pat galima rasti visą vasarą.
      Šie mėsainiai tikrai buvo niam :) Mano vyrai suvalgė pasigardžiuodami :)

      Panaikinti
    2. Aš irgi prieš Jonines dilgeles skinu, tiksliau sakant pjaunu ir džiovinu arbatai žiemai. Paaugusios dilgėlės man jau nebe tokios gražios, kitaip sakant "pagyvenusios" ir maistui jų dažniausiai neberenku, nors gal ir galima būtų, bet kai daržuose prasideda špinatai, salotos ir ridikėliai dilgėlių jau kažkaip man nebesinori :)

      Panaikinti
    3. Sutinku! Aš prisidžiovinu, o po to dar kartais sutrinu beveik į miltelius. Labai gerai gardinti maistą naudojant kartu su kitais prieskoniais.

      Panaikinti
  4. Nors po savaitgalio labai pykstu ant dilgėlių, tikrai norėčiau tokio šedevro paragaut!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pyksti, kad per greit subujojo? Jei dar nežydi, viršūnėlės vis vien puikiai tinka!

      Panaikinti