2013 m. liepos 30 d., antradienis

NASTURČIŲ ŽIEDŲ IR BAZILIKŲ PESTO



Kur dedate bazilikus, kai vasara padovanoja puikų jų derlių? Šią vasarą man šie prieskoniai dera kaip niekad gerai. Vazonuose, loveliuose, namie ant palangės, lauke, tik ne darže. Matyt, dėl nuolatinių vėjų ir šilumos trūkumo, atviroje dirvoje bazilikų užauginti man nepavyksta. 
Aš bazilikų visuomet šiek tiek sušaldau. Šiek tiek sudžiovinu, kad galėčiau maišyti su kitomis prieskoninėmis žolėmis žiemą.

Šiemet pabandžiau pasidaryti bazilikų druskos ir cukraus. Puiki spalva! Ypač druska su violetiniais bazilikais. 


O gaminau paprastai, tiesiog, lygiomis dalimis sumaišiau druskos ir bazilikų lapelių (pvz., stiklinė druskos ir vidutiniškai prikimšta stiklinė lapų), sutryniau rankiniu elektriniu trintuvu iki vientisos masės ir šiek tiek padžiovinau 90 laipsnių kaitros orkaitėje. Tuomet dar šiek tiek palaikiau saulės atokaitoje, kad gerai išdžiūtų ir subėriau į indelius. Toks pat žaidimas ir su cukrumi, tik cukrui sunaudojau žaliosios citrinos ir cinamono kvapo turinčius bazilikus.
Nežinau, kiek ilgai išsilaikys aromatas, manau, kad suvartoti teks kuo greičiau, kadangi spalva laikant šviesoje jau blunka, bet kol kas tai labai puikus pagardas beveik viskam, vietoj įprastos druskos ar cukraus.




Šios vasaros atradimas - bazilikų pesto su nasturčių žiedais, kurie suteikia skanaus aitrumo (tikriausiai, žinote, kad valgomi tiek nasturčių žiedai, tiek lapai, tiek pumpurai, kurie turi liežuvį kandančio aitrumo, šiek tiek primenančio garstyčias ar gražgarstes, be to, tai kalnas vitaminų!). Tad, jei daržo pakrašty ant tvoros ar gėlyno vidury raitosi švarus, nepurškiamas nasturčių krūmas, rekomenduoju pabandyti. Puikus užtepas ant itališkos baltos duonos skrebučio, su pomidoro griežinėliu ir mоcarelos rutuliuku arba pagardas makaronams, picai, o gal vištienos marinatui...


Reikia:
50 g bazilikų lapelių
20 g nasturčių žiedų (apie 30 - 40 žiedų)
2 skiltelių česnako
30 g tarkuoto sūrio "Džiugas"
apie 70 ml tyro alyvuogių aliejaus
2 valg. š. kedro riešutų (migdolai ar saulėgrąžos taip pat tiks)
druskos, maltų pipirų ir citrinos sulčių pagal skonį

Bazilikus kartu su nasturčių žiedais ir aliejumi sutrinkite elektriniu trintuvu iki tyrės. Trinant sumeskite česnaką, sūrį ir riešutus. Tirštumą reguliuokite aliejumi.
Pagal skonį pagardinkite druska, citrinos sultimis ir maltais pipirais. Sukrėskite į užsukamą indelį ir paviršių užpylę šlakeliu alyvuogių aliejaus, sandariai uždarykite. Laikykite šaldytuve ir suvartokite per keletą dienų...



Pagardui vartokite ne vien žiedus, bet ir nasturčių lapus. Jaunesnius, švaresnius ir nepažeistus kenkėjų. Lapai turi daugiau aitrumo nei žiedai.






8 komentarai:

  1. kokios geros idejos!! nasturtas as tik i salotas dedu; pesto bus isbandytas;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Aušra, nasturtes galima maišyti daug kur :)

      Panaikinti
  2. Žydi pas mane vos ne pievelė, jos man tokios gražios :-)( ir skanios salotuose) Būtinai bandysiu Tavo receptuka . :-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Saitana, gražios, tik jas labai mėgsta kiti padarėliai :)

      Panaikinti
  3. Puikumėlis, Aušra. Labi graži druska ir cukrus. Reikės rudenį išbandyti, mat bekeliaudama iš vienu giminiečių pas kitus - neturiu jokios prieigos prie virtuvės ir daržo :/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, violetinė druska tokia išliko ir man labai patinka jos kur nors užberti :) O žalioji blunka, deja, kaip ir aromatas. Reiktų laikyti tamsoje :)

      Panaikinti
  4. Išbandžiau pesto su nasturtėmis- labai nustebino poskonis :-) Patiko nerealiai , su naminiais makaronais- tikras apsivalgymas. Kartosiu kol žydi nasturtės :-)

    AtsakytiPanaikinti