2014 m. gegužės 22 d., ketvirtadienis

KOKOSINIS TAPIJOKŲ PUDINGAS SU ALYVŲ ŽIEDAIS


Turiu tokią knygą, pavadinimu "Cooking with Flowers" (gaminimas su gėlėmis). Negaliu nustoti jos vartyti. Piliarožių klafutis, ledai tulpių žieduose, tailandietiškos jautienos salotos su orchidėjų žiedais, sumuštiniai su nasturtėmis, kinrožių karamelė su aitriosiomis paprikomis, įvairiausių gėlių žiedlapių džemai ir taip toliau. Knyga nuostabi, ne tik akims paganyti, bet ir kasdienybei nuspalvinti.



Net nebūčiau pagalvojusi, kad valgomi gvazdikų, tulpių, viendienių, net pelargonijų žiedai... Žinoma, tai tėra tik patiekalų pagražinimas -  raviolių tešlos nuspalvinimas ir pamarginimas medetkų žiedais, į keksiukų tešlą maišomi  kiaulpienių žiedai, o į kepamą duoną ar avinžirnių salotas - saulėgrąžų žiedlapiai, bet vis vien, labai patrauklu ir žaisminga :)



Gegužės antroji pusė dvelkia vidurvasariu nors kaip gerai, kad tai dar ne vidurvasaris! Miškas kvepia žydinčiomis alyvomis, baigiančiomis žydėti ievomis, besiskleidžiančiomis pakalnutėmis, neužmirštuolėmis, šermukšniais ir viskuo, nes tikrai, žydi beveik viskas. Net naktys prie jūros tokios kvapnios, kad miegoti einu tik spiriama būsimų dienos darbų... 
Aną vėlų vakarą iš miško parsivežiau žydinčių alyvų puokštę. Žinau, daug kur jos jau baigia žydėti, tačiau gaivus pajūrio oras viską vėlina, tad pas mus pats jų žydėjimas. Gaiviais kvapais teko pakvėpinti ne vien namus, bet ir desertus :)



Knygoje apie valgomas gėles rašoma, jog alyvų žiedų skonis kaip ir kvapas - gaivus, svaiginantis ir saldus, su lengvu kartumo dvelksmu. Paskanavau, tikrai. Dažniausiai jos naudojamos salotoms gaminti, aš težinau, kad iš alyvų žiedų žmonės gamina užpiltines sąnariams trinti, gydo peršalimą, verda kvapnų sirupą (šitą išbandžiau). Autorė net suskaičiavo, jog vienas puodelis alyvų žiedų - tai maždaug 40 - 60 žiedelių be kotelių...

Tapijokos perlai mano ne visai naujas, bet atradimas iš naujo. Jei neteko girdėti, tai iš tropinio augalo manijokos šakniagumbių išgaunamas krakmolas, vienas švariausių ir visų krakmolo rūšių, neturintis glitimo. Išvirę piene, grietinėlėje, o dar geriau, kokosų piene, tie maži ar didesni skaidrūs perliukai susiburia į nepaprastai gardų desertą, labai derantį su bet kokiomis vasaros uogomis. Tik šį kart, kol uogos dar sirpsta, įmaišiau saują alyvų žiedų. Netikėta!


Reikia:
150 ml kokosų pieno
100 ml pieno arba liesos grietinėlės
1 - 2 valg. š. cukraus (pagal skonį)
50 g mažų tapijokų perlų
1 arb. š. cukraus su natūralia vanile ar vanilių esencijos
alyvų žiedų (nuo vienos ar dviejų kekių)*

*Alyvas rinkite tik švarioje, nepurškiamoje vietoje, atokiau nuo kelių. Žydinčias kekes trumpam palikite, kad išsivaikščiotų vabaliukai, tuomet kruopščiai nuskabykite nuo šakelių, nepaliekant kotelių.

Kokosų pieną ir pieną supilkite į nedidelį puodą, suberkite cukrų ir vanilinį cukrų. Užvirinkite ir nuolat maišant, suberkite tapijokos perlus. Kaitrą sumažinkite ir virkite ant nedidelės kaitros apie 15 - 20 minučių, kol sutirštės, o perlai taps skaidrūs (nuolat maišykite, kad nepradėtų svilti!). Gerai atvėsinkite, įmaišykite alyvų žiedus ir sukrėskite į stiklines. Viršų papuoškite žiedais ir ragaukite!


Idėja iš Miche Bacher "Cooking with Flowers", 2013 m.






11 komentarų:

  1. Mane net lengvai šokiravo receptas :D Egzotika.
    O sūnus labai gražus ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Julija :) Paskutinėj nuotraukoj mano ne tiek gražiausia, kiek brangiausia viena iš gėlių :)

      Panaikinti
  2. O! Kaip tik šios knygos noriu! Dabar tik dar labiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai gražus, turbūt, ir skanus desertas :) Puiki knyga, aš irgi jos labai užsimaniau ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Rennie, tikrai taip, švelnus ir labai gardus :) Knyga graži :)

      Panaikinti
  4. o kurt tu perlu butu galima isigyti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Paspaudžiat ant nuorodos ir pamatot :)

      Panaikinti
  5. Prisidėsiu prie visuotinio knygos norėjimo!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na ką, eilinį kartą kažkam paskatinsim knygos pardavimus :)

      Panaikinti
  6. AUSRA ,DEJUI, KOKIA JUS POETISKA LIETUVISKA FANTASTISKA, SU PASIGEREJIMU SKAICIAU JUSU SUPOETINTUS APIBREZIMUS APIE JUSU GYVENIMO VIETA... KAIP PUIKU KAD JUS TURYTE TOKI STIPRU MEILES JAUSMA LIETUVAI-PAJURIUI... VALERIJUS

    AtsakytiPanaikinti