2010 m. rugpjūčio 26 d., ketvirtadienis

CITRININIS MANŲ KRUOPŲ PYRAGAS


Arba Revani (ρεβανί), jei graikiškai.
 
Žinau, kad Graikijoje populiarūs pyragai iš manų kruopų, užpilti citrusinių sirupu. Vienur dar primaišoma miltų, kitur ne. Su maltais migdolais. Arba su kokosu. Arba su medumi. Kai kur su cinamonu, kai kur be. Žodžiu, variacijų daug. Aš naudojau citrinas ir vietoj migdolų įmaišiau įvairių riešutų mišinį. Šis - be miltų, tik su manų kruopomis. Neįprastas, bet skanus, toks rupus ir minkštas, pritvinkęs drėgnos rūgštelės, kuri labai tinka...


Reikia:
125 g sviesto;
0,5 stiklinės cukraus;
1 apelsino (naudojau citriną) tarkuotos žievelės (tik geltonosios dalies);
2 kiaušinių;
2 a. š. apelsinų likerio (nenaudojau);
1 puodelio maltų migdolų (rupiai sumaliau puodelį riešutų mišinio);
1 puodelio manų kruopų;
1 a. š. kepimo miltelių;
1 a. š. malto cinamono.

Sirupui:
1 puodelio apelsinų sulčių (naudojau 0,5 puodelio citrinos sulčių, iš dviejų citrinų);
0,5 stiklinės cukraus.

Minkštą sviestą ištrinti su cukrumi ir citrinos žievele iki purumo. Po vieną įmušti kiaušinius, išplakant po kiekvieno. Supilti likerį. Riešutus sumaišyti su manų kruopomis, kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi. Sausą mišinį švelniai įmaišyti į kiaušinių - sviesto masę. 
Kepti 180  laipsnių kaitros orkaitėje apie 30 - 40 min. Likus maždaug 15 minučių iki kepimo pabaigos, citrinų sultis supilti į puodą su cukrumi ir maišant užvirinti. Pavirinti ant mažos kaitros penketą minučių ir ataušinti. Ką tik iškeptą pyragą iš kart užlieti paruoštu sirupu. Ataušinti. Viršų pabarstyti kapotais riešutais ar perliniu cukrumi, kaip aš. Skanaus!

Adaptuota pagal čia.

6 komentarai:

  1. liuks receptas, kaip tik visko turiu, einu kepti ;) aciu

    AtsakytiPanaikinti
  2. Būtų įdomu žinoti, kaip pavyko :)
    Patarimas iš patirties - paruoštą kepimui tešlą neblogai truputėlį palaikyti (apie 15 min.), kad pabrinktų manų kruopos. Tuomet pyragas bus minkštesnis ir puresnis.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. reikia manus ilgai pabrinkyti ir pieno ipilti apie 2 stiklines.kiausinio trynius issukti su cukru.,obaltymus isplakti.tada iseina purus ir nekietas skanus pyragas,

    AtsakytiPanaikinti
  4. Galimas ir toks būdas, bet tuomet jau nebebus graikiškasis Revani..

    AtsakytiPanaikinti
  5. o riešutai čia svarbų vaidmenį vaidina? jeigu daryti be jų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kadangi sudėtyje nėra miltų, malti riešutai juos atstoja ir yra būtini. Galite juos keisti įprastais miltais,bet su riešutais skonis nepalyginamai geresnis :)

      Panaikinti