2010 m. kovo 16 d., antradienis

STRAGANINA...

...arba žvejo dukros nostalgiški prisiminimai ir asociacijos su vaikyste.



Kas nežino, straganina galėtų būti palyginama su karpačo. Ruošiama iš žalios ir prieskoniais bei druska pabarstytos žuvies. Skirtumas tas, kad valgoma šaldyta. Nuo seno žvejų labai vertinama apledėjusi žuvytė, tinkama ir su karštom bulvėm, ir su juoda duona, o labiausiai vyrų vertinama prie stipraus gėrimo. Tikrąją straganiną anksčiau ruošdavo iš šviežios skumbrės, tos, kurią šiandien valgom rūkytą. Tačiau, šiais laikais galima eksperimentuoti ir su kita riebesne žuvimi. Vienintelis gailestis, kad net ir Klaipėdoj šviežios skumbrės šiais laikais nelabai begausi, matyt, retokai ši žuvis beužsuka iš Atlanto į Baltiją. Ką gi, belieka tenkintis šaldyta.

Taigi, imam šaldytą skumbrę ir galim visai jos neatitirpinti. Užteks tik tiek, kad būtų galima nupjauti galvą ir išvalyti vidurius. Dar prireiks juodųjų (galima ir čili) pipirų, keletos šviežio česnako skiltelių, druskos bei mėgstamų žuvies prieskonių (be rūgšties). Aš naudoju su džiovintais krapais.


Dabar jau galime žuvį perpjauti išilgai kaulo į dvi dalis (odos nenulupame). Kaulą išimame, kruopščiai išrenkame ašakas. Turime dvi pusikes, t.y., skumbrės file su oda. Jei dar neatitirpus, tai pjauti turėtų būti dar lengviau. Tas puseles peiliu pakapojame iki odos viena kryptim, o po to kita kryptim. Kitaip tariant, pačią file pasmulkiname, taip lengviau įsigers druska ir prieskoniai. Nepagailime druskytės, pipirų ir kitų prieskonių. Gausiai užbarstome smulkiai kapotais česnakais. Galime palikt poilsiui, kokiai dešimt minučių, kad viskas geriau įsigertų. O tuomet jau kiekvieną puselę susukame kaip suktinuką,  stangriai vyniojame į maistinę plėvelę ir į šaldiklį. Kitas būdas - žuvies puseles suspaudžiame vieną su kita, dedame tarp dviejų nedidelių lentelių ir suslegiant surišame keliose vietose. Tokią dedame į šaldiklį. Ragaujame po paros, kai žuvis pilnai sušąla. Išimtą žuvį pjauname plonelyčiais gabaliukais aštriu peiliu, valgome kol apledėjusi. Likusią iš kart vėl slepiame šaldiklyje. Kad tik pirštų nenusikąstumėt...

Turiu dar vieną, ne mažiau gardų straganinos receptą, tik iš kitokios žuvies, perpelės, kurios galima nusipirkti pavasariop. Jei užtiksit, būtinai rekomenduoju išbandyti. Receptas čia.


18 komentarų:

  1. Seile bega ziurint i nuotraukas ir skaitant gamybos procesa... niekad nesu valgius... noreciau pabandyti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Žinau žinau žinau straganiną! Aš pati iš Klaipėdos kilusi ir mano tėtis buvęs žvejys, tai straganiną nuo mažų dienų pažįstu. LABAI skanus dalykas! Man patinka netgi labiau negu karpačas. :-)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Siuo patiekalu mano vyras visus svecius vaisina. Sitas variantas labiau vyniotiniu vadinamas. Tikroji straganina yra kapotas varianta, nuo zodzio "strugat". Daznai darome is pilamides, dar be proto skani is tuno. Saldyta zuvis supjaustoma kubeliais, dedame pipiru, druskos, smulkintu svogunu. Galima ir citrinos sulciu.
    Patiekiama su karstomis bulvemis. Pirstus nusilaizyti galima.........

    AtsakytiPanaikinti
  4. Taip taip, kiekvienas žvejys turi savo receptą. Būtent vyniotinius, kiek pamenu, gamindavo mano mama, o man skaniausia ant juodos duonos...

    AtsakytiPanaikinti
  5. super, niekad neragavau, bet labai sudomino

    AtsakytiPanaikinti
  6. Vaje kaip skaniai atrodo... Reik pabandyti...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Bandyti nereikia, reikia valgyti :-)

    AtsakytiPanaikinti
  8. As valges,tos straganinos,bet ne is skumbres darytos,o is rimtos zuvies,Muksuno,jos pas mus nelabai,yra,o jei yra tai nerealiai brangi,as ja valgiau pas rusus paciam sibibe,ten pas juos tai skonis,pirstus gali nusikasti:).

    AtsakytiPanaikinti
  9. Muksunas ir yra būtent sibirinė žuvis, apie tokią tesu tik girdėjusi. Tikiu, kad skani, juk lašišų giminaitė :0) O skumbrės nėra čia ko net lyginti, skirtingos žuvys ir abi savaip puikios :) Tie patys rusai išmokė lietuvius straganiną iš skumbrės gaminti... Na, neužplaukia pas mus muksunai ir ką daryt? :0)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Dirbau Klaipedos zuvies konservu gamykloj ir ten pirma kart paragavau ,straganina,gaminu iki siol jau 25 m,lb skanu...Dar gamykloj moterys taip pat paruosta skumbre pilnai ileisdavo i alieju ir iskepdavo,tai isvis apsivalgymas buvo,o zuvies pyrageliai kokie skanus,dar turiu receptus,tik nebandziau namie ,nezinau ar taip pat gautusi...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rasa, skanūs jūsų prisiminimai! Smalsu būtų pabandyti šaldytą žuvį iškepti, turėtų čirkšti aliejuje, kaip išprotėjusi :) Eisiu ieškoti skumbrės! Ačiū, kad dalijatės :)

      Panaikinti
  11. Nu kaip įdomu...būtinai reiks išbandyt. Žinau, kad patiks.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laura, tau turėtų būti nesvetimi tokie dalykai :)

      Panaikinti
  12. Vietoj muksuno matyt galima naudoti syką, nes muksunas ir yra viena iš sykų rūšių ;)

    Audrius

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sveika Aušra :)

    Labai malonu skaityti Jūsų receptukus apie straganinus.
    Su vyru gal prieš 3 mėn. atsikraustėm į Norvegiją, gyvenam šalia fjordo, tad užsikrėtėm žvejyba. O kimba - skumbrės. Jų tiek daug, kad nebeišmanau, ką su ja daryti (su vyru niekada nebuvom dideli žuvies gerbėjai). Apie straganiną nebuvau net girdėjus, iki kol norvegė draugė neužsiminė. :)
    Tad labai džiaugiuosi radusi šį Jūsų puslapį :)
    Dėkoju labai labai :)
    Lekiu gaminti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu žinoti, ir labai pavydu! Skumbrė viena skaniausių žuvų, o dar šviežia... Paprasčiausiai įstrižai įpjauta keliose vietose iš abiejų pusių, paskaninta druska ir česnakais bei iškepta ant grotelių - nieko nežinau geriau :) O straganinos visuomet gerai turėti šaldiklyje :) Tik manau, jei norvegė apie tai užsiminė, gal jos receptas kitoks? Būtų smalsu, sužinti :)

      Panaikinti
  14. Super viskas skamba, as irgi norvegijoje gyvenu ir jau tuoj presides skumbres sezonas, tai pradejau receptu ieskoti ir gan neblogai pavyko, tik iskilo vienas klausimas, ar skura butinai turi buti ir ji valgoma? ar galima ir nulupti? Cia tiek straganinai tiek kepama panardinta aliejuje. Pries kelis metus buvau girdejas is tailandietes kad kepa aliejuje, bet man keistai pasirode :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Mano tevas zvejys visada idedavo lauro lapu ir juoduju pipiru ne tik smulkintu bet ir nesmulkintu

    AtsakytiPanaikinti