Jei kur nors šaldiklyje nuo vasaros užsiliko šaldytų serbentų, Valentino dienai būtinai iškepkite šį pyragą. Net sunku apsakyti, kaip puikiai kvapiųjų juodųjų serbentų rūgštelė dera su sodriu ir drėgnu šokoladainiu. Žinoma, serbentus galima keisti kitokiomis uogomis, pvz., spanguolėmis, tačiau skonis jau bus visai ne tas, nors tai nereiškia, kad prastesnis...
Reikia:
150 g minkšto sviesto;
150 g cukraus (naudojau rudąjį);
3 kiaušinių;
200 g tamsaus šokolado (kuriame ne mažiau nei 60% kakavos);
100 g miltų;
150 g šviežių ar šaldytų juodųjų serbentų;
50 ml vyšnių, šermukšnių ar serbentų užpiltinės.
Šviežias ar šaldytas uogas užpilkite alkoholiu (šaldytų uogų atitirpinti nereikia) ir neilgai palaikykite.
Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.
Minkštą sviestą ištrinkite su cukrumi iki purumo ir baltumo. Po vieną suleiskite trynius, supilkite užpiltinę nuo uogų ir išmaišykite.
Šokoladą išlydykite vandens garų vonelėje ir supilkite į tešlą. Suberkite miltus ir švelniai išmaišykite.
Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų. Maždaug puse jų įmaišykite į tešlą. Kitą pusę baltymų sumaišykite su uogomis ir taip pat švelniais judesiais įmaišykite į tešlą.
Gautą masę supilkite į nedidelę kvadratinę (kraštinės 20 cm ir 10 cm), apvalią (kurios skersmuo 20 cm) ar širdies formos kepimo indą ir kepkite 180 laipsnių kaitros orkaitėje 30 - 40 min. Kuo trumpiau kepsite, tuo vidurys liks minkštesnis, o pats pyragas drėgnesnis.
Iškepusį pabarstykite miltiniu cukrumi ir papuoškite juodaisiais serbentais...
Uogų alkoholyje nemirkiau, tiesiog šaldytas įmaišiau į tešlą. Ir galiu pasakyti, kad padariau negerai, nes ledines uogas (jei niekur nemirkote) reiktų atitirpinti, antraip - tešlos bus neįmanoma išmaišyti, o plakti baltymai praras savo purumą...
Šaltinis CookEatSmile Nr. 7
2012 m. liepos 21 d.
Šis pyragas neapsakomai skanus ir vasarą, su šviežiais juodaisiais serbentais. Mūsų vienas mėgstamiausių. Jis vertas to, kad jį kepti didesnį :) Apvaliai, 28 cm skersmens formai sunaudoju:
200 g sviesto
200 g rudojo cukraus
4 kiaušinius
300 g tamsaus šokolado
150 g miltų
200 - 250 g šviežių juodųjų serbentų.
Viską darau pagal aukščiau nurodytą receptą, tik uogų niekur nemirkau (mirkyti geriau šaldytas). Kepu apie 35 - 40 minučių, kad vidurys išliktų drėgnas... Labai rekomenduoju!
Gražumėlis!!! Dar vienas šedevras sąrašui "reikia išbandyti" :) Puiki valentininė idėja, tik formos tokios dar neįsigijau, vis svarstydavau ar verta :D
AtsakytiPanaikintiP.S. atrodo drėgnas, bet turbūt ne toks kaip chocolate brownie?
Vilma, šio pyrago drėgnumą galima reguliuoti pagal kepimo laiką (visai kaip brownie galima kepti trumpiau, miltų sudėtyje nėra daug). Aš kepiau 35 minutes, tad iš kraštų labiau biskvitinis, o link vidurio drėgnas brownie :) Formelė nedidelė ir visai daili, praverčia ne vien Valentino proga :)
PanaikintiP.S. mačiau šiandien Maximoj tokią formelę (3,99). Bet dar delsiu, nesugalvoju kam tokias širdis kepčiau :D :D
PanaikintiAušrele, labai puikiai atrodo.
AtsakytiPanaikintiO serbentai ir dar juodieji - gėris numeris vienas!
eilinį kartą atrandu, kad kažką panašaus gaminame.
PanaikintiAš tik paprasčiau dariau, nei baltymų nuo trynių skyriau, nei sviestą sukau su cukrum iki baltumo. Sutirpdžiau garuose kartu su šokoladu ir tvarka. O juodi serbentai, mmmmmm.... tinka
mano čia http://www.7ravioli.com/sokoladinis-pyragas/html
Kristina ačiū!
PanaikintiDalia, tavasis turėjo būti saldus, kiek ten cukraus! Аš beveik visuose receptuose linkusi pamažinti cukraus kiekį, o šokoladiniai man skaniausi kartesni ir mažiau saldūs.. :) Ir kas nori labiau brownie tipo pyrago, kiaušinių baltymų plakti neturėtų.. Šis toks per vidurį - galima šiek tiek trumpiau kepti ir gausis ne mažiau drėgnas ir skanus.
AtsakytiPanaikintiLabai toks žieminis ir viliojantis pyragas :)
AtsakytiPanaikintiTikrai, Medeja, atrodo žiemiškai :)
AtsakytiPanaikintiNa tikrai nuostabi idėja. Gaila nesugalvojau nieko užsišaldyt šiemet
AtsakytiPanaikintiJei jau apie brownie tipo pyragus su uogomis, tai aš kepiau ir su vyšniomis, ir su spanguolėmis. Abiems variantams pirkau šaldytas uogas iš PC. Viskas super. Bandyk, Indre ;) Nebūtina ir pačiai šaldyt, ypač, jei neturi kur laikyti. Uch, tie šokoladiniai pyragai! Išlydo visų širdis!!! Ypač prieš valentinus :D
AtsakytiPanaikintiJau suplanuotas kai kas kitko ;) bet idėją užfiksavau :) o širdies formos neturiu, nei labai man ji ypatinga :)
AtsakytiPanaikintiSeniai buvau nusižiūrėjus šį pyragą, tik niekaip neprisiruošiau kepti, bet šįryt, betvarkant šaldiklį, aptikau maišelį verkiančių serbentų :)Dėjau mažiau cukraus, nes naudojau baltąjį, uogas užpyliau šlakeliu brendžio, nes likerio pagailėjau prasukti :) o ir šokolado namuose teturėjau konditerinio...tačiau rezultatas vistiek gavosi puikus. Drėgnas, sunkus (kepiau 25 min.), bet labai skanus pyragas. Ta serbentų rūgštelė taip gerai dera su "šokoladiškumu" :)Pagalvojau, kad su vyšniomis dar turėtų labai tikti, beveik "Juodasis miškas" gautųsi :)
AtsakytiPanaikintiLabai ačiū už atsiliepimą :) Šį pyragą aš jau kepiau jau net nebe tris kartus, o daugiau. Puikus, kad ir su mažom improvizacijom. Uogas ir aš užpilu brendžiu, nes jo po ranka dažniausiai randu :) Ir neperkepti labai svarbu, tuomet gaunasi drėgnas ir sodrus. Žinoma, kad puikiai draugautų vyšnios, bet juodieji serbentai čia groja pirmu smuiku, bent jau mano skoniui. Kaip čia nepamiršus tų uogų daugiau prisišaldyti...
PanaikintiSmagu, kad dalijatės patyrimais, sėkmės!
issikepiau. tikrai laaabai skanu. tiesa naudojau muskovado cukru, bet tai turbut esmes nekeicia. ai ir dar kadangi panasaus dydzio formos neturejau, dariau keksiukus, tik sutrumpinau kepimo laika. rekomenduoju :)
AtsakytiPanaikintiTikiu, kad keksiukai iškeptų net skanesni. Ir kur gi čia taip anksti sunoko serbentai? Smagu, kad patiko, ačiū už atsiliepimą :)
Panaikintitakart baiginejau uzsaldytas atsargas, sikart griztu kartoti jau su svieziais serbentais. aciu uz recepta!
AtsakytiPanaikintiDžiugu, ačiū :)
PanaikintiŠokoladiniai pyragai pas mus ilgai nestovi. O šitas stovėjo ir stovi ir tuo bus palydėtas į... Pats neskaniausias iki šiol valgytas pyragas. Naudojamų 72 % juodąjį šokoladą, tai kartumas burnoje lieka ilgam. Daugiau niekada nekepsiu šį pyragą.
AtsakytiPanaikintiDėl skonio ginčijamasi ir dažnai nesutariama, tad nieko čia įspūdingo nepasakėt :) Mūsų tai vienas mėgstamiausių pyragų, tokį kepiau, kepu ir kepsiu dar ne kartą ir tik su kokybišku šokoladu :) Kompanijai dažnai gaminu iš dvigubos normos ir lieka tik trupinėliai :)
PanaikintiO jums linkiu atrasti savąjį ir žinant, kad kažko nemėgstate (pvz., kartaus šokolado), nerizikuoti be reikalo :) Sėкmės!
Kaip tik tokio pyrago ir ieškojau Valentino dienai ir likau labai patenkinta tiek aš tiek ir mano mylimas žmogus:) Neabejotinai pats skaniausias šokoladinis pyragas kokį kada esu kepusi ir tikrai pats pirmas MANO keptas pyragas kurį taip giriu :)) ačiū už puikų receptą!
AtsakytiPanaikintiP.S. Gal turit kokį slaptą būdą kaip lengvai ištrinat sviestą su cukrum? nes aš ilgai vargstu ir su šakute, poto su blenderiu, mikseriu, ir vistiek lieka daug neištirpusio cukraus...
Smagu, ačiū už atsiliepimą! Sviestą su cukrumi trinu su elektriniu "blenderiu" ir trinu, kol masė pasidaro puri. O kad lieka cukraus kristalai, nesirūpinu, kepant cukrus ištirpsta, o skonio tai nekeičia :)
PanaikintiLabai skanus pyragas.tirpsta burnoje:-)
AtsakytiPanaikintiTurejau tik 100 g sokolado, tad papildomai dejau geros kakavos 1 a.s. Uogu alkoholyje nemirkau, tad I tesla ipyliau siek tiek pieno :-)Pasikartosiu-labsi skanu:-)
Ačiū už receptą. Kaip geriausia pyragą laikyti kitai dienai - šaldytuve ar kambario temperatūroje?
AtsakytiPanaikinti