Paprastai bulvienę įprasta virti su šonine. Tokią virdavo ir mano močiutė, tik gamindavo pienišką ir be proto sočią, nes bulves virdavo grietinėlės ir pieno mišinyje.
Ši bulvienė su jogurtu ir su paprikomis. Todėl būtų galima šią sriubą pavadinti pertrinta bulvių ir paprikų sriuba su sūriu. Ne mažiau soti ir skani, ypač jei su rūkytu sūriu. Mano skoniui šiai sriubai labai tinka kuminas. Dar, labai tinka ją pagardinti mažais marinuotais pomidorėliais ir bulvių traškučiais. "Čipsai" - mūsų improvizacija. Tik valgyti tuomet reikia iš kart, kol traškučiai dar kieti...
Gera tuo, kad kiekvieną kart ruošiant, galima paįvairinti skirtingų rūšių sūriu ir pagaminti vis kitokią. Šį kart gaminau su lietuvišku rūkytu sūriu "Svalia" ir kietuoju sūriu "Džiugas". Jei norisi ko nors pikantiškesnio, įberkite šiek tiek sūrio su mėlynuoju pelėsiu. Ypač gardu su Rokforu, jei taip, kaip ir aš dievinate jo aštrumą arba su lietuvišku "Memel Blue", jei prancūziškas per daug"kvapnus"...
Reikia:
gabalėlio sviesto;
vieno smulkinto svogūno;
450 g kubeliais pjaustytų bulvių (3 - 4 bulvių);
2 kubeliais pjaustytų paprikų - žalios ir raudonos;
2 traiškytų česnako skiltelių;
1 l vištienos sultinio (blogiausiu atveju - virinto vandens);
druskos, pipirų pagal skonį;
laurų lapo;
1,5 nubraukto šaukštelio malto kumino;
150 ml natūralaus jogurto;
115 g tarkuoto mėgstamo sūrio (aš naudojau rūkyto ir kietojo sūrio mišinį) ;
keletos mažų konservuotų pomidorėlių;
baltos duonos skrebučių arba saujos pomidorų skonio bulvių traškučių.
Puode ant sviesto pakepinkite svogūnus, kol balkšvai pagels. Maišydami sudėkite bulves, paprikas, česnakus ir kartkartėmis pamaišydami dar pakepkite apie 5 min.
Supikite sultinį, įmeskite laurų lapą, įberkite druskos. Ant didelės kaitros užvirkite, tuomet kaitrą sumažinkite ir pridengtą virkite ant mažos kaitros apie 20 min. arba kol suminkštės bulvės. Išimkite laurų lapą ir palikite pravėsti.
Maišytuvu ar trintuvu dalimis sutrinkite sriubą su maltu kuminu iki vientisos tyrės ir vėl supilkite į švarų puodą.
Supilkite jogurtą ir vėl lėtai pašildykite, tik neužvirkite.
Sudėkite sūrį (žiupsnį tarkuoto kietojo sūrio palikite, o nuo rūkyto sūrio būtinai reikia nulupti odelę, antraip sriubą teks perkošti), pamaišykite, kad ištirptų. Sriubą supilkite į lėkštes ar dubenėlius, pabarstykite likusiu sūriu, smulkintais bulvių traškučiais ir marinuotais pomidorėliais... :)
Šaltinis: "Valgiai šeimai ir draugams: 380 receptų iš viso pasaulio", 2006 m.
Oi, kaip norėčiau dabar poros samtelių tokios tirštos tirštos geros bulvienės. Su daug sūrio. Labai norėčiau... jau net užuodžiu, kaip kvepia...
AtsakytiPanaikintiLabai suprantu tirštų sriubų mylėtoją :) Mielai pavaišinčiau.. :)
PanaikintiAtrodo puikiai. Tokia tiršta, soti, pikantiška. Reikės išbandyti :)
AtsakytiPanaikintiAčiū :)
PanaikintiMan kazkaip jaukiai atrodo tokia sriuba.. comfort food taip sakant :)
AtsakytiPanaikintiTikriausiai dėl indelių. Ačiū, Medėja :)
PanaikintiLabai skaniai ir šildančiai žiūrisi. Mėgstu bulvienes, mano mėsgtamiausia su daug daug porų :)
AtsakytiPanaikintiAčiū, Rennie :)
Panaikinti