Nors ir atšalo, saulė intensyviai šviečia, tirpdo paskutinį sniegą, nuotaka puiki. Balčiausiu pavydu pavydžiu vilniečiams, kurie "maudosi" nuostabioj Kaziuko mugėj. Ech, ne kasmet pavyksta iš pajūrio ten nukakti. Užtat nutariau debiutuoti ir pateikti ką nors mielinių gaminių savaitei. Taigi, kaip supratot, bulvinės ir dar mielinės bandukės, labiau tinkamos kaip duonelė pusryčiams ar užkandis prie kokių nors salotų ar kitų patiekalų.
Maždaug 24 bandelėms reikia:
5 puodelių miltų;
25 g šviežių mielių;
1,5 puodelio drungno vandens;
0,5 puodelio šv. bulvių tarkių (kaip blynams ar cepelinams);
1/3 puodelio lydyto sviesto;
1/4 puodelio cukraus;
1 šaukštelio druskos.
Įmaišalui mielės užpilamos trupučiu drngno vandens, užberiamos žiupsneliu cukraus ir paliekamos pakilti. Aš mielėms nustatau orkaitėj 30 laipsnių temperatūrą ir įdedu puodelį su mielėm, pakyla maždaug per 20 minučių:
Dubeny sumaišomas likęs vanduo, bulvių tarkiai, lydytas sviestas, cukrus ir druska:
Pamažu supilami maždaug du puodeliai persijotų miltų, sudedamos mielės. Geriausia būtų viską paplakti mikseriu ar virtuviniu kombainu pradžioj mažu greičiu apie 30 s, o vėliau apie 3 min. dideliu greičiu.
Likę miltai įmaišomi pamažu, vis paplakant kombainu. Miltus reiktų dėti po truputį, reguliuojant tešlos kietumą, jokiu būdu nepadauginant, kitaip iškepsim bulvinius akmenėlius. Mano kombainas palūžo, dėl to esu labai pikta, nes viską teko minkyti rankomis, o tai apsunkino reikalą, nes tešla vis kibo prie rankų, miltų vis norėjosi dėti dar ir dar. Maišant kombainu, tešla turi išlikti minkšta ir kibi, tiesiog turi šiek tiek atšokti nuo indo sienelių ir susiformuoti į kamuolį, todėl rekomenduoju laikytis nustatytos miltų normos ir jų nepadauginti.
Išminkyta tešla pridengiama ir komandiruojama į šaldytuvą, kur gali ilsėtis nuo 2 iki 24 valandų, priklausomai nuo to, kada mums reikia tų bandelių. Aš tešlą ilsinau šaldytuve per naktį, nors, mano nuostabai, jau po geros valandos ji iškilo:
Kadangi gavosi nemažas tešlos gniužulas, toliau viskas vyko iš pusės tešlos kiekio, kitą dalį sušaldžiau, manau, puikiai tiks picos papločiams.
Taigi, išimta tešla buvo pridengiama ir paliekama pailsėti kambario temperatūroj apie 10 min. Tuo metu aliejumi ištepama kepimo skarda . Tešla dalijama į dvylika gabalėlių, jie paformuojami ir patalpinami skardon, pridengiami ir paliekami šiltai pakilti apie 40 min.:
Kepama 200 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 20 min. Iškeptos aptepamos sviestu.
Bandukės turėtų gautis minkštutės ir purutės, originaliame recepte sakoma, kad lengvumo priduoda bulvės. Tai va, turėjom bandukių šeštadienio pusryčiams, siūlau pabandyti.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą