2010 m. kovo 7 d., sekmadienis

SAUSAINĖLIAI PRIE KAVOS



 


Kažkaip prisiminiau alia naminius sausainius, kurių ir dabar galima rasti parduotuvėse ar kepyklėlėse ir kuriuos mėgdavom kepti vaikystėj. Na tie, žinot, kur į senovišką mėsmalę įstatai formelę ir išsuki iš tešlos raitytus kirminiukus. Nutariau prisiminti ir truputį patobulinti, padaryti ne baltus, o rudus.

Reikia:

Puse pakelio minkšto sviesto;
2/3 puodelio cukraus;
1 kiaušinis;
2 puodeliai persijotų miltų;
truputis vanilinio cukraus ar vanilės;
1 plytelė lydyto juodojo šokolado.


Sviestą ištryniau su cukrumi iki purumo, įmušiau kiaušinį ir vėl ištryniau. Supyliau vandens vonelėje išlydytą šokoladą ir vėl gerai išmaišiau. Subėriau persijotus miltus, vanilinį cukrų ir atsargiai išmaišiau iki vientisos masės. tešla neturi gautis nei per skysta, nei per kieta. Įdėjau į šaldytuvą pusvalandžiui. Apstingusią dėjau į mėsmalę ir prisukau įvairių "kirminiukų":


 


Kepiau 180 laisnių temperatūroje apie 20 min. Iškepusius sausainius dar karštus atsargiai sudėjau į lėkštę, nes jie greit stingsta ir pasidaro labai trapūs ir lūžtantys.

Padariau negerai ir įbėriau kepimo miltelių, todėl kepdami išsipūtė, prarado gražią kirminiukišką formą ir tapo panašūs į blynukus. To daryti nereikia, čia šiaip buvo mano išmislas. Nuo tešlos kietumo taip pat priklauso jų forma, kuo minkštesnė tešla, tuo labiau sublynėja kepdami. Reikia nutaikyti, bet šiaip laabai paprasti, greit padaromi, išbandyti ir tokie trapučiai ir skanučiai... 


 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą