2011 m. liepos 1 d., penktadienis

BRAŠKIŲ PLOKŠTAINIS

 Su migdolais, labai skanus, minkštas ir drėgnas...



Niekad nebandžiau braškių maišyti į tešlą. Visi žino, kad skaniausios šios uogos su pienu, grietinėle, maskarpone, jogurtu ar panašiai. Šis pyragas truputėlį kitoks. Visiškai nenuvylė. Labai skanus dar šiltas, su vaniliniais ledais. Dar drėgnesnis ir dėl to gardesnis kitą dieną, tikriausiai dėl viduje pasislėpusių saldžiarūgščių uogų. Ir būtinai su plakta grietinėle...

Reikia:
150 g sviesto;
indelio (125 g ) natūralaus jogurto;
šaukštelio vanilinio cukraus;
200 g miltų;
150 g maltų migdolų (su visa odele, maltų truputį rupiau, nei iki miltų);
šaukštelio kepimo miltelių;
150 g cukraus;
4 kiaušinių;
400 g braškių;
rudojo cukraus pabarstymui.

Sviestą išlydome ir atvėsiname.
Kiaušinius išplakame su cukrumi iki purios, baltos, putotos masės (apie 5 minutes elektriniu plakikliu). Supilame jogurtą ir lydytą sviestą.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi. Švelniai įmaišome į tešlą. 
Suberiame maltus riešutus ir dar pamaišome.
Didžiąją dalį uogų, jei jos stambios,  supjaustome ir įmaišome į tešlą (šiek tiek braškių paliekame viršui).
Kepimo formą (manoji kvadratinė, jos kraštinė 20 cm) išklojame kepimo popieriumi ir supilame tešlą. 
Likusias uogas suberiame ant tešlos paviršiaus ir pabarstome ruduoju cukrumi.


Pašauname į 160 laipsnių kaitros orkaitę ir kepame apie 40 min. Tikriname sausu mediniu pagaliuku.
Pravėsusį plokštainį galime apibarstyti miltiniu cukrumi.


Patiekiame šiltą ar pravėsusį su ledais, plakta grietinėle ar šiek tiek pasaldintu ir grietinėle atskiestu maskarponės sūriu...



Šaltinis BBC Good Food

Mūsų kaimynystėje, Dargužių kaime, šį savaitgalį konkūrų čempionatas. Kasmet dviračiais nuvažiuojame į žirgyną. Labiau ne konkūrų varžybų pažiūrėti, bet pasigrožėti nuostabiais žirgais. Paglostyti jų protingas galvas, pasigėrėti jų mąsliomis akimis... Norisi apsikabinti žirgo galvą, prisiglausti ir ilgai nepaleisti :)...
Jei atostogaujate pajūry, būtinai nuvažiuokite :)

2 komentarai:

  1. Šaldytuve 'užsistovėjo' braškių(šaltų nemėgstu, o laukt keletą valandų kol atšils-tingėjosi...), tai panorėjau ir aš išbandyti kažką kepamo su jomis:), nes tik vieną kartą ankstyvoj jaunystėj esu kepusi kažkokį 'smėlinį braškinį pyragą':).
    Pyragas tikrai drėgnas, skanus, tik man nesigavo purus, kaip atrodo pas Jus foto. Ir braškių turėjau tik 300g, tai man ir atrodė, kad to 100g ir trūksta:). O vyras ir svečiai prašė pakartot:). Labai ačiū už puikų receptą, tikrai kartosiu, ypač jei vėl užsiliks kokia braškė šaldytuve.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Daiva, kiek pamenu, šis pyragas tikrai buvo skanus. Tikrai, gali būti kepamas, kai braškės užsistovi arba jau į pabaigą (atsivalgyta, prisivalgyta, bet dar reikia pasidžiaugti, nes tuoj baigsis :) Šiaip, juk braškių tikrai nesinori kepti, jas valgom šviežias :0) Smagu, kad vis nenustojat bandyti gūsių atpučiamų receptų.. :)

      Panaikinti