2011 m. spalio 10 d., pirmadienis

RIEŠUTINIS TORTAS

Be miltų, su lazdynų riešutų pagrindu bei šokoladiniu sviestiniu kremu. Aštuonioliktam gimtadieniui.


Jau aštuoniolika? Taip greit? Ir kur gi pasiliko visi šitie metai? Beveik kaip toj dainoj, "vaikai užauga aukšti, kaip liepos, šiandien namus dar saugo, o ryt palieka..."
Sėdim abu su vyru, vyno taurės rankose, žiūrim į vieną tašką ir giliai atsidūstam... Štai ir sulaukėm antros pilnametystės savo gyvenime :) Kažin, kam didesnė šventė, mums ar mūsų sūnui? Sakysit, šventė sūnui, o mums lūdesys? Išoriškai šventė, bet viduj nežinia kas. Tikrai, sumišusi šventė...

Nesu didelė tortų mėgėja ir juo labiau kepėja. Nemoku gražiai papuošti. Nesigauna dailiai perpjauti biskvitinių lakštų. Net nemėgstu kepti būtent tortiškos išvaizdos pyragų, nors skonio atžvilgiu pavyksta neblogai.
Mano virtuvėj ant šaldytuvo kabo "dansukker" kalendorius, kuriame spalio mėnesio tema - šis tortas. Skamba neprastai, tad, pamaniau, šventinis mėnuo, kodėl gi nepabandžius? Ir pabandžiau...

Reikia:
biskvitui:
400 g lazdynų riešutų;
200 g miltinio cukraus;
6 kiaušinių baltymų.

pertepimui:
150 minkšto sviesto;
100 g miltinio cukraus;
2 šaukštelių cukraus su vanile;
100 g juodojo šokolado;
1 apelsino ir jo žievelės;
pusės citrinos sulčių;
1 kiaušinio trynio.

Riešutus smulkiai sumalkite (kartu su luobele) ar sutrinkite elektrine kapokle. Kiaušinių baltymus suplakite iki standžių putų. Maltus riešutus sumaišykite su cukrumi ir per keletą kartų įmaišykite į baltymų masę. Ant kepimo popieriaus nupieškite tris maždaug 20 cm skersmens apskritimus ir išdėliokite ant jų tešlą. Kepkite 200 laipsnių kaitros orkaitėje apie 30 minučių. Atvėsinkite ant grotelių.

Pertepimui sviestą išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios masės. Šokoladą ištirpinkite vandens garų vonelėje ir supikite į sviesto kremą. Supikite vieno apelsino bei pusės citrinos sultis, įdėkite nutarkuotos apelsino žievelės ir kiaušinio trynį. Gerai išsukite ir paskleiskite ant visų biskvitų suformuodami tortą. Papuoškite tarkuota apelsino žievele, maltais riešutais ar pagal savo išmonę. Prieš patiekdami, atšaldykite.

Biskvitas gavosi labai skanus, drėgnas nuo maltų riešutų gausybės, tačiau pati tešla labai klampi ir tiršta, todėl aš neformavau trijų atskirų lakštų. Iškepiau vieną, kurį atvėsinusi perpjoviau pusiau. Tai padaryti sekėsi sunkiai, mat labai griuvo. Surinkau iš atskirų gabalėlių ir paspaudusi atsegamoj formoj papildomai sulaisčiau apelsinų sultimis ir pertepiau skaniu kremu, į kurį rekomenduoju arba mažiau berti cukraus, arba daugiau įpilti citrinos sulčių. Būtinai reikia ragauti...
Tortas tikrai skanus, šiek tiek primenantis "nutella". Be abejo, kaloringas ir sotus. Šaldytuve puikiai laikosi keletą dienų. Tūkstančius kartų geresnis už sviestinius parduotuvinius...

8 komentarai:

  1. Labai suprantu, aš irgi norėčiau sustabdyti laiką, kad tie vaikai taip greit neaugtų. Kai sūnui šiemet suėjo 13 ir jis gražiai manęs paprašė, kad gimtadieniui su draugais iškepčiau keksiukų ir ... jame nedalyvaučiau, pasijaučiau keistai :) Bet yra ir geroji pusė, vaikams paaugus daugėja laisvo laiko :) O tortas atrodo labai skaniai, o dar toks rudeniškas su riešutais :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dievinu sočius, riebius, kaloringus tortus. :) Tavasis atrodo labai apetitiškai!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rennie, ateis laikas, kai vaikai vėl norės praleisti laiko ir su tėvais (ne tik su draugais), gal po trijų ar keturių metų, pamatysi. Bet, apskritai, darosi liūdna, kai vaikai tavo akyse pamažėl tampa suaugusiais, nes tai reiškia, jog neišvengiamai sensti pati... O dėl laisvo laiko, aš jau pamiršau, kaip stipriai jo neturėjau dėl mažų vaikų :) Buvimas su jais man buvo didžiausias gyvenimo malonumas.

    Vilma, ačiū! Šis "riebuolis" tikrai rudeniškai skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Džyz, merginos, kad paskutiniu metu visos viliojat su tortais... Net man, didžiausiai tortų nemėgėjai, pradėjo niežtėti rakos ką nors tokio, kad ir be progos iškepti. na, šitas tai tikrai įspūdingai atrodo ir skaitosi..

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dėkui, Egle, kartais ir tortų viliotinis būna visai gerai :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nors riebūs tortai man nelabai prie širdies, bet prieš riešutis atsilaikyti neįmanoma :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Atrodo, kad štai va dar vienas tortas į sąrašą... nes atrodo puikiai ir skaitosi labai skaniai. Išsisaugosiu, ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Maisto Diletante, riebūs, bet naminiai. Vat čia svarbiausia ir kartais, labai kartais visai gerai :)

    Asta, mielai prašom!

    AtsakytiPanaikinti