2012 m. balandžio 20 d., penktadienis

KIAULPIENIŲ LAPŲ PESTO





Kaip žinia, taip vadinamąjį itališką "pesto" pagardą, tradiciškai gaminamą iš šviežių bazilikų ir dažniausiai valgomą su makaronais, žmonės įsigudrino gaminti iš įvairiausių žalumynų. Ir visai ne bereikalo. Labai gardus pesto iš meškinio česnako lapelių (receptas čia), iš jaunų rūgštynių ar dilgėlių. Tai jau išbandyta. Žmonės šį padažą gamina iš špinatų, petražolių, net iš jaunų ridikėlių lapelių. O aš jau seniai buvau nužiūrėjusi pesto iš jaunų kiaulpienių lapelių, tų pačių, iš kurių visai neseniai gaminau jogurtinę agurkų sriubą. 
Tik nežiūrėkit skeptiškai, tai puikiausias būdas skaniai valgyti tai, kas naudinga. Ir vėl kažkas truputėlį sveikiau. 
Kiaulpienių pesto gavosi labai gardus. Savo brangiam žmogui daug nepasakojau, kas ir iš ko, o tiesiog užtepiau ant skrebučio ir pasiūliau paragauti. Net neklausė, koks gi čia stebuklas, sako, tik tepk negailėdama, labai skanu! Taip ir liko nesužinojęs paslapties :)


Žodžiu, jei negyvenate vidury didmiesčio ir jei švarių kiaulpienių nereikia ieškoti kaip baisiausio deficito, siūlau išbandyti. Kiaulpienių lapai maistui ir vaistui tinkami skinti nuo pavasario iki rudens. Tačiau pavasariniai, mažučiai ir jaunučiai lapeliai, kaip ir visų augalų, turi daugiausiai to, ko reikia pavargusiam žmogui nuo žiemos. Ir nebijokit vos jaučiamo kartumo, tikrai rekomenduoju!



Reikia:
apie 300 g švarių, perrinktų jaunų kiaulpienių lapų;
150 - 200 ml švelnaus aliejaus;
3 - 4 skiltelių česnako;
2 - 3 šaukštų pakepintų saulėgrąžų branduolių;
šaukštelio (arba pagal skonį) druskos;
apie 70 g tarkuoto sūrio "Džiugas".

Maždaug trečdalį kiaulpienių lapų sutrinkite su aliejumi virtuviniu kombainu ar elektriniu trintuvu. Per du kartus sudėkite likusius lapus ir trinkite, kol žalumynai bus visiškai susmulkinti.
Sudėkite nuluptus česnakus, sūrį ir saulėgrąžas. Viską trinkite iki vientisos masės. Tirštumą reguliuokite aliejumi pagal save (aš gaminu šiek tiek tirštesnį).
Pagal skonį pagardinkite druska.

Saulėgrąžas būtinai prieš dėdami trinti, pakepinkite sausoje keptuvėje.

Šis pesto ilgiau pastovėjęs truputį tamsėja, todėl visai ne pro šalį šiek tiek pagardinti dar ir citrinų sultimis (puikiai tiko žaliosios citrinos, t.y., laimo sultys).

Sudėkite pagardą į stiklinius indelius ir sandariai uždarytą laikykite šaldytuve. Suvartokite per dvi - tris dienas. Arba užšaldykite šaldiklyje.

Sūris "Džiugas" gali būti keičiamas Parmezanu, o saulėgrąžos - kedrų riešutėliais, migdolais ar indiškais, taip vadinamais, "kešju" riešutais. Man patiko su saulėgrąžom, tačiau, manyčiau, kad saldūs migdolai čia derėtų dar labiau...

Skanu pusryčiams ant baltos duonos skrebučio.


Valgykite su karštomis bulvėmis ar naudokite bulvių salotoms vietoj padažo. Tepkite ant iškeptos picos. Įmaišykite į virtus makaronus...


Adaptuota pagal David Lebovitz

Alternatyva - vietoj vienų kiaulpienių, gaminant šį pagardą sumaišykite lygiomis dalimis kiaulpienių, meškinio česnako ir jaunų dilgėlių lapelių. Puikus vitamininis ryškiai žalias pestо, išbandyta! Tik česnako gali nebeprireikti...

22 komentarai:

  1. Dievinu pesto, o šitokio dar nesu ragavusi. Būtinai gaminsiu, gal jau rytoj, nes pienių priaugo perdaug mano kieme. Ačiū už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Segebute, tik jei lapai jau dideli ir kartumas nelabai patinka, siūlau prieš trinant lapus pamirkyti pasūdytam vandeny, o šiaip, skanaus!

      Panaikinti
  2. Aussra, man tai atradimas, nes net nebūčiau pagalvojus (visai be fantazijos), kad ir iš kiaulpienių galima pesto pasigaminti. Savaitgalį eisiu kiaulpieniauti ir pasibandysiu.
    Klausimas, ar truputį pastovėjęs (dieną, dvi šaldytuve), šis skanumynas neapkarsta?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pesto galima gaminti, tikriausiai, iš visų žalumynų, kurie tinkami maistui :) Dėl to kartumo, tai labai čia subjektyvu, iš tikrųjų. Tikrai ką tik prasikalę lapukai mažiau kartūs nei suaugę. Tačiau to kartumo vis vien yra. Bet man, pavyzdžiui, labai skanu ir napasakyčiau, kad kitą dieną šis pagardas buvo kartesnis nei pirmąją. Žinoma ilgiau laikyti nerekomenduočiau (nebent šaldiklyje) ir būtinai reikia pagardinti citrinos ar laimo sultimis, tai pagerina skonį ir ne taip tamsėja :)
      Pabandyk, įdomi būtų ir kitų nuomonė :)

      Panaikinti
  3. Aussra, nereali idėja. Važiuoju savaitgalį į sodybą, manau ten šito gėrio bus sočiai. Išbandysiu. O jos nekarčios?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, jei jaunus lapukus pamirkyk pusvalandį pasūdytam vandeny, jei kartumas gąsdina. Jauni lapeliai turi šiek tiek kartumo, bet visame tame dalykėlyje su sūriu, aliejumi ir saulėgrąžom, tikrai nublanksta ir sakyčiau priduoda savitumo. Mano vyras tikrai nebūtų valgęs, jei būtų buvę labai kartu, o jam nepasakojau, iš kokių gėrybių pagamintas pesto :)
      Sėkmės!

      Panaikinti
    2. Beje, pavėsingose vietose rinkti kiaulpienių lapai kartumo turi mažiau, nei augantys saulėje...

      Panaikinti
    3. Išbandžiau, pavyko ir visiems patiko. Valgėme su makaronais:) Nors buvau nemirkiusi sūdytame vandenyje, bet tik šaltame jos man pamirko, kol netikėtai atsiradusias problemytes sprendėme (dingo elektra, kartumas vos juntamas buvo. Man jis netgi malonus:)) Ačiū, dar kartelį!!!

      Panaikinti
    4. Ačiū, Odeta, kad sugrįžai pasidalinti skoniu! Sakiau, gi, kad mažas kartumėlis tik skoniui pagerinti.. :)

      Panaikinti
  4. savaitgalį važiuoju ir aš į sodybą.būtiniausiai kiaulpieniausiu ir dilgėliausiu, taigi savaime aišku, ką gaminsiu parsinešus! ačiū už idėjas ir kad dalinatės! ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurga, bus labai smalsu, kas gi gavosi.. Šaunu, kad pavyksta užkrėsti smagiais dalykais :) Ačiū!

      Panaikinti
  5. Ačiū už mintį! Medus iš kiaulpienių žiedų išbandytas, tikrai bandysiu šį pesto. Tik iki šiol nebuvau atkreipus dėmesio, kad jau yra žaliuojančių lapelių... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lapelių yra, Laima, ir kuo toliau, tuo daugiau. Reiktų rinkti skurdžiau atrodančius, nes rašoma, kad tokiuose daugiau visokios naudos nei vešliuose ir dailiuose.. :) Sėkmės!

      Panaikinti
    2. Tuomet man pasisekė, nes kaip tik tokių ir radau "pavargesnių" :) Dėkui už idėją - išbandžiau :)

      Panaikinti
    3. Smagu, Laima, tikiuosi patiko.. :)

      Panaikinti
  6. Džiaugiuosi suradusi jus,dekoju už puikius receptus.Gaminau gilių kavą,majonezą.Pavyko,buvo skanu.Kiaulpienes aš jau naudojau,o šiuo pesto pastiprinau visą šeimą.Visi kirto ,net patys išrankiausi.Sveika ir ekonomiška

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai gražūs ir optimistiškai nuteikiantys komentarai! Labai ačiū, džiaugiuosi, kad radote kažką gero sau :)

      Panaikinti
  7. Ką tik pamačiau, koks čia gėris :) Superinis receptas, nes aš esu panašų suplanavusi iš dilgėlių gaminti, tik jos neturi tokio stipriau išreikšto skonio, o su kiaulpienėmis, įsivaizuoju, labai aromatingai tuėjo gautis:) Reiks būtinai išbantyti šį variantą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Rennie, dilgėlių pesto labiau "išplaukęs", jas reiktų maišyti su kitokiais žalumynais, pvz., su kiaulpienių lapais :)

      Panaikinti
  8. Šaunus receptas :) o virtuvinis kombainas labai palengvina gamybą :) nebučiau be jo išsivertusi :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui :) Taip, rankiniu būdu, tikriausiai, būtų sudėtinga, bet taip pat įmanoma :)

      Panaikinti
  9. Puikus puikus puikus receptas. Greitai ir skaniai. Dėkoju.

    AtsakytiPanaikinti