Kvapnus, klampus ir beveik juodas. O jau skanus!
Reikia:
aronijų uogų (aš sunaudojau 1,3 kg)
cukraus tiek, kiek gausite sulčių (100 ml sulčių - 100 g cukraus, šiuo atveju man prireikė 800 g cukraus)
pusės citrinos sulčių
saujos šaltmėtes lapų (naudojau su šakelėmis ir žiedynais)
Uogas suberkite į puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų. Palaikykite apie penkias minutes arba kol sutrūkinės aronijų odelė (kitaip tariant, kol susproginės pačios uogos).
Vandenį nupilkite, o iš uogų išspauskite sultis. Aš darbavausi su retu lininiu audiniu.
Pamatuokite, kiek gavosi sulčių, man - 800 ml.
Sultis supilkite į puodą. Įberkite 800 g cukraus, supilkite pusės citrinos sultis, sumeskite mėtas ir užvirinkite. Nuolat maišykite, kol cukrus ištirps. Pavirinkite apie 10 - 15 minučių, iškoškite ir supylę į sterilius butelius ar stiklainius, sandariai užkimškite - užsukite. Laikykite vėsiai...
Iš nurodyto kiekio sulčių ir cukraus išviriau truputėlį daugiau nei litrą sodraus vitaminingo sirupo.
Mėgstu tokį maišyti su mineraliniu vandeniu ("Vytautas"), pilu į arbatą, gardinu pyragus, maišau į salotas ar naudoju, kur tik leidžia mano fantazija :)
Jei yra galimybė, tokį sirupą gaminkite per pus maišydami aronijų ir šeivamedžių uogas.
Vietoj cukraus naudokite fruktozę, tik jos kiekį tuomet sumažinkite per pus...
Tegyvuoja aronijos! Čia jau ir man pažįstamas skonis :) aronijų sirupas...
AtsakytiPanaikintiIr aš už tai, kad gyvuotų :) Nors truputėlį, įvairovės dėlei...
PanaikintiVaikystės skonį pajutau burnoje, tik įtariu jis būdavo be mėtų:) Tokia šiluma padvelkė tavo įrašas ir nunešė į vaikystę. Ech, kaip dabar norėčiau būti maža maža ir skinti aronijas tėvų sode...
AtsakytiPanaikinti...o butelis sulčių labai labai toks- pasakiškas...
Ačiū, Rima, o man aronijos naujas atradimas, ypač aronijų actas. Jau vien spalva ką reiškia :) O šį butelį dažniausiai naudoju vynui. Gailiuosi, kad kažkada tokių neįsigijau daugiau :)
PanaikintiUž tai jis dabar - vienetinis ;)
PanaikintiKoks gėris tas aronijų sirupas :) pamenu vaikystėje mama su vyšnių lapais jį virė. O butelaitis tai tikrai labai jau mielas :)
AtsakytiPanaikintiVyšnių lapus sudėjau į verdamą uogienę, beje, labai tinka ir juodųjų serbentų lapai. O sirupas gavosi su mėtiniu dvelksmu. Ačiū, Rennie!
PanaikintiAutorius pašalino šį komentarą.
AtsakytiPanaikinti