2012 m. rugsėjo 28 d., penktadienis

GRIETINĖLĖS PYRAGAS SU OBUOLIAIS



Šį pyragą būtų galima vadinti apverstu ir vietoj grietinėlės naudoti pieną. Toks jis iškepa skanus, bet labai minkštas ir neišimamas iš kepimo formos, todėl norint jį apversti, kepimo indą būtinai reikia iškloti popieriumi arba folija, o tuomet labai gerai atvėsintą apversti ir atsargiai nuimti popierių. Tačiau man daug kartų skanesnis toks, kokį kepiau šį kartą - vietoj pieno įpyliau paplaktos grietinėlės ir visai neverčiau. Atvėsusį nesunkiai buvo galima supjaustyti norimais gabalėliais. Obuoliai liko apatiniame sluoksnyje, o viršuje - drėgnas, sotus ir be galo gardus. Prie pusrytinės kavos savaitgalį, o gal  ant vaišių stalo? Rekomenduoju, juk ruduo...


Reikia:
5 - 6 saldžiarūgščių, sultingų obuolių
300 ml grietinėlės
200 g miltų
150 g cukraus
3 kiaušinių
100 g šalto sviesto
šaukštelio cukraus su vanile
cukraus pudros apibarstymui

Obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Jas išdėliokite kepimo inde (aš kepiau stikliniame, 22 cm skersmens apvaliame inde), ant viršaus stambiai užtarkuokite šaltą sviestą.

Kiaušinius šluotele išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įmaišykite miltus ir vos paplaktą iki lengvų putų (tik ne taip standžiai, kaip desertams) grietinėlę.
Supilkite tešlą ant kepimo inde išdėliotų vaisių.

Kepkite 200 laipsnių kaitros orkaitėje apie 45 minutes.

Patiekite šiltą ar atvėsusį, apibarstytą cukraus pudra.

Dalį obuolių pakeiskite kriaušėmis, pyragas įgaus kitokį, ne mažiau prastą rudens atspalvį..

Adaptuota pagal "Obuolių pyragai. Skanėstų knyga", Laisvos valandos 2011, Vilnius


Kasmet skelbiu rudenį, taip vadinamaisiais, gyvaisiais akmenukais, litopsais (lithops). Jau net nebepamenu, prieš kiek metų juos įsigijau, vazonas stovi ant miegamojo palangės, kartais net pamirštu, kad reikia laistyti. Šiemet maniau, kad pražudžiau, pačioj saulėkaitoj radau visiškai susiraukšlėjusius ir perdžiūvusius.
O pasirodo, pražudyti šiuos įdomius sukulentus galima greičiau vandeniu nei sausra. Sužinojau įdomių dalykų, jog litopsai pakenčia iki 42 laipsnių kaitrą ir iki -5 laipsnių šaltį ir tai, jog auginami dirbtinėmis sąlygomis gali išgyventi iki 50 metų, o natūraliomis, t.y., Pietų Afrikoje - tik  iki 25 metų. Įsivaizduojat?




4 komentarai:

  1. Oho, litopsai gali ir vėžlį pragyventi ne tik šeimininką!

    O pyragas puikus. Pas mus irgi obuolių užderėjo, kepam kepam, nes koks ruduo be obuolių pyrago?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pasirodo, taip :) Tik nežinia, kiek man pavyks išsaugoti šiuos ryškius rudens pranašus :)
    Obuolius ir mes renkam, skinam, nors ir ne savus, bet vis vien baisiai smagu. Norisi kepti, valgyti vienus ir vėl kepti...

    AtsakytiPanaikinti