2013 m. sausio 17 d., ketvirtadienis

KREMINĖ RŪGŠTYNIŲ SRIUBA SU PIEVAGRYBIAIS

Bei su rūkyta lašiša.


Labai myliu mūsų sekmadieninius pasivaikščiojimus pajūrio miške. Tikrai, jei tik nelyja ir nesiautėja vėjai, nei vienas mūsų sekmadienis žiemos sezonu neapsieina be ilgų kilometrų. Vaikščioti įpratome dar tais senais gerais laikais, kuomet išsirutuliodavom didžiulėmis draugų kompanijomis su mažais vaikais.
Tokią žiemą, kaip šiuo metu, vaikščioti miške ypač smagu. Visai nekreipiant dėmesio į nosis kandantį šaltuką, juk ją visuomet galima patepti riebiu kremu :) Jūra šiuo metu nuobodi ir niūri, tikriausiai miega žiemos miegu, užtat viskas aplink skendi sniege lyg pasakoje, kurioje pabuvojus, atsigauna akys, smegenys ir dūšia. Nieko nėra gražiau už pajūrį baltą viduržiemy...


Jei kada nors vaikščiosit po Girulių mišką ir jei nors truputėlį rūpi mūsų krašto istorija apie tai, kaip vokiečiai saugojo Klaipėdą nuo rusų, o ne atvirkščiai, būtinai aplankykite Pajūrio regioninio parko iniciatyva atstatytą ir vis dar tvarkomą pakrantės artilerijos bateriją "Memel-Nord". Klaipėdiečiams tai privaloma, o nevietiniams rekomenduojama :) Tai pilietinė savanoriška reklama, neturinti visiškai jokių savanaudiškų paskatų, juo labiau, kad apsilankymas tekainuoja jūsų smalsumą ir susidomėjimą, kurio labai reikia šiai, daugybę metų apleistai vietai.
Rodos, dar visai neseniai saugojau, kad manieji berniokai padūkėliai nenusilaužytų kojų bešokinėdami nuo betoninių bunkerių...  Dabar vidus išvalytas, aptvarkytas (ir vis dar tvarkomas) ir įrengtas šioks toks muziejus, kuriame žiemos miegu miega smalsumą žadinantys šikšnosparniai, o žavus gidas šmaikščiai pasakoja ir parodo tai, ką vokiško pavyko rasti ir išsaugoti :0) Gaila tik, kad viską baigia išplauti Baltija neramioji...


O aš džiaugiuosi žiema ir prisigaudžiusi idėjų, savąsias pušis papuošiau lesyklomis. Vilioju paukščius. Į pabodusius ir beveik nenaudojamus puodelius, pribėriau duonos trupinių, saulėgrąžų, avižų dribsnių, grūdų mišinio paukščiams ir viską užpyliau žaliais kiaulienos taukais. Kuo ne puikios lesyklos! Jei turite sodybą, nepamirškite pasirūpinti paukščiais snieguotą žiemą, jie dosniai už tai atsidėkos sukdami lizdelius, linksmindami čiulbesiu ir surinkdami visus kenkėjus, išbandyta!




Kreminė rūgštynių - pievagrybių sriuba su daržovėmis ir truputėliu sūrios rūkytos lašišos. Labai gardi! Man labai patinka latviškos "Spilva" firmos konservuotos rūgštynės. Smulkios, be jokių šapų ir plaušų...


Reikia:
1 raudonojo svogūno
1 nedidelio poro
1 morkos
1 pastarnoko
gabalėlio sviesto daržovėms apkepti
250 g šviežių pievagrybių
3 - 4 nedidelių bulvių
apie 1 - 1,5 l daržovių ar vištienos sultinio
3 - 5 šaukštų konservuotų rūgštynių
druskos, maltų pipirų
virto kiaušinio
gabalėlio rūkytos lašišos
svogūnų laiškų

Storadugniame puode įkaitinkite gabalėlį sviesto ir šiek tiek pakepinkite susmulkintą svogūną, porą, sutarkuotą morką ir pastarnoką. Ten pat suberkite švariai nuplautus ir jei dideli, pasmulkintus pievagrybius. Viską vis pamaišydami šiek tiek patroškinkite. Puodo turinį užpilkite sultiniu ir užvirinkite. Sriubai užvirus, suberkite kubeliais supjaustytas bulves ir virkite ant vidutinės kaitros, kol bulvės suminkštės. Bulvėms išvirus, sudėkite rūgštynes.
Puodo turinį iškoškite, tirštimą sutrinkite elektriniu trintuvu. Užpilkite nukoštu skysčiu (tirštumą reguliuokite pagal skonį) ir vėl užvirinkite. Pavirkite dar keletą minučių, pagal skonį pagardinkite druska ir nukaiskite.

Sriubą supilstykite į lėkštes, įdėkite gabalėlį virto kiaušinio, pasmulkintos rūkytos lašišos ir užberkite smulkiai sukapotų svogūnų laiškų ir maltų pipirų. Patiekite su skrudinta balta duona. Puiki sriuba viduržiemiui!

18 komentarų:

  1. Kokia originali ideja paukstukams! ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lauksiu zylių, juk jos prie lašinių ir riebalų pirmos :)

      Panaikinti
  2. kokia žiema graži! Už tą grožį net visokius jos keliamus nepatogumus atleidžiame

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Dalia, myliu žiemą, kai ji būtent tokia :0)

      Panaikinti
  3. Kokios išradingos ir jaukios lesyklėlės paukštukams :) uždegiai ir mane noriu savaitgalį susiruošti į mišką bei išsivirti trintos rūgštynių sriubos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, Rennie,tikiuosi pas jus miške tokia pat balta karalystė :)

      Panaikinti
  4. Lesyklos superiškos ;) Sriubos nuotraukos labai gražios...vis neprisiruošiu aš dar patiekalų kompozicijų daryt...pykšt ant stalviršio ir viskas....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Laura :) Tavo ir taip "skanios" nuotraukos :) Jei nėr laiko žaisti, tai nėr, o ką padarysi :)

      Panaikinti
  5. Kokia nuostabi lesykleliu ideja...super...nerealiai grazu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkoju, žemuoge :) Šiandien sulaukėm zylių. Nieko nėra gražiau, kaip ant puodelio kabantys paukšteliai, intensyviai bandantys pralesti sušalusius taukus. Džiaugiamės lyg vaikai ir prie lango sėlinam lyg katinai, nes zylės baikščios :0)

      Panaikinti
  6. Ši baterija - tai tai, ką vietiniai vadina "dzotu"? Na, bent maniškis vis pasakoja, kaip "dzote" vyko keli poezijos vakarai ir kad skautais būdami kuopdavo tokias baterijas.

    Ačiū už gražų reportažą - mes būdami Klaipėdoj irgi minam tuos pačius takelius - per mišką dviračiais ir tada jau link jūros... Pasiilgau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikriausiai, nežinau. Mes vadindavom tiesiog bunkeriais. Net nežinau, ar kalbam apie tą patį, mat Klaipėdoj tokių vietų ne viena, tik labiausiai "gyva" liko ši :) Daugelį metų jis buvo siaubingai apleistas, užpustytas smėlio, prišiukšlintas, apsėstas benamių, apsemtas jūros ir dar bala žino ko. Šią vietą valyti pradėjo prieš porą metų. Vis dar negali atsiginti benamių, kurie ne tik buvo užgyvenę šią vietą, bet ir ištampė, ką tik galėjo :) Apie kurią vietą kalba tavo vyras, nežinau, nes maniškis būdamas vaiku yra išnaršęs šį bunkerį kaip reikiant :)

      O prie jūros su dviračiais būtų smagu kuomet nors susitikti, juk atvažiuojat į Klaipėdą, kad ir retai :) Gal kada nors? Sugalvotume kokį nors pikniką :)

      Panaikinti
    2. Nepamirškim šitos geros minties iki vasaros! Būtų tikrai labai smagu.

      Išsiaiškinau, apie ką pasakoja maniškis - to atsiminimuose -tai Juodoji tvirtovė;) bet ir šitą mena ir jau užsimanė grįžęs aplankyti :)

      Panaikinti
    3. Tikrai, būtų labai gera proga išsiaiškinti, kas ta Juodoji tvirtovė ir aplankyti ne vien bunkerius :0)

      Panaikinti
  7. This looks amazing! I will try to cook this while it's winter.

    Greeting from Cyprus!

    AtsakytiPanaikinti
  8. žiauriai skani sriubytė :) 10 balų! taip taip :)

    AtsakytiPanaikinti