2013 m. rugsėjo 17 d., antradienis

ŠEIVAMEDŽIO UOGŲ SIRUPAS



Ruduo lėtai, bet užtikrintai užsiima sau priklausančią vietą. Kartu atsinešdamas pirmuosius kosulius, čiaudulius ir galvos svaigulius. Ir tuojau pat priverčia pasirūpinti savimi - į šaldiklį įsimesti vieną kitą šermukšnių kekę, pasidžiovinti pusmaišį miškinių erškėčių ar šeivamedžio vaisių, išsivirti gardaus šeivamedžio uogų sirupo.


Jei išskrendantys paukščiai savimi nepasirūpino pirmiau, kviečiu suskubti. Skanus, nežinau, ar čia tik man vienai, vyšnių skonį primenantis tamsus ir sodrus sirupas gali praversti tuomet, kai antpuolį pradės virusai ir kiti panašūs nelabieji. Mat, šeivamedžio vaisiai, kaip ir kvapnūs žiedynai pasižymi prakaitavimą skatinančiu, karščiavimą mažinančiu, priešuždegiminiu poveikiu ir gali pagelbėti mums ir mūsų vaikams peršalus, sergant gripu, bronchitu ar laringitu. O jei dar kaitindami pagardinsite šlakeliu svarainių sirupo - bus kvapnesnis, dar labiau pastiprins ir suteiks jėgų...


Reikia:
1,5 kg uogų (svoris be šakelių)
1 puodelio (250 ml) verdančio vandens
cukraus (tiek, kiek gausis sulčių, o man gavosi 1,3 l, tad ir cukraus reikėjo 1,3 kg)
1 žvaigždinio anyžiaus (jei patinka, o jei ne, keiskite gvazdikėliais, natūralios vanilės ekstraktu, vyšnių ar juodųjų serbentų lapais)

Uogas reikia kruopščiai nuskabyti nuo šakelių ir perrinkti (išrenkant pagedusias ir neprisirpusias. Šeivamedžiai sirpsta nevienodai, vieni krūmai gali būti apkibę visiškai juodomis uogelėmis, o kiti dar pusiau žaliomis. Rinkitės kuo labiau prisirpusias, tokios lengvai skabysis, tiesiog pačios birs nuo šakelių ir bus skanesnės).
Švariai perplaukite po tekančiu vandeniu ir supilkite į puodą. Užpilkite puodeliu verdančio vandens, išmaišykite ir palikite, kol šiek tiek atvės. Sutraiškykite (aš tai dariau bulvių grūstuku) ir išspauskite sultis.
Pamatuokite, kiek gavosi sulčių, kad žinotumėte, kiek prireiks cukraus.
Šeivamedžių sultis supilkite į puodą, suberkite cukrų, įmeskite anyžių (galite pagal skonį įpilti svarainių sulčių, tik nepadauginkite) ir kaitinkite iki užvirimo. Sirupui užvirus, jei reikia, nugraibykite putas ir dar karštą iš kart supilstykite į sterilius užsukamus ar kitaip užkemšamus butelius. Sandariai užsukite ir palikite, kad atvėstų.


Laikykite šaldytuve ir prireikus, duokite po šaukštą ar kitą vaikams, gaminkite arbatą ar gaivų vėsų gėrimą. Labai tinkamas peršalus, kosint ir karščiuojant (vaistinėse toks gerumas nepigiai kainuoja :)


Būkite sveiki!

13 komentarų:

  1. Kokios meniskos nuotraukos ir irasai poetiski!Smagu!o syrupa ruosiant manau nemazai darbelio tas uogytes nusiskabyti

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rita, darbo yra, bet jis ne toks sudėtingas kaip atrodo :) Uogos labai lengvai skabosi, pačios byra nuo šakelių :)

      Panaikinti
  2. Aušra, aš gyvenime tokių uogų nei mačiusi nei ragavusi. O gal jos dar kažkaip vadinasi? Labai sveikai viską aprašei:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Baik jau, Odeta, pilnos pamiškės :) Užjūry labiau populiaru sirupą gaminti iš žiedų, šampaną ir vyną dar daro :) Gi panašūs krūmai į putinus, bezdais žmonės juos dar vadina. Vaikystės augalai :)

      Panaikinti
  3. St. Germain, tik be laipsniu - YES!!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne St. Germain, bet kažkas panašaus gaunasi sumaišius lygiomis dalimis degtinės su šiuo sirupu ir viską užpylus, pvz., tonic. Neblogas kokteilis!

      Panaikinti
  4. Kad sirupas sveika, tai supratau, bet koks jo skonis? Vaikai gertų nesispyriodami?
    Tik iš nuotraukų supratau, koks gėris auga netoli namų :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau, kad tikrai vaikams turi patikti, nebent jūsiškiai labiau išrankūs :) Skonis geras, man dvelkia vyšniomis ir šiek tiek šeivamedžių žiedais (skonio prasme :)

      Panaikinti
    2. Ačiū, vadinasi, eisim skinti :)

      Panaikinti
  5. Aš šiais metai irgi išsiviriau iš žiedų šito gėrio. :) Bet neturėjau mažų buteliukų, todėl susipilčiau į 0,5l. Gėrėme profilaktiškai ir susirgus, na stebuklo nepajautėm, bet vis tiek manau, kad tai labai geras, natūralus vaistas. Bet ne dėl to rašau, o noriu pasikonsultuoti kaip Jūs jį laikote. Aš supilčiau dar karštą į butelius, atvėsinau ir pastačiau į šaldydtuvą, o kai atidariau, maždaug po dviejų savaičių įsimetė pelėsis. Ar ir Jums taip būna? Nes tas, kuris uždarytas nėra sugedęs ir jokio pelėsio nesimato. Ar įmanoma dideliame butelyje, pradėjus vartoti, išlaikyti ilgiau ne mėnesį?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinoma, tokie dalykai gali pasitaikyti, manau, kad dvi savaitės yra nemažai, o Jūs norite išsaugoti mėnesį :) Geriausia vis tik supilstyti į mažesnius buteliukus, maždaug po 250 ml, aš pvz., naudoju nuo "Kubuš" sulčių ar tam tikrų padažų :) Tuomet sirupas yra sunaudojamas greičiau ir nespėja sugesti ( ir labai patogu dovanoti). Aš taip pat turiu sirupo ir didesniuose buteliuose, bet kad sugestų, nepasitaikė, gal greit sunaudojam :)
      Manau, svarbūs yra trys dalykai - būtina sterilizuoti (kaitinti ar plauti su soda) tarą ir dangtelius, dirbti švariai, įdėti tinkamą kiekį cukraus ir pradarius laikyti šaltai (mano šaldytuve pastovi temperatūra +4). O jei supelijo, jokiu būdu nevartokite, iš kart reikia pilti lauk :)

      Panaikinti
  6. Sveikos, Mes su sunum siemet taip virem sevamedziu sirupa, bet pagal jo recepta, parvezta is Norvegijos, reikejo ideti sviesto. Gavosi tirstas dzemas tokios neiprastos konsistencijos ir sodraus sodraus skonio.

    AtsakytiPanaikinti