2013 m. spalio 7 d., pirmadienis

IMBIERŲ DŽEMAS




Šaltą ir žvarbų rudens vakarą, kai ima šalti rankų ir kojų pirštai arba kai nei iš šio nei iš to ima perštėti gerklę, mane gelbsti imbierų džemas, kurį atradau visai neseniai. Tokį kabinu šaukšteliais ir užgeriu nesaldinta kava. Dedu puodelin kartu su griežinėliu citrinos ir užpilu karštu vandeniu - turiu puikios arbatos, atbaidančios pačius įvairiausius virusus. Tepu ant baltos duonos. Maišau į marinuojamus vištienos sparnelius. Gardinu obuolių pyragus... Macnus ir skanus, tokio bent mažą stiklainėlį būtina turėti po ranka darbe. Rekomenduoju!


Reikia:
1 kg imbiero šaknų (nenuluptų)
1 l šviežiai spaustų obuolių sulčių
uogienių cukraus (per pus mažiau nei gausite imbierų tyrės. Man, naudojant nurodytą kiekį imbierų, jo prireikė 650 g)
pusės citrinos sulčių
50 ml brendžio

Imbierus plonai nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Suberkite į puodą, užpilkite obuolių sultimis ir užvirinkite. Užvirus, kaitrą sumažinkite iki vidutinės ir virkite apie pusvalandį (jei reikia, vis nugraibykite susidariusias putas). Kaitrą išjunkite, o imbierus sultyse palikite per naktį.

Kitą dieną imbierus nusunkite ir sutrinkite elektriniu trintuvu. Sumaišykite su nusunktomis sultimis ir gautą tyrę pasverkite. Vienam kilogramui tyrės imkite pusę kilogramo uogienių cukraus. Manoji tyrė svėrė 1,3 kg, tad prireikė 650 g uogienių cukraus.
Imbierų masę vėl supilkite į puodą ir užvirinkite. Pavirkite ant vidutinės kaitros apie 15 minučių, tuomet supilkite uogienių cukrų, citrinos sultis ir dar šiek tiek pakaitinkite. Supilkite brendį, gerai išmaišykite ir supilstykite į sterilius stiklainius....

Nepamatavau tikslaus kiekio, kiek gavosi šio kvapnaus džemo, supilsčiau į mažesnius stiklainius, manau, bus kažkur apie litrą...



Adaptuota pagal "Moters savaitė", 2012 m. rugsėjo 18 d.

6 komentarai:

  1. O galima paprasta cukru naudoti, nes nezinau ar airijoj rasciau uogieniu cukru. O brendis butinas?
    Asta

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Asta, uogienių cukruje yra pektino, kuris uogienes tirština. Jei tokio nėra, ieškokite tirštiklio uogienėms arba gryno pektino. Pas jus ką nors panašaus tikrai parduoda. Antraip, tai nebebus džemas :) O brendžio šlakelis - dėl mažo cinkelio, aromato, skonio ir pan. Atsisakyti tikrai galima :)

      Panaikinti
    2. Dar galiu patarti vietoj uogienių cukraus naudoti paprastą cukrų ir obuolius. Pvz., dvi dalys nulupto ir supjaustyto imbiero, viena - nuluptų ir supjaustytų obuolių ir cukraus pagal skonį. Išvirsite gardžią obuolienę su imbierais :)

      Panaikinti
  2. Lekiu į parduotuvę ir verdu džemą:) Skamba nerealiai gerai:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Airijoje ieskokite jam sugar - yra visuose didesniuose prekybos centruose, padeta prie paprasto cukraus. Imbiera patogiausia lupti arbatiniu sauksteliu - taip kaip kudikiams gremzdavom obuoli....

    AtsakytiPanaikinti