2014 m. kovo 29 d., šeštadienis

MARGAS BANANŲ KEKSAS SU BERTOLETIJŲ RIEŠUTAIS


Na, pagaliau, jaukus pavasaris kaitriais saulės spinduliais užlaižė net ir vėsųjį pajūrį.


Tokie, kaip šis šeštadienis - mano mėgstamiausi ir mieliausi, kai niekas niekur neskuba, nejuda nei viena medžio šakelė, kai saulės atokaitoje galiu ištiesti pabalusias kojas ir tingiai mėgautis ryškiai kvapnia pradėjusių žydėti gluosnio katinėlių arbata.

Savaitgaliui siūlau labai skanų bananų keksą. Drėgną, kvapnų, pritvinkusį karamelizuotų riešutų. Su šokoladu! Karališką, labai tinkantį prie blindės katinėlių ar pirmųjų dilgėlių arbatos...


Reikia:
75 g cukraus
75 g braziliškų riešutų (bertoletijų)
100 g sviesto
110 g rudojo cukraus
2 kiaušinių
2 gerai prisirpusių (arba persirpusių) bananų
2 arb. š. cukraus su vanile
200 g miltų
0,5 arb. š. kepimo miltelių
50 g tamsaus šokolado
miltinio cukraus viršui pabarstyti

75 g cukraus puode pakaitinkite su 2 šaukštais šalto vandens. Nemaišykite, ant vidutinės kaitros pavirinkite iki raudonumo (arba tol, kol mažą išsilydžiusio cukraus burbuliuką įmetus į stiklinę šalto vandens, šis iš kart sukietės), suberkite rupiai sukapotus bertoletijų riešutus, greit išmaišykite ir nukėlę nuo kaitros, supilkite ant kepimo popieriaus šiek tiek patepto aliejumi. Išlyginkite ir palikite, kad atvėstų.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių kaitros.

Minkštą sviestą ištrinkite su ruduoju cukrumi iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius gerai išmaišydami po kiekvieno. Sudėkite supjaustytus bananus ir gerai išmaišykite (galite bananus prieš įmaišydami į tešlą sutrinti iki tyrės, tačiau aš taip nedarau, sudedu pjaustytus gabalėliais).

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi. Pamažu, švelniais judesiais šį mišinį įmaišykite į tešlą.
Maždaug trečdalį tešlos atidėkite į kitą dubenėlį. Vandens garų vonelėje išlydykite šokoladą ir įmaišykite į atidėtąją dalį.
Į likusią tešlos dalį įmaišykite peiliu susmulkintus karamelizuotus riešutus.
Į kekso formą, išklotą kepimo popieriumi, sukrėskite maždaug puse tešlos su riešutais. Tuomet, šokoladinę tešlą, o ant viršaus - likusią tešlą su riešutais. Mediniu pagaliuku arba šaukštelio koteliu perbraukite, kad suformuotumėt šiokį tokį raštą ir pašaukite kepti.


Kepkite apie 45 - 55 minutes, kol keksas dailiai pakils, o įbestas medinis pagaliukas išlįs sausas.


Išimkite iš formos, gerai atvėsinkite ir pabarstykite miltiniu cukrumi. Pjaustykite tik gerai atvėsusį...


Kaip žinia, gerai prisirpę ar persirpę bananai labai saldūs, o dar tie karamelizuoti riešutai... Recepto šaltinyje tai blondie, pyragas dar ir su baltuoju šokoladu. Turėtų būti beprotiškai saldu. Manoji improvizacija su gerokai mažesniu cukraus kiekiu. Žiūrėkite pagal save...



Adaptuota pagal The Guardian

5 komentarai:

  1. Pyragas ir blindžių arbata turėų būti gerumėlis, bet vat krokai - tai nerealūs!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Rūta, mano poeglis baigia užsitraukti krokais :)

      Panaikinti
    2. galėsi netrukus vietinį šafraną rinkti :)

      Panaikinti
  2. Koks nerealus receptas! Ačiū, kas pasidalinote, reiks išmėginti :)

    AtsakytiPanaikinti