2014 m. spalio 14 d., antradienis

ŠERMUKŠNINĖ SALDŽIOJI


"Gerai pašalusias šermukšnių uogas iškepti krosnyje, saugant, kad nepridegtų. Paskui supilti saujomis į bonką ir vis perpilti cukrumi.Kilogramui uogų įspausti po vieną citriną. Užpildžius tris ketvirtadalius bonkos talpos uogomis su cukrum iki pilno užpilti paprasta degtine. Laikyti šiltoj vietoj porą mėnesių ar ilgiau, kol cukrus visai ištirps. Antpilą nupilti, uogas pertrinti, nusunkti, perfiltruoti ir sumaišyti su nupilta degtine. Gerai užkimštą laikyti sausame sandėliuky." N. Marcinkevičienė "Metai už stalo", Baltos lankos, 2009 m.


Pabandžiau, tik uogų nekepiau. Tiesiog, pašaldytos šaldiklyje, jos tampa minkštos, tad atitirpinau, patraiškiau, o toliau viskas, kaip aprašyta knygoje, tik su  gardžiomis improvizacijomis. Tikras lietuviškas netradicinis šildantis gardumynas! Jei manote taip, kaip mano vyras, jog vien pagalvojus apie šermukšnių uogas, traukia gomurį, klystate. Obuolių - šermukšnių džemas su čili pipiriukais, puikus skanumynas ne tik prie varškės sūrio, bet ir prie paukštienos, o ypač keptos kalakutienos. Pernai užraugiau šiek tiek šermukšnių vyno. Pabandymui. Gavosi toks delikatus, lengvai sutraukiantis, įdomaus skonio ir aromatingas :) Jei paukščiai nenulesė visų uogų, rekomenduoju!

Reikia:

0,5 l degtinės
7 - 10 valg. š. rudojo cukranendrių cukraus
apytikriai 5 gražių kekių šermukšnių (šaldytų)
5 - 6 karčiųjų migdolų
3 - 4 svarainių

Uogas atitirpinkite, patraiškykite ir sudėkite į butelį. Suberkite cukrų, skiltelėmis supjaustytus išvalytus svarainius, karčiuosius migdolus ir užpilkite degtine. Palikite šiltoje vietoje mėnesiui ar dviem, vis pakratykite. Praėjus laikui, nukoškite, uogas gerai nuspauskite ir supilkite į gėrimą. Palikite, kad nusistovėtų, o tuomet dar kartą perfiltruokite (jei norite, kad gėrimas būtų skaidrus). Laikykite gerai užkimštą ir skanaukite!

Aš savąjį gėrimą perfiltravau per popierinį kavos filtrą, kad būtų skaidrus. Tokį skaniau ragauti ir kitus vaišinti :)




4 komentarai:

  1. Va čia tai reikalas.. Norėčiau tokios bent pauostyt.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ir aš paragaut norėčiau. :) Na gerai... Kaip kad Medeja rašė: 'bent pauostyt'. :) O ir nuotraukos kokio nuostabumo! Dvilkteli smetoniškąja inteligentija :).

    AtsakytiPanaikinti