2015 m. kovo 13 d., penktadienis

MORKŲ KEKSIUKAI SU MASKARPONĖS KEPURĖLĖMIS


Jaučiuosi lyg kokia meška, nubudusi po žiemos ir lendanti dienos švieson kartu su grįžusiais varnėnais ir kasdien būriais parskrendančiais paukščiais. Laukiu pavasario. Šilto pavasario.
Pritaupiau krūvą receptų ir šūsnį nuotraukų, prikaupiau užrašinę su pavadinimu "būtinai išbandyti"...

Džiaugiuosi virtuvės kampe besipuikuojančiu nauju vasariškai ryškiu pirkiniu, apie kurį man pasirodė, kad dar tik svarsčiau. Artimiausių žmonių ratas nusprendė, kad nėra ko svarstyti, reikia plakti, sukti ir maišyti... Dirba gerai! Tikrai geriau nei mano rankos, nes pyragus maišyti tenka mokytis iš naujo :)



Morkų keksiukus šią žiemą kepiau jau ne kartą, jie tikrai puikūs. Išgirti, apkalbėti ir suvalgyti iki paskutinio trupinio. Pasiklydo net šaltinis, padiktavęs idėją improvizacijoms... Nors morkų kepiniai daugiau tinka rudeniui, manau kad kol už lango pilkas pavasaris, ryškios spalvos akims ir skonio receptoriams tikra atgaiva. Su pavasariu!



Reikia:
50 g kokosų aliejaus
80 g minkšto sviesto
110 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
2 kiaušinių
2 arb. š. vanilių esencijos
150 g miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
50 g cukruotų imbierų
3 morkų (235 g sutarkuotų smulkia burokine trintuve ir nuspaustų rankomis)
kremui:
200 g maskarponės sūrio
100 ml grietinėlės
1 arb. š. vanilių esencijos
miltinio cukraus pagal skonį (aš dėjau 1 šaukštą)

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių kaitros.
Minkštą sviestą ir kokosų aliejų išsukite su cukrumi iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius. Supilkite vanilių esenciją.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir švelniais judesiais (rankomis, o ne kombainu) įmaišykite į tešlą. Suberkite peiliu pasmulkintus cukruotus imbierus, sudėkite tarkuotas nuspaustas morkas ir švelniai permaišykite.
Sukrėskite tešlą į popierinėmis formelėmis išklotą keksiukų formą (2/3 duobutės tūrio) ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30 - 35 minutes arba kol įbestas medinis pagaliukas išlįs sausas. Atvėsinkite.
Kremui grietinėlę išplakite ir išsukite su maskarponės sūriu, vanilių esencija ir cukrumi.
Atvėsusiems keksiukams išskobkite duobutes ir konditeriniu maišu pripurkškite kremo. Puoškite uogomis, mėtų lapeliais ar pabarstukais. Skanaus!

Jei pastebėjote, mano kremas su rausvu ar melsvai rausvu atspalviu. Bandžiau įmaišyti kavamale iki miltelių sumaltų kinrožių. Tai suteikė spalvos ir švelnios rūgštelės :)


13 komentarų:

  1. ...reiks isbandyt... o naujas draugas virtuveje - pasakiskas! reiks ir man garsiai pasvarstyt apie kazka panasaus :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Migle, garsiai išreikšti norai kartais patys pildosi :)

      Panaikinti
  2. Smagu ir vėl skaityti :) morkų keksiukai kaip tik artėjančioms Velykoms ;) Sveikinu su nauju pagalbininku virtuvėje!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Baltai pavydu dėl naujo pirkinio. Dar toks ryškus! :) viena iš mano svajonių.
    Lauksiu naujų receptų ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Marta vasariškai geltonas! Rinkausi tarp žalios ir šios :)

      Panaikinti
  4. Kadangi niekada pati nekepus, noriu klausti- kaip ilgai keksiukai gali būti vartojami? Jei kepčiau penktadienį, sekmadieniui tiktų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Daug kas pasakytų, kad per tiek laiko jiems tikrai nieko nenutiks ir valgymui jie bus tinkami, ypač jei iškeptus laikysite uždaroje kokioje nors dėžutėje. Kremu, žinoma puošti penktadienį nereikėtų, jo turėsite pripurkšti vietoje, sekmadienį.
      Tačiau tiek laiko pas mus šie dalykai neišbūna, tad ar tikrai bus labai skanūs nepasakysiu. Vis tik naminiai kepiniai skaniausi tą pačią ir gal dar kitą dieną :)

      Panaikinti
  5. Sveikinu su virtuvės pagalbininku - ilgai svarsčiau, ar įsigyti, o dabar nė nenutuokiu, kaip be jo gyvenau.
    O keksiukai, be abejonės, puikūs! Man ypač patiko natūralaus dažo - kinrožių - idėja. Tikiuosi prisiminti ;}

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Jule. kinrožių milteliai ne vien puikus dažas, bet ir nuostabi rūgštelė, nelygu, kur naudosi :)

      Panaikinti
  6. Sveiki, puikus receptas! Jūs rašėte, kad sviestą išsukti iki purumo, bet tikriausiai persistengiau, susidarė gumulėliai ir kažkiek atsiskyrė skysčio... Nepaisant to, keksiukai gavosi puikiai, visi ragautojai įvertino teigiamai! Keksiukai minkštučiai, drėgni, sunkūs:)Manau šiems keksiukams tiktų ir šokoladinis kremas ar šokoladinė glazūra.

    AtsakytiPanaikinti