2011 m. vasario 17 d., ketvirtadienis

SPIRGYNĖ IR LIESAS KASTINYS

Kadaise jau pasakojau, kaip pasigaminti kastinį su kanapyne. Pas mus namie tai vienas didžiausių skanėstų žiemą. 
Nors kastinys nėra labai sudėtingai pagaminamas, tačiau daug kam nepavyksta. Lengviausia išsukti, taip vadinamą, šventinį (riebesnį) kastinį, kuris sukamas iš geros ir tikros kaimiškos grietinės su trupučiu kaimiško sviesto ir prieskonių. Sunkiau išsukti liesą ar kasdieninį kastinį, kai dalis grietinės keičiama rūgusiu pienu ar kefyru ir beveik nededama sviesto. Sunkiausia su šiuolaikiniais parduotuviniais pieno produktais. Būna, kad šaukštu reikia darbuotis net keletą valandų.
Bet kuriuo atveju, kastiniui geriau rinktis didesnio riebumo, jei parduotuvinę ar kaimišką grietinę ir "tikresnį" sviestą.

O ar žinojot, kad kastinys Žemaitijoje buvo gaminamas dar pagonybės laikais?

Dabar apie tai, kaip pasigaminti liesą kastinį (pagal J. Uginčienės knygelę "Žemaičių valgiai" (1977 m.)). Į tokį aš dar kartais įmaišau pertrintos varškės.



Reikia:
2 šaukštelių gero sviesto;
100 g geros grietinės;
1,5 stiklinės rūgusio pieno ar kefyro;
prieskonių pagal skonį: kmynų ar pipirų, česnako ar svogūnų laiškų;
pakelio varškės (nebūtina);
druskos.

Į grietinę sudėti minkštą sviestą (visi produktai turėtų būti vienodos temperatūros) ir dubeny sukti mediniu šaukštu. Palaipsniui, po šaukštą vis įpilti rūgusio pieno ar kefyro ir vėl sukti. Susidarius "kruopelytėms", sukti, įstačius į kitą indą su verdančiu vandeniu. Pradėjus tirštėti, bet atsiskiriant pasukoms, taip pat reikia pašildyti, kad viskas apsijungtų į bendrą visumą. Turime gauti vienalytę, purią, kreminę masę. Labai svarbu neperšildyti ir neperplakti. Taip kartoti, kol bus supiltas visas rūgpienis ar kefyras. Pradėjus masei tirštėti, įmaišyti norimų prieskonių. Pas mus dedama kmynų ir daug trinto česnako. Padruskinti. Kaip žinia, kastinys turėtų būti į sūriąją pusę. Svarbu nepersistengti, nes kol masė minkšta, atrodo, kad druskos vis trūksta, o kai sustingsta - pasirodo per sūru.
Jei norisi varškės, ją, pertrynus, galima įmaišyti pabaigoje.

Žemaičiai kastiniui gardinti dar vartoja mėtas, aguonas, česnako sultis, dažo kiaušinių tryniais, morkų ar burokėlių sultimis. Valgo ne vien su karštomis virtomis bulvėmis, bet ir su kiaušiniais, pyragu, duona, košėmis.

Kanapynė - jau seniai nebe stebuklas, nors stebuklingai skani. Kanapių sėklelių galima nusipirkti ir turguje, ir prieskonių ar aliejaus parduotuvėse. Paskrudintos ir sutrintos su druska - nuostabiausias gardumynas prie virtų bulvių. Toj pačioj knygelėj apie žemaitiškus valgius rašoma, kad tai valgis ypač būdingas žemaičiams ir labai mėgstamas senosios kartos.

Be skrudintų kanapių, panašiam patiekalui žemaičiai naudodavo ir linų sėmenis. Tai spirgynė, su spirgais neturinti nieko bendra :)
Taip kaip ir kanapių sėklas, norimą kiekį linų sėmenų...


... reikia paskrudinti (bet nesudeginti) sausoje keptuvėje (labai spraigosi). Dar šiltas sugrūsti (galima pasinaudoti kavamale), kad pasidarytų vientisa masė. Pridėti pipirų, smulkiai sukapoto svogūno ir druskos pagal skonį. Gerai išmaišyti. Valgoma karštas virtas bulves mirkant į gautą masę. 
Rašoma, kad Žemaitijoje spirgynė yra skanėstas...

10 komentarų:

  1. kanapynę žinau ir mėgstu, o vat spirgynės nebuvau dar ragavus... kur tos mano sėmenys? šokit , brangiosios, į keptuvę.
    beje, svogūnas žalias ar keptas?

    AtsakytiPanaikinti
  2. man patinka paskrudintos sėmenys, bet nesugalvodavau į jas svogūno dėti.
    O kastinio nesu valgiusi.
    Žiūriu irgi pipirnės pasiauginus esi ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vat čia tai patiekalas, suvalgyčiau viską vienu prisėdimu

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man, kaip kilusiai nuo dzūkų krašto, šie patiekalai tikra egzotika. Namuose ruošto kastinio dar nesu ragavusi, teks pasigaminti, ką jau kalbėti apie kanapynę ir spirgynę.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egidija, jei pagal knygelę, ten nerašoma, kad kepto, vadinasi, žalio. Asmeniškai man skanesnė kanapynė - kanapėse daugiau skonio. Kartais per pus maišau kanapių ir sėmenų sėklas.

    Dalia, pipirnė nuo sausio iki pavasario beveik niekad nenulipa nuo mano palangės :) O kastinio reikia pradžiai paragauti pas žemaičius :)

    Audriau, ir pas mus vieno prisėdimo pakanka. Nemėgstančių nėra :) Tu juk žemaitis?

    Rennie, kaip suprantu, reiks organizuot žemaitišką vakarėlį... :0)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš irgi dažnai gaminu kąstinį. Mano receptas dar paprastesnis. Pokiukas sviesto, gali buti ir saulutė ir toks pat kiekis kefyro. Visi produktai kambario temperatūros ir plaku rankiniu kombainu. Gaunasi pakankamai lengvai. O tada jau priedai, česnakas, kmynai ir druska.
    Seniai gaminau. Mes kažkaip vasarą dažniau naudojam, prie lauže keptų bulvių....

    AtsakytiPanaikinti
  7. Vajei, su visu pakeliu sviestu tai jau ne kastinys. Tikras - visai kitoks ir tikrai ne kombainu plakamas. Čia jau greitas kastinio pakaitalas ar atskiestas sviestas :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na gal ir taip, kastiniui nenaudojama daug sviesto. Sviestas reikalingas tam, kad "užvesti" grietinę ar grietinės - kefyro plakinį ir gauti purią tarpinę masę. Sviesto neprimenantį kremą.

    Bet kiek šeimininkių, tiek ir kastinių. Neparagavęs negali žinot... :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Laba diena, Aušra,

    Kodėl, o kodėl, mano kastinys iš pradžių tirštėjęs... taip ir liko skystas?
    Dariau iš karto tris porcijas. Jau atrodė, viskas išeina...ir, supyliau likusį kefyrą, t.y. trečią stiklinę, ir viskas. Paliko skystas skanus kastinio skonio kefyras.

    Ką dariau ne taip?

    Gal nereikėjo maišyti garų vonelėje? Iki kokios temperatūros maišomą masę galima šildyti?

    Ačiū, Vaidota

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Priežasčių labai daug, Vaidota, tikrai nepamačiusi negalėsiu pasakyti :) "Teisingi" produktai, reikiama jų temperatūra, perkaitinimas. Kefyrą reikia pilti ne stiklinėmis, o po šaukštą, pamažu sukant, o kai ima kauptis skystos pasukos, vos pakaitinti, kad masė susivienodintų.
      Nuolat maišyti garų vonelėje tikrai nereikia, sukti reikia ne ant garų, o truputėlį pakaitinti tik tuomet, kai ima skirtis pasukos. Jei perkaitinot, nebesigaus (kas greičiausiai jums ir atsitiko), pagelbėti gali tik dubuo su lediniu vandeniu ar ledukais.
      Produktai turi būti riebūs ir kaip minėjau, teisingi, iš parduotuvinių gali nepavykti (nebent imtumėt didžiausio riebumo).
      Kartą pavykus, žinosit, kur bėda, o šitas patiekalas lyg loterija, kartais pavyksta per penkiolika minučių, o kartais ir per dvi valandas nepavyksta :)
      Siūlau bandyti riebesnį variantą, iš geros grietinės pavyksta labiau:
      http://ausrra.blogspot.com/2010/03/zemaitiskas-kastinys-ir-kanapyne.html#.U7GsLfl_vh4

      Panaikinti