2012 m. vasario 17 d., penktadienis

ŠOKOLADINIAI SAUSAINIAI SU MINKŠTU ŠOKOLADINIU ĮDARU

Tiesiog šokoladas šokoladuotas...




Šiuos, Jamie Oliver sausainėlius man parodė ir pasiūlė iškepti mano penkiolikmetis. Pasirodo, šiais laikais paaugliai savo laisvalaikį su draugais ir draugėmis kartais leidžia net kepdami skanėstus :) 

Sausainiai puikūs - dvigubi, su skystu šokoladu viduriukyje. Tikrai labai tinkami kepti kartu su vaikais. Ir nebūtinai paaugliais... 

Taigi, jei turite vaikų, kuriems būtų smagu kartu minkyti, kočioti, o ypač spaudyti formeles ir kantriai spaudant kraštelius slėpti gabalėlį šokolado, raitokitės rankoves. Dviese darbuotis daug smagiau, o ypač kai žinai, koks malonumas laukia už tai :)

Reikia:
140 g minkšto sviesto;
140 g cukraus (naudojau rudąjį);
2 kiaušinių trynių;
255 g miltų;
1,5 šaukštelio kepimo miltelių;
30 g kakavos miltelių;
apie 30 langelių pieniško, tamsaus ar balto šokolado (prireiks nepilnų dviejų plytelių šokolado, mes naudojom pienišką).

Sviestą ištrinkite su cukrumi iki purumo ir baltumo. Sudėkite trynius ir išmaišykite.
Miltus sumaišykite su kakava ir kepimo milteliais. Suberkite į tešlą ir gerai išminkykite. Patalpinkite į šaldytuvą bent pusvalandžiui.


Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių kaitros.

Ant miltuoto darbastalio plonai iškočiokite maždaug trečdalį tešlos. Išspauskite skritulius, kvadratėlius ar ką tik sugalvosite (tik nedarykite labai didelių, daug skanesni mažesnio skersmens sausainėliai, kai prakandus iš kart trykšta šokoladas). Į viduriuką dėkite langelį šokolado ir uždenkite kitu tešlos gabalėliu. Tešlos kraštelius gerai apspaudykite, kad kepant niekas niekur nepabėgtų. Taip darbuokitės tol, kol nebeliks tešlos...

Dž. Oliveris siūlo apatinę dalį iš tešlos išpjauti didesnę, o šokoladą užspausti mažesne. Mes iš pradžių spaudėm didesnius kvadratus, kuriuos sudvigubinus, dar kartą aplink gabalėlį šokolado apspaudėm mažesniu. Taip tešla sukibo pati nespaudant kraštų. Žodžiu, fantazijoms ir žaidimams šiame procese erdvės tikrai pakankamai :)

Paruoštus sausainius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir kepkite apie 10 minučių. Valgykite šiltus arba šaltus. Šilti daug skanesni...



Mūsų sausainiai kepė apie 15 min., mat storiau kočiojom tešlą. Primygtinai rekomenduojame kočioti plonai, anot mano sūnaus, taip daug skaniau.. :)

Tešla gaunasi šiek tiek sausoka, bet nenusiminkite, taip turi būti. Kepdami sausainėliai turėtų dailiai sutrūkinėti. Aš, be reikalo paskubėjusi,  kietumą bandžiau pareguliuoti šlakeliu grietinėlės, tešla gavosi elastingesnė, bet mažiau sutrūkusi. Nežinau, kiek tai įtakojo skonį...


Šaltinis Jamie Oliver


10 komentarų:

  1. kokie tvarkingi , gražūs sausainiukai. be padėjėjo čia tikrai sunku būtų :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Wow, labai gražu ir taip skaniai atrodo! Reiks bandyt turbūt. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Taip taip, visi kepkit, skanūs, nenusivilsit.
    Paulius. Tas penkiolikmetis :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gražūs kaip pirktiniai, o skanesni tikriausiai kokį 100 nei pirktiniai :) super

    AtsakytiPanaikinti
  5. Šaunus įkvėpėjas ir patarėjas. O sausainiai... mmm, žiauriai gerai atrodo. Aš kai esu šokolado šokolade ir su šokoladu mėgėja, tai man net liežuvis susiraitė bežiūrint :) Reikės išbandyti artimiausiai progai pasitaikius.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, dėkoju :) Linkiu taip pat patirti smagumo ne tik gaminant, bet ir skanaujant :)

      Panaikinti