2012 m. gegužės 21 d., pirmadienis

AVINŽIRNIŲ IR TUNO SALOTOS

Mano pėdos labai džiaugėsi visą savaitgalį galėdamos glostyti švelnų pajūrio smėlį. Labai buvo išsiilgusios. Lygiai taip pat, kaip ir delnai skylėtų akmenų bei gintaro krislų, uoslė kvepiančio vandens, ausys jūros ošimo ir lakštingalų čiulbėjimo. Buvau pasiilgusi tos stebuklingai tuščios vietelės, kai per visą dieną sutinki vos vieną, du, gal net visus tris šiaurietiško vaikščiojimo gerbėjus ar sunkiai per smėlį minančius dviratį. Mūsų vietelės.
Jūroj vanduo dar labai šaltas, bet kojų jau netraukia. Pamaniau, kad jei labai reiktų, tai ir išsimaudyčiau. Bet dar nereikia. Užtat saulės spinduliai beprotiškai kaitrūs. Apsinuoginti saulei taip pat dar nesinorėjo...


Netikėtai užklupusi vidurvasario tvankuma staiga ne tik galutinai išrengė, bet ir padiktavo skrandžiui lengvesnių valgių. Tradiciškai, tokiais vakarais kaip šiuo metu, kai lauke šilčiau nei namie, valgome salotas. Kartais visiškai lengvas, o kartais sočias, tokias kaip šios, ypač kai po ilgo mynimo dviračiu, pasistiprinti vis dėlto norisi...
Nuo tada, kai pas mus galima nusipirkti avinžirnių, paprasti žirniai man nelabai berūpi. Na, nebent retkarčiais prie alaus, su paskrudintos rūkytos šoninės gabalėliais...


Šios salotos ne tik gardžios, bet, kaip jau minėjau, labai sočios. Dėl tų pačių skaniųjų avinžirnių. Su traškiais ridikėliais, pomidorais ir salotų lapeliais...


Reikia:
apie 250 g išmirkytų ir išvirtų avinžirnių;
dėžutės (apie 200 g) smulkinto tuno aliejuje;
2 nedidelių pjaustytų pomidorų;
apie 100 g plonais griežinėliais pjaustytų ridikėlių;
mažo plonais žiedeliais pjaustyto raudonojo svogūno;
saujos plėšytų salotų lapų;
šaukšto šviežios smulkiai kapoto raudonėlio žolės;
maltų pipirų ir druskos pagal skonį;
4 šaukštų alyvuogių aliejaus;
2 šaukštų citrinos sulčių.

Dubenyje suplakite aliejų, citrinų sultis, kapotus raudonėlius, druską ir truputį pipirų. Pamažu įmaišykite avinžirnius, tuną, pomidorus, ridikėlius ir svogūną. Gerai išmaišykite.

Lėkštėje išdėliokite salotų lapus, ant jų iškrėskite tuno mišinį. Uždenkite ir palikite pastovėti 10 - 15 min. Papuoškite raudonėlio lapeliais ir patiekite su šilta duona...

Pagal  H. Wilkinson "Valgiai šeimai ir draugams. 380 receptų iš viso pasaulio", 2006 m.

6 komentarai:

  1. Oho, labai įdomus derinys, kaip tik namie turių šių produktų - labai šaunu, liuks ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ir sočios, ir kartu gaivios, tikrai kitokios gerąja prasme. Vyras sakė, lauks kada vėl jas pagaminsiu:). Visiems, kas dar abejoja-siūlau paragauti, o Jums, Aušra, labai ačiū už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gaminau, tik be ridikėlių. Buvo be galo skanu! :)

    AtsakytiPanaikinti