2012 m. liepos 21 d., šeštadienis

ŠAMO FILĖ PETRAŽOLIŲ - ČESNAKŲ MARINATE

Įsupo mane ypač gaivios vasaros įvykiai į savo verpetą. Džiaugiuosi vasaros teikiamomis gėrybėmis - vis lepinu savo šeimą ir draugus vasariškais pyragais, keksiukais ir kitokiais skanėstais, verdu kvapnias uogienes, marinuoju daržoves ir vaisius, raugiu naminius vynus :) Tik viskuo dalintis nebespėju.


Suvokiau, jog net nepajutau, kaip vyresniajam sūnui "užaugo sparnai" ir jis tapo visiškai suaugęs, o gal reiktų sakyti subrendęs, juk prieš savaitę gavo brandos atestatą... Tuoj kaip kels sparnus iš gimtojo lizdo savarankiško kelio link, tiek ir bematysim... O mums beliks prisiminimai žvelgiant į  gausybę vaikystės nuotraukų, kurias šiandien vartant, širdyje darosi nežinia kas...




Nesu gėlavandenių žuvų mėgėja, todėl apie šamus težinau tik tiek, jog tai stambiausios gėlųjų vandenų plėšrūnės. Ir nuo šiol jau žinau, kad labai skani jų mėsa.

Labai norėjau paragauti išgirtųjų Merkio šamukų. Pirmąjį kartą užsisakius, sako, nevešim, per mažai norinčių jūsų krašte. Et, tie nieko nesuprantantys klaipėdiečiai, norintys būti gyvi tik menkėmis :)
Užtat pastarąjį kartą man pavyko, tad iš karto pirkau du - gyvą ir rūkytą.
Žuvies skonis labai nustebino, kažkas tarp žuvies ir paukštienos. Daugiau nei puiki žuvis, tiek šviežia, tiek rūkyta - labai švelni, sultinga, neriebi ir visiškai be ašakų. Labai rekomenduoju!

Kepiau filė gabalėlius, pamarinavusi visai paprastai - su petražolėmis ir česnakais. Pirmą kartą teko ne tik valgyti, bet ir doroti šamą. Veikti yra ką :0) Man labai pagelbėjo YouTube vaizdelis (nuoroda čia).
Kitą kartą būtinai kepsiu "cielą"...

Reikia: (dviems valgytojams)
apie 1,2 kg išdoroto šamo filė
gero pundo šviežių petražolių
keletos stambių skiltelių šviežio česnako
druskos, maltų pipirų
šliūksnio tyro alyvuogių aliejaus
sviesto ir aliejaus mišinio kepimui

Žuvies filė supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Užberkite druskos, pipirų, įspauskite česnako, užberkite labai smulkiai sukapotų petražolių (šių negailėkite) ir užpilkite aliejaus. Atsargiai išmaišykite, kad žaliuoju marinatu pasidengtų visi žuvies gabalėliai.
Keletui valandų palikite vėsioje vietoje, kad įsigertų.

Gerai įkaitintoje keptuvėje išlydykite sviestą ir truputį įpilkite aliejaus. Iškepkite šamo filė gabalėlius, kepdami ne per ilgai, tik kol perkeps.
Patiekite su vakarykščiai paraugtais agurkėliais ir šviežiomis virtomis ir apkeptomis bulvytėmis.
Dievų maistas, kitaip negaliu pasakyti. Dabar jau žinau, kad jei pasitaikys, pro šamus Klaipėdos turguje ramiai nepraeisiu...





Apie Merkio šamus: Noriu šamo

6 komentarai:

  1. Aš šamą darius folijoj su grietinėle ir daržovėm...irgi labai super. Sako dar ant griliaus pakepti labai skanu.
    Gražiai dėdė šamą filiuoja, tik pavojingai, vis peilio ašmenimis į save :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš manau, kad neskaniai paruošti š :)ią žuvį neįmanoma :) O kad gražiai i§doroti, įgūdžių reikia. Ketinu pabandyti šamo šašlyką...

      Panaikinti
  2. Man pasirodė, kad tą žuvį jis dar gyvą dorojo, ji žiopčiojo. Net negera pasidarė...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne, ji tikrai nebuvo gyva :) tiesiog dorojant žuvį, užkliūnamos peiliu žiaunos, todėl taip atrodo :) Gal reikėjo pabrėžti, kad silpnų nervų skaitytojai ir nesusidūrę su žuvies dorojimo subtilybėmis vazdelio nežiūrėtų... :0)

      Panaikinti
  3. ieškojau kažko naujo padaryti su šamo filė, nes mūsų šeima jį labai mėgsta, tačiau jau pabodo tie patys patiekalai. džiaugiuos, kad radau šį puslapį, labai skanus gavosi, ačiū už receptą

    AtsakytiPanaikinti