2012 m. liepos 23 d., pirmadienis

ŠOKOLADINIAI KEKSIUKAI SU VYŠNIOMIS





Kai gėlynuose žiedus skleidžia rudbekijos, jurginai ir saulėgrąžos, šiltnamiuose rausta pomidorai, miškuose šermukšniai, o soduose - obuoliukai, vasarėlė duoda žinią, jog ritasi į antrą pusę. Nors oras šiemet šiluma nelepina, dairantis po turgų, galima pagalvoti, jog vasara raitosi iš malonumo. Norisi susemti visas įmanomas gėrybes.
Kaskart vaikščiodama po turgų, noriu visko. Jei būnu sugalvojusi, kad pirksiu tik vyšnių, būtinai planus pakoreguoja trešnės. Juk nespėji nei pagalvoti ir tuoj sodus užpuola špokai ir uogų kaip nebūta. Kol dar yra, reikia prigriebti mėlynių ir valgyti, kol dantys pamėlynuos, juk aukso kasyklos, o ne uogos. O kaip nepamiršti prisišaldyti juodųjų serbentų pačiam gardžiausiam šokoladiniam pyragui ir agrastų pasimarinuoti, kvapnios aviečių uogienės išsivirti? Ech, viskas greit prasideda, greit baigiasi ir dera beveik vienu metu...


Vyšnių dar yra, pajūry pats įkarštis. Pastaruoju metu verdu vyšnių uogienę su serbentų sultimis, jos šiek tiek sutirština. Vyšnias žiemą labai mėgsta mano vyresnysis. Dabar jau verdu su užuomina "būsimam studentui"... :)



Keksiukai labai gardūs, ne per saldūs, grietinė tešlą padaro labai minkštą, vyšnios - sultingą. Jei jūsų vyšnios rūgščios ar mėgstate saldžiau, įmaišykite šiek tiek daugiau cukraus (pvz., 150 g ar visus 200 g) arba iškeptus gausiai apibarstykite miltiniu cukrumi. Nepamirškite, kad šokoladas taip pat saldus.
Iš žemiau nurodytų produktų man iškepė 16 keksiukų.

Reikia:
200 g miltų
kupino šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
šaukštelio cukraus su vanile
170 g minkšto sviesto
100 g cukraus
3 kiaušinių
100 g tamsaus šokolado
120 g tirštos riebios grietinės
apie 300 g šviežių vyšnių be kauliukų (puikiai tiks ir šaldytos)

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių kaitros.

Minkštą sviestą gerai išplakite su cukrumi iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius, gerai išmaišant po kiekvieno.

Šokoladą išlydykite vandens garų vonelėje (ar mikrobangėje) ir įmaišykite į tešlą.

Įplakite grietinę.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska, vaniliniu cukrumi ir švelniai įmaišykite į tešlą.

Suberkite vyšnias ir dar kartą švelniais pasukimais išmaišykite, kad uogos vienodai pasiskirstytų.

Tešlą sukrėskite į popieriukais išklotas keksiukų formeles, (palikdami vietos kilimui)...


...  ir kepkite apie 25 minutes, ar iškepė patikrindami sausu mediniu pagaliuku.


Gerai atvėsinkite ir apibarstykite miltiniu cukrumi arba apliekite lydytu šokoladu...


Adaptuota pagal knygą ŠOKOLADAS.


Turim baisiai seną tradiciją, vidurvasarį vieną iš švenčių švęsti pas draugų tėvus sode. Labai mėgstu pasivaikščioti po bekraštes daugybę metų skaičiuojančias sodų platybes. Sodai kaip ir kapai, tikriausiai, labiausiai lietuvių puoselėjamos vietos. Kol vyriškoji draugija smagiai žaidžia tinklinį, gurkšnojant vyną smagu pasivaikščioti darbščių rankų išgražintais žaliaisiais plotais, pasigėrėti garbaus amžiaus vaismedžiais. Vos keliuose aruose galima pamatyti tiek visko daug! Vat ten vasara tikrai puikuojasi visu gražumu...





5 komentarai:

  1. Labai jau skaniai tir keksiukai atrodo, pauošti gėlėmis. O sodas nuostabus. Ryt ir aš pirksiu vyšnių, būtinai;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oi raides pamečiau, sorry. Tie keksiukai skaniai, labai labai skaniai atrodo. O gėlės labai tinka:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Rima :) Piliarožėmis galima ne tik puošti, bet ir jas valgyti :)

      Panaikinti
  3. Labai graži įžanga ir nuotraukos, o keksiukai su piliarožėmis labai tinka :)

    AtsakytiPanaikinti