2012 m. spalio 10 d., trečiadienis

MINKŠTAS OBUOLIŲ KEKSAS SU RIEŠUTŲ CHALVA




Nuostabus pyragas su 'cinkeliu', ką čia daugiau bepasakysi. Žemės riešutų chalva priduoda to 'cinkelio' ir dėl to, nors ir minkštas, nors ir gardus, užtat dar ir nenuobodus. Dabar pats obuolių metas. Tokį gausų obuoliais rudenį, kaip šį, tikriausiai, pas ne vieną kur nors kampe gulinėja ne vienas pusmaišis, maišas ar dėžė obuolių, vis dūsaujančių ir svarstančių, kokiam pavidale pasiseks būti suvalgytiems... Gal būtent tokiame?


Reikia:
2 - 3 obuolių (geriau greit nesukrentančių, saldžiarūgščių, pvz., "Antaninių")
pusės citrinos sulčių
175 g miltų
140 g rudojo cukraus
115 g kambario temperatūros sviesto
2 kiaušinių
šaukštelio vanilės ekstrakto arba cukraus su vanile
šaukštelio kepimo miltelių
100 ml tiršto natūralaus jogurto (arba tirštesnio kefyro ar rūgpienio)
100 g žemės riešutų chalvos
cukraus pudros apibarstymui

Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite citrinos sultimis, kad neruduotų.

Minkštą sviestą ištrinkite su cukrumi iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Supilkite jogurtą.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi. Maišydami po truputį supilkite į sviesto - cukraus masę.

Puse tešlos sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą stačiakampę kekso formą. Išdėliokite obuolių skilteles, ant jų užberkite susmulkintą chalvą, o ant viršaus likusią tešlą.

Kepkite 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie 45 - 50 min. Iškepusį atvėsinkite ir pabarstykite miltiniu cukrumi.

Dar šiltas labai gardus su ledais...



Su mažais pakeitimais pagal G. Barauskienės, E. Bliūdžiutės - Baltrušaitienės knygą "Obuolių pyragai. Skanėstų knyga", Laisvos valandos, 2011

Puikus ruduo, nuostabi ir ilgesiu persmelkta sena daina, atliekama Eric Clapton, tik paklausykit...



Daugiau puikių ir mūsų mėgstamų obuolių pyragų:
Varškės ir kefyro tarta su obuoliais
Obuolių ir maskarponės sūrio plokštainis
Obuolių pyragas su spanguolėmis, šokoladu ir riešutais

20 komentarų:

  1. Vien pavadinimas žada skanų pyragą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Karolina, pyragas ne vien skamba gardžiai :)

      Panaikinti
  2. ir Eric Clapton dainos paklausiau su didziausiu malonumu - aciu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir aš dėkoju, smagu, kad pas mane užsuka daugiau Aušrų :)

      Panaikinti
  3. Išbandžiau! Tik chalvą pakeičiau riešutų sviestu. Visa virtuvė kvepia riešutais. Labai puikus receptas, ačiū! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ot, greitumas, matyt, obuoliukai labai liūdėjo :) Džiaugiuosi, kad patiko :)

      Panaikinti
  4. o kažin ar skanu būtų vietoj riešutų chalvos panaudoti sezamo sėklų chalvą (pagaminta iš tahini)? :p

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nežinau, Justy, turėsi nuspręsti pati ir pabandyti arba ne :0)

      Panaikinti
  5. Po tiek rekomendacijų, negaliu negaminti, kaip balkone obuoliai veržiasi pro fortkę į virtuvę, o dar šiand'n ieškojau idėjų obuolių pyragui - liuks! ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi, laikyk, savo obuolius, Mindaugai :) Skanaus pyrago..

      Panaikinti
  6. Kaip tik vakar ragavau labai įmantraus pyrago su chalva. Tai visą dieną sukais mintis ant liežuvio, kažką su ja pasidaryt - ir štai - pačiu laiku pas Tave užklydau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Telepatija :0) Linkiu skanaus pyrago, aš šį pastaruoju metu kepiau keletą kartų.. :)

      Panaikinti
    2. Būtent :) O pyragas tikrai skanus :)

      Panaikinti
  7. Aušrele, ačiū už tokį fantastišką receptą ! Pyragas gavosi nerealiai skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. ooohhhooo... niam... vaizdui toli iki skonio...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sitas keksas - puiki kaledine dovana namiskiams :) jis mano pyraguose uzima pirma vieta :) Labai aciu jums! Graziu ir siltu Jums sv. Kaledu ir laimingu naujuju metu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Migle, linkėjimai namiškiams ir puikų Kalėdų!

      Panaikinti