2012 m. spalio 2 d., antradienis

ŠILTOS MIŠKO GRYBŲ SALOTOS SU LAZDYNŲ RIEŠUTAIS




Labai mėgstu grybauti, bet niekaip negaliu be palydovo keliauti į mišką, nes nebegrįžčiau. Kaip aš sakau, gimstant man pamiršo galvon įrašyti nors menkiausią navigaciją. Todėl į rimtą mišką galiu eiti tik su tuo, kuriuo labai pasitikiu ir žinau, kad tikrai padės iš jo išeiti. Miške matau tik medžius ir grybus, labai greit apsisuka galva. Bet grybauti vis vien labai mėgstu ir važiuoju ten, kur ne taip sudėtinga mane surasti, jeigu ką...

Grybų salotos su riešutais skamba gal ir neįprastai, bet jos geros ir labai kvepiančios mišku. Juk grybų metas.


Reikia:
Stiklinės (arba tiesiog iš akies, pagal skonį) apvirtų miško grybų, geriau jaunų, "cielų"
saujos jaunų gražgarsčių lapelių
saujos lazdyno riešutų
vieno vidutinio raudono svogūno
dviejų šaukštų baltojo vyno acto (naudojau uogų actą)
alyvuogių aliejaus ir gabalėlio sviesto
žiupsnio šviežių čiobrelių
nedidelio gabalėlio sūrio Džiugas
druskos ir maltų pipirų pagal skonį

Riešutus paskrudinkite 190 laipsnių kaitros orkaitėje, subėrę juos ant kepimo popieriaus. Vis pamaišykite, kad vienodai apskrustų (kepkite apie 10 minučių, ne ilgiau). Atvėsinkite ir pirštais nuvalykite jų luobeles. Rupiai sukapokite peiliu.

Svogūną nulupkite ir perpjaukite pusiau. Vieną pusę smulkiai supjaustykite ir užpilkite vyno actu. Užberkite druskos ir palikite pasimarinuoti.
Kitą pusę supjaustykite pusžiedžiais.

Į keptuvę įpilkite šliūksnį alyvuogių aliejaus ir įdėkite gabalėlį sviesto. Įkaitinkite ir suberkite grybus (jei grybai stambesni, prieš kepant supjaustykite juos siauromis juostelėmis). Pagardinkite druska ir pipirais, sumeskite čiobrelius. Patroškinkite apie 5 - 7 minutes. Pabaigoje suberkite svogūnų pusžiedžius, smulkintą pamarinuotą svogūną ir dar keletą minučių pakepinkite.

Į lėkštę sudėkite švarius gražgarsčių lapelius, ant jų - grybus iš keptuvės. Gausiai užbarstykite kapotais riešutais ir labai plonai supjaustyto sūrio gabalėliais (tiesiog, bulvių skustuku priskuskite plonų sūrio drožlių). Paviršių pabarstykite maltais pipirais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir patiekite su skrudinta balta duona...


Skanaus!

Šaltinis Smitten Kitchen




4 komentarai:

  1. Koks puikus salotų derinys :) Kaip gražiai grybai smėlynuose sudygę :) Aš irgi miške prastai orientuojuosi ir grybaudama visad pasiklystu, paskutinį kartą kartu grybavusi mama jau buvo ne juokais išsigandusi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Rennie :) Man, jei reikia galvoti, kur einu miške, grybauti nepatinka. Mėgstu vaikščioti apie nieką negalvodama :)

      Panaikinti
    2. O aš iki šiol dažniausiai grybauju su tėčiu, kuris niekada nepasiklysta :) Tai man belieka tik šaukiamai atsiliepti, kad mane surastų, kaip kokią avelę paklydėlę ;) O jei išsiruošiu viena - tai tik pažįstamose vietose :)

      O salotos puikios. Gaila, kad šiuo metu man neįkandamos (jau vien dėl grybų laukiu grįžimo namo, į Lietuvą). Turguje kilogramas baravykų kainuoja apie 60 eurų, voveraitės - pigesnės, be ne tiek, kad norėtųsi atverti piniginę ;)

      Panaikinti
    3. Taip, taip, ir aš taip pat grybauju, su vyru, kuris nelabai mėgsta grybauti, todėl daugiau eina kaip saugotojas :) arba viena brendu ten, iš kur žinau, kad išeisiu.

      Su grybavimu svetur, kaip supratau,daugiau keblumų nei malonumų, matyt, todėl ir tikrųjų grybų kainos tokios. Aš labai stebėjausi, kad manieji giminaičiai, gimę ir užaugę Anglijoje, svečiuodamiesi Žemaitijos kaime rudenį pirmą kart apskritai matė, kaip atrodo miško grybai ir baisiai stebėjosi, kad juos renkam miške ir kaip atskiriam valgomus nuo pavojingų... Jie pripažįsta tik prekybcentriuose randamus ir į mūsų siūlomą tradicinį virtų bulvių su keptais baravykais patiekalą, pamenu, kad šnairavo. Nepatikima? Per prasta? Na, bet kadangi jau mes valgėme, dingti nebuvo kur :0) Tačiau taip yra, turbūt, kai visą gyvenimą sukiesi atokiame nuo gamtos, miesto verpete...

      Panaikinti