Vakar parsivežiau krepšį puikių naminių pomidorų. Žemaitiškų :) Nuo pačių brangiausių žmonių, iš mieliausio širdžiai kampelio - Žemaitijos. Svečiavausi pas savo krikšto tėvus. Mano krikšto tėvas, mūsų kraštuose kūminu vadinamas, pomidorų augintojas su solidžiu patyrimu. Tuo užsiima jau daugiau kaip trisdešimt metų ir žino visas plonybes, kaip užauginti gerą šių daržovių derlių. Tikriausiai, naktį iš miegų prikeltas papasakotų visas subtilybes nuo pat sėklytės panardinimo į žemę iki pat pomidorų nokinimo. Kad tik galėčiau perteikti kūmino užaugintų pomidorų kvapą!
Papasakojo ir tai, kad šiuo metu, kai pats pomidorų sirpimas, kas rytą valgo sumuštinius su duona, pomidorais ir lašiša. Su puodeliu kavos, žinoma.
Mano atmintyje tik patys šviesiausi ir gražiausi prisiminimai nuo pat vaikystės, kai pagalvoju apie šiuos mylimus žmones. Linkiu jiems labai daug sveikatos, stiprybės, geros nuotaikos ir dar daug metų, kurie padovanotų gausų kvapnių, saldžių ir sultingų pomidorų derlių....
Pomidorų sezonui siūlau gardžias salotas. Su kalmarais ir krevetėmis, labai tinkančias tokiems karštiems vakarams, kaip šiuo metu. Tik joms prireiks mažų, vyšninių pomidorėlių. Didžiuosius, tuos iš krepšio pasigardžiuodama suvalgysiu vienus...
Reikia:
350 g šviežių išvalytų kalmarų
300 g virtų krevečių
250 g vyšninių pomidorų
4 konservuotų ančiuvių
filė
2 česnako skiltelių
2 valg. š. žaliųjų
citrinų sulčių
4 – 5 valg. š. ypač tyro
alyvuogių aliejaus
saujos mažų juodųjų alyvuogių
saujos šviežių petražolių
lapų
maltų juodųjų pipirų
pagal skonį
Kalmarus sudėkite į
pasūdytą verdantį vandenį ir virkite ne ilgiau kaip tris minutes. Išėmę
atvėsinkite ir supjaustykite plonais žiedais.
Paruoškite marinatą.
Ančiuvių filė gabalėlius sutrinkite šakute iki tyrės, įdėkite išspausto
česnako, supilkite žaliųjų citrinų sultis, aliejų ir viską gerai išmaišykite.
Į dubenį sudėkite
kalmarus, krevetes ir viską užpilkite paruoštu marinatu. Švelniai išmaišykite
ir palikite pasimarinuoti 15 min.
Į indą, kuriame tieksite
salotas, sudėkite puselėmis supjaustytus pomidorus. Ant viršaus išdėliokite
kalmarų žiedelius, krevetes ir alyvuoges (marinatą pasilikite). Viršų
pabarstykite kapotomis petražolėmis, maltais juodaisiais pipirais ir
apšlakstykite likusiu marinatu. Skanaus!
Receptą ruošiau tinklaraštininkų žurnalui "Debesys", 2013 m. vasaros numeriui.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą