Net neabejoju, kad šis numeris pats puikiausias iš visų. Kupinas rudens alsavimo, neatrastų skonių ir nepatirtų kvapų. Įvairiaspalvis ir įdomus. Skirtas krepšinio aistruoliams, romantiškajai bobų vasarai, paštininkams, senberniams ir et, ką čia išpasakosi, verskit, skaitykit ir mėgaukitės...
Ilgėjant vakarams, vėstant orams, o daržuose ne dienomis, bet valandomis didėjant moliūgams, siūlau kepti ryškiaspalvę duoną. Saldesnę nei įprasta, su kvapiuoju moliūgu, razinomis ir natūraliu duonos raugu. Skaniems ir jaukiems rudens pusryčiams, labai derančią su medumi, nutela ar moliūgų, o gal slyvų džemu. O jei esate kontrastų mėgėjai (kaip ir aš) - su vytintu kumpiu ir gabalėliu kepto moliūgo ar marinuota paprika...
Reikia:
400 g kvapiojo moliūgo
(su oda, bet be sėklų)
280 g aktyvaus ruginio
raugo
150 ml drungno vandens
1 valg. š. medaus
1 arb. š. (apie 9 g)
šviežių mielių
530 g stiprių kvietinių
duonos miltų
300 g geltonųjų razinų
2 nubrauktų arb. š. druskos
Orkaitę įkaitinkite iki
180°C
Moliūgą supjaustykite
vidutinio dydžio gabalėliais ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo
skardą. Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug apie valandą arba tol,
kol lengvai bus galima sutrinti šakute.
Atvėsinkite, nulupkite
odą ir sutrinkite iki vientisos tyrės.
Patarimas: jei jūsų moliūgas vandeningas (tuo pasižymi kitokios moliūgų rūšys nei kvapusis), tyrę sukrėskite į sietą, išklotą drobe ir
palikite per naktį, kad nuvarvėtų. Duonai reikia vientisos, tirštos,
nevandeningos moliūgų tyrės.
Dubenyje sumaišykite
moliūgų tyrę, ruginį raugą, drungną vandenį, medų ir šviežias mieles. Maišykite
iki vienalytės, ryškiai oranžinės spalvos masės.
Suberkite miltus ir
suminkykite minkštą, lipnią tešlą. Palikite dvidešimčiai minučių, kad pailsėtų.
Suberkite razinas, druską
ir gerai išminkykite. Suformuokite rutulį, suvilgykite aliejumi ir įdėkite į
aliejumi pateptą dubenį, kuriame kildinsite. Pridenkite maistine plėvele ir
palikite šiltoje vietoje penkiolikai minučių.
Tešlą vėl suminkykite,
keletą kartų visaip lankstydami ir sudėję į dubenį, vėl pastatykite šiltai dar
dvidešimčiai minučių.
Padalykite į dvi dalis, suformuokite kepaliukus ir sudėkite į miltais
pabarstytas stačiakampes duonos kepimo formeles. Viršų pridenkite švariu sausu
audiniu ir palikite šiltoje vietoje, kol pakils dvigubai (2 – 4
valandoms, priklausomai nuo aplinkos temperatūros ir raugo aktyvumo).
Orkaitę įkaitinkite iki
220°C. Į apatinę jos dalį įstatykite skardą, pripiltą vandens. Pašaukite kepti
duoną. Kepkite apie 40 – 50 minučių, kol abiejų kepaliukų paviršius pasidengs
traškia pluta.
Atvėsinkite ant grotelių.
Laikykite sausoje vietoje ir suvartokite per dvi
savaites.
Receptą ruošiau maisto tinklaraštininkų žurnalo "Debesys" 2013 m. rudens numeriui.
Vasarą palydint...
O gal turit patarima kaip padidinti turimo raugo? As paprastai laikau apie 20 g raugo saldytuve ir kiekvienakart jo tiek pasilieku sekanciam kepimui.
AtsakytiPanaikintiPamaitinkite jį. Turimą raugą (jei jis ne jaunas ir ne kart buvo naudojamas duonos kepimui) lygiomis dalimis sumaišykite su vandeniu (drungnu) ir ruginiais miltais. Palikite bent dvylikai valandų (o gali prireikti ir visos paros), kad suburbuliuotų. Po suaktyvinimo, reikiamą dalį sunaudokite duonai, likusią - dėkite į šaldytuvą, o jei dar liko - pasidalinkite su kuo nors :) Aš visuomet raugą "pamaitinu" kartą per savaitę. Kai raugas pakyla (nelaukiu, kol sukris), reikiamą kiekį maišau į tešlą duonai, kitą tiesiog išmetu. Jei per savaitę nekepu duonos, vis vien pamaitinu ir paprastai palaikiusi per naktį, dalį dedu į šaldytuvą, dalį paprasčiausiai išmetu. Taip visuomet turiu aktyvaus ir stipraus raugo :)
PanaikintiO dar vienas klausimas, ką tai reiškia - stiprių kvietinių duonos miltų ?
AtsakytiPanaikintiStiprūs - tai ne patys balčiausi miltai, pilkesni, su mažesniu glitimo kiekiu. Įprasti, skirti pyragams ir bandelėms, 405D arba 505C ir 505D tamsesnei duonai kepti, ypač ruginei, netinka. Reikia pilkų, pirmos, o geriausiai, antros rūšies miltų, kurie žymimi 812C ar 812D arba 1050C ar 1050D rūšies miltų. Mūsų krašte tokius parduoda žemaičiai - Žemytės malūnas :) Jei tokių nepavyksta rasti, tinka Šiaulių miltai, 812D:
Panaikintihttp://www.sanitex.eu/miltai/siauliu-miltai-kvietiniai-812d-1-kg.html?lang=0&plid=436&cntr=LT
Tiesa, kepiau vieniems moliūgų pusryčiams - sulaukė pripažinimo Tavo duona ;)
AtsakytiPanaikintiTikrai? Labai smagu!
PanaikintiTuriu jau paruoštos moliūgų tyrės. Kiek jos reikėtų šiai duonelei iškepti?
AtsakytiPanaikintiMona
Deja, Mona, nepasakysiu, nes tyrės nesvėriau, tik patį moliūgą.
Panaikinti