2013 m. rugsėjo 23 d., pirmadienis

VARŠKĖS KEKSAS SU KRIAUŠĖMIS IR SALDŽIAVAISIO PUPMEDŽIO MILTELIAIS



Savaitgalį pajūrio miške lijo gilėmis :) Tikrąja to žodžio prasme, šiemet jos sveikos ir jų labai daug. Pučiant vakariui, jos negailestingai ir skaudžiai krito man ant nugaros. Dabar pats metas giliauti, jei ketinate pasigaminti gilių kavos. Aš negalėjau sustoti, prisirinkau didžiulį maišą...



Dar savaitgalį kepiau rudenišką pyragą. Su egzotikos dvelksmu. Drėgną ir kvapnų, su varške, sultingomis kriaušėmis ir saldžiavaisio pupmedžio milteliais. 
Jei tiksliau, saldžiavaisis pupmedis arba saldžioji ceratonija, dar šv. Jono medžiu arba verčiant iš anglų kalbos, karobu (angl. "carob") vadinamas. Šilumamėgis, augantis Viduržemio jūros regione. Pupinių šeimos augalas, užauginantis didžiules ankštaras, pilnas maistingų sėklų.


Nuotrauka iš Vikipedijos

Sakoma, kad kiekvienos sėklos svoris yra vienodas, todėl anksčiau išdžiovintos jos buvo naudojamos sveriant auksą ar brangakmenius. Iš ceratonijos vardo kildinamas žodis "karatas". Bet svarbiausia, kad saldžiosios ceratonijos sėklos gausios baltymų, kalcio, geležies ir skaidulinių medžiagų.O dar įdomiau, kad džiovintos ir sumaltos šios sėklos primena kakavą ir naudojamos šokoladui gaminti, pyragams, sausainiams ir keptiems obuoliams pagardinti. Truputį saldžios. Tinka vaikams. Gardu su šiltu pienu, truputį įbėrus kardamono. Ajuverdoje šie milteliai naudojami kaip priemonė nuo kūdikių viduriavimo...



Pabandžiau įmaišyti į kriaušių - varškės keksą, pyragas labai patiko ragavusiems :) Rudasis cukranendrių cukrus ir karobo milteliai suteikė šiek tiek kakavos, šiek tiek karamelinio skonio. Rekomenduoju!


Reikia:
210 g miltų
85 g rudojo cukranendrių cukraus
130 g cukraus
115 g minkšto sviesto
200 g varškės (naudojau parduotuvinę)
3 kiaušinių
nubraukto šaukštelio kepimo miltelių
šaukštelio cukraus su vanile
2 valg. š. saldžiavaisio pupmedžio (karobo) miltelių
2 sultingų kriaušių
miltinio cukraus viršui apibarstyti

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių kaitros.
Kriaušes nulupkite, išpjaukite šerdis ir supjaustykite storesnėmis skiltelėmis.
Minkštą sviestą iki purumo ištrinkite su abiejų rūšių cukrumi. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišydami. Įmaišykite varškę (geriau pertrintą).
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, vaniliniu cukrumi ir karobu. Įsijokite į tešlą ir švelniai išmaišykite.
Kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir sukrėskite tešlą. Susmaigstykite kriaušes ir pašaukite kepti. Kepkite apie 40 - 50 minučių.
Gerai atvėsinkite ir apibarstykite miltiniu cukrumi.

Labai skanus su balta kava...



Adaptuota pagal Kitchen Fast

P.S. saldžiavaisio pupmedžio miltelių arba karobo galima nusipirkti parduotuvėse "Aliejus".

6 komentarai:

  1. O kaip įdomu, nesu girdėjusi tokio dyvo :) Ačiū už išsamų ir labai įdomų aprašymą - mane labai sudomino, ir jei nepamiršiu, kol išsiruošiu parduotuvėn - būtinai paieškosiu :)
    O keksas atrodo labai gardžiai! Aš prieš kurį laiką taip pat kepiau kriaušių ir varškės keksą, tai žiūriu į Tavąjį, ir prisimindama, koks maniškis sanus buvo, varvinu seilę, nes Tavasis dar labiau patobulintas, ir neabejotinai gardus!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Vilma :) Karobo tikrai siūlau paragauti, sveikiau už kakavą ir kažkas įdomiau :)

      Panaikinti
  2. Ačiū už tokią išsamią informaciją. :-) Net nežinočiau kam naudoti tokius miltelius. Keksas labai vilijančiai atrodo- reiks neužmiršti kažkokiu būdu ir nusipirkti tų miltelių :-)

    AtsakytiPanaikinti
  3. pernai parsivežiau pusę ankšties. Padovanojo Mateo. Sakė, tie krūmai auga Sardinijoje, ir ten dar žalias ir jau rudas ankštis ėda arkliai. Bet Mateo draugai žino, kad jis irgi tas ankštis pagraužti mėgsta, todėl jam vis parveža lauktuvių. "Jas mėgsta arkliai ir aš" - sako jis. Padovanojo man pusę ankšties, bet aš nerizikavau kąsti, kad nebūtų mano varganiems dantims kapiec, parvežiau namo... kur jos irgi nieks nenorėjo...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O tos ankštys turėjo kvepėti kakava ir turėjo būti saldžios :) Likai neparagavus :)

      Panaikinti
  4. jos yra visiškai kietos. Gal jei pavyktų atgraužti, pasijustų aromatas ar saldumas, bet šiaip nesijaučia jokio kvapo

    AtsakytiPanaikinti