2013 m. spalio 1 d., antradienis

DŽIOVINTŲ POMIDORŲ IR LAUŽE KEPTŲ PAPRIKŲ UŽTEPAS



Šį rudenį šokom aplink laužą. Beveik tikrąja to žodžio prasme. Mat sumaniau ant ugnies iškepti visą maišą paprikų. Ne tik iškepti, bet ir pamarinuoti žiemai. Truputį nustebinom aplinkinius, gal kai kuriuos prajuokinom, o kai kurie, tikriausiai, pamanė, kad su mumis jau visiška netvarka :) Pusvalandį lyg laumei teko šokinėti vidury pievos aplink rūkstančią ir liepsnojančią šašlykinę. Dūmo kvapo ir skonio paprikos, lyg rūkytos sukrito stiklainin ir buvo užpiltos saldžiarūgščiu marinatu. Su česnakais, čiobreliais, bazilikais ir kitokiais gerumais. Bet šito recepto šiemet nebus, tik erzinu. Paprikas baigiam suvalgyti, nes labai gardžios ir ne tik ant skrebučio. Prieš porą dienų dalį šių skanėstų sutryniau kartu su džiovintais pomidorais ir pagaminau puikų, dūmų skonio užtepą. Puiki užkandžių idėja. O jei neturite lauže keptų paprikų ar vietos laužui, iškepkite jas tiesiog orkaitėje, nulupkite odelę, o užtepą pagardinkite malta saldžiąja rūkyta paprika. Arba naudokite marinuotas paprikas.


Reikia:
150 džiovintų pomidorų (sausų, ne aliejuje)
vienos nedidelės keptos paprikos (be odelės, o jei didesnė, tai pakaks pusės)
2 valg. š. marinuotų kaparėlių (kaparėlių marinatą ar sūrymą pasilikite)
skiltelės česnako
keletos lapelių šviežio baziliko
druskos, cukraus ir maltų pipirų pagal skonį (jei mėgstate, naudokite maltą čili)
pusės citrinos
keletos šaukštų tyro alyvuogių aliejaus

Pomidorus užpilkite karštu, bet ne verdančiu vandeniu ir palikite 15 - 30 min.

Išmirkusius pomidorus nusunkite (sunkos kol kas neišmeskite) ir švelniai nuspauskite. Elektriniu trintuvu dalimis sutrinkite pomidorus ir česnaką, palaipsniui pridėkite paprikų. Jei per sausa, įpilkite truputį skysčio, kuriame mirko pomidorai, bus lengviau sutrinti. Baigiant trinti, įberkite kaparėlių ir baziliko lapelių. Tirštumą reguliuokite "pomidorų skysčiu" pagal save.

Gautą masę pagardinkite citrinos sultimis, kaparėlių sūrymu, cukrumi, maltais pipirais ir druska. Pastarosios gali ir neprireikti. Įpilkite šaukštą ar du alyvuogių aliejaus ir gerai išmaišykite. Sukrėskite į dailius indelius, paviršių užpilkite aliejumi ir patiekite. Skaniausia su paskrudintu prancūzišku batonu ar itališka duonele.
Šaldytuve puikiai laikosi iki savaitės...



5 komentarai:

  1. Aušra, kad suerzinai, tai jau tikrai. Labai mėgstu ant laužo keptas paprikas, baklažanus:) Super užtepėlė!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Paerzinau tik truputėlį :) Užtepas lengvai pagaminamas ir tikrai skanus :) Kviečiu pasigaminti!

    AtsakytiPanaikinti
  3. man labai patinka sita uztepele!!! super ir aciu, kad pasidalinot xx

    AtsakytiPanaikinti