2010 m. balandžio 13 d., antradienis

APELSININIS VIŠTIENOS ŠAŠLYKAS

Šįkart noriu parodyt, ką turiu savo rankose:


Kiekvieną pavasarį, besidžiaugdami pavasariu ir besiblaškydami į visas puses, paukšteliai, matyt, iš didelės laimės trankosi į langus. Ypač, kai švariai juos nusišveiti, nebeskiria erdvių ir bando perskristi kiaurai. Taip atsitiko ir šiai kielei - bumptelėjo, po to krito ant žemės. Keistoka, nes kielių pas mus labai daug  ir paprastai joms taip nenutinka. Anksčiau dažniausiai namus kiaurai bandydavo perskristi kvailiukės žaliukės, tokie labai gražūs žalsvai gelsvi žvirblių giminaičiai. Na, bet ką padarysi, paėmėm skubiai į delną, kol gudruoliai katinai neįsisuko, užlašinom keletą lašų vandens ir palikom kadagio vidury. Po kokių dešimties minučių, priėjus pažiūrėt, nuskrido... Šį kart pasisekė...

O praėjusio savaitgalio lauko kepsnių meniu - vištienos šašlykas, pamarinuotas apelsininiame marinate.


4 stambesnės vištienos krūtinėlės;
2 - 3 apelsinai;
3 - 4 v. š. sojų padažo (galima daugiau, o gal mažiau, pagal savo skonį);
pora skiltelių česnako;
1 a. š. medaus;
2 a. š. angliškų garstyčių (su grūdeliais).

Garnyrui;
romėniškų salotų (ar kitų mėgstamų);
rukolos lapelių;
moliūgo sėklų;
vieno apelsino sulčių;
šviežio agurko;
druskos, pipirų;
aliejaus

Mėsą supjaustome nelabai smulkiais gabalėliais. Marinatui gerai sumaišome sojos padažą, trintą česnaką, medų, garstyčias ir keletos apelsinų sultis. Aš patarkuoju apelsino žievelės (apelsinų reikia tiek, kad jų sultys, sumaišytos su kitomis marinato dalimis, apsemtų mėsą). Galima paskaninti aštresniais prieskoniais. Marinatu užpilame vištieną ir palaikome šaldytuve per naktį.


Pasimarinavusią mėsą sumauname ant iešmų ir kepame ant labai karštų žarijų iš visų pusių tik po vieną kartą. Vištienos krūtinėlė bus minkšta ir sultinga, jei neperkepsim, ilgai nevartysim ir nedžiovinsim, todėl ir reikia kepti karštai, bet trumpai. Nebijom, jei pakraščiai šiek tiek svyla, nes marinate yra saldžių dalykų. Patiekiame su žaliomis salotomis, taip pat paskanintomis apelsinų sultimis. Žalumynus ir agurką supjaustome, pridedame pakepintų moliūgo sėklų, užpilame vieno apelsino sultimis, pabarstom prieskoniais ir užpilam aliejaus. Viskas! :)

4 komentarai:

  1. Vakar išbandėme šitą receptą, mėsytė tikrai labai minkšta, skani, bet man, nors ir laikiausi nurodytų proporcijų (2 apelsinai ir 3 v.š. sojos), marinate dominavo sojų padažas. Apelsino skonio praktiškai nesijautė :( Kitą kartą dėsiu jų sulčių gerokai daugiau! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rūta, būtent sojos padažas labai minkština mėsą. Aš vištieną dažniau marinuoju arba vien apelsinų sultyse, arba vien granatų sultyse (labai įdomus skonis ir minkšta mėsa), arba vien sojų padaže. Norint išgauti daugiau apelsinų skonio, bet su sojos padažu, galima iš pradžių mėsą palaikyti vos apšlaksčius sojos padažu ir tik po to gerai užpilti apelsinų sultimis ir palaikyti ilgiau. Žinoma, apelsinų kiekį reikia reguliuoti pagal skonį...Malonu, kad išbandėt...:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. skanumėlis! tiek šašlykas, tiek salotos. SUPER! Ačiū

    AtsakytiPanaikinti