2010 m. balandžio 12 d., pirmadienis

MIELINIAI AVIŽINIAI KEKSIUKAI SU MOLIŪGŲ SĖKLOMIS

Na ką, Atvelykis praėjo, kabinom žemėn nuo medžių kiaušinius, džiaugėmės gražiu sekmadieniu. kadangi oras buvo nuostabus, atidarėm dviračių sezoną ir dviese su vyru išdūmėm dviračiais link Palangos. Smagumas neišpasakytas, didelis gėris prajudint per žiemą sustingusius raumenis ar kitokias minkštas vietas. Tik vėjelis dar nelabai maloniai sukosi per sprandą, bet šiltai apsitaisius visai nieko. Fotoaparato neėmiau, galvojau, kad nebus dar ką fotografuot miške. Viena kita žydinti plukė, vangiai sprogstantys medžiai. Bet vat, kad žalčių sutiksim, buvau pamiršusi. Juk šiuo metų laiku jie poruojasi ir intensyviai rangosi palei keliuką. Taigi, sutikom tris gražuolius geltonom ausim - vieną riebų ir didelį, bei du mažesnius. Kaip nesustosi ir nepasigėrėsi... Va tada ir pasigailėjau, kad neturiu fotiko. Dar sutikom senuką, važiuojantį antikvariniu švedišku kareivišku dviračiu (labai vertu dėmesio, patikėkit), tai jis mums paporino, kad sovietmečiu pajūry buvusiam kariniame dalinyje tarnavę ir dirbę kareiviai tų miškų žalčius masiškai trypdavo kojomis, gal todėl jų beveik nebebuvo. Ir tik dabar jau nežinau kelinti metai kasmet važiuodami šiuo taku balandžio - gegužės mėnesiais pakelėse dažnai sutinkam šiuos visai nebaisius (nors gal ir nelabai malonius) gražuolius... 
Mažumėlę užtrukom prie jūros - saulei šviečiant taip gera buvo pavaikščiot paplūdimiu, lengvai pasivoliot ant dar nelabai įšilusio smėlio ir rasti skylėtų akmenų... 


Namie - vištienos šašlykas (apie kurį kitą kart) ir visai sveikuoliški mieliniai keksiukai su avižų dribsniais ir moliūgų sėklomis. Niekaip negaliu pabaigt mielių, pirktų Velykoms...


Tešlai: (12 keksiukų)
12 g šviežių mielių;
190 ml pieno;
1/4 stiklinės aliejaus;
1/3 stikl. rudojo cukraus arba 3 v. š. balto cukraus;
1/2 a.š. druskos;
1,5 stikl. g miltų;
1 kiaušinis;
0,5 stikl. greito paruošimo avižinių dribsnių;
4 v. š. moliūgų sėklų (paskrudintų).

Pasiruošiam įmaišalą - šviežias mieles ištrinam su trupučiu drungno pieno ir šaukšteliu cukraus. Pastatome šiltai, kad pakiltų. Į pakilusias mieles pilame likusį pieną, aliejų, cukrų, druską ir išmaišome. Pamažu įmaišome puse miltų. Supilame avižų dribsnius, pamaišome ir tuomet likusius miltus. Tešla turėtų gautis poskystė. Uždengiam ir paliekame šiltai, kol pasikels maždaug dvigubai (apie 1 val.). Į pakilusią tešlą įmaišome kiaušinį ir moliūgų sėklas. Keksiukų formą lengvai patepame aliejumi ir sudedame tešlą (puse formelių tūrio ar net mažiau). Paliekame dar kartą pakilti. Tešlos reiktų dėti tiek, kad neatsitiktų taip, kaip man:


Aš per daug iškilusią tešlą turėjau "suvaryti" atgal į formeles. Tiesa, popierinių formelių nenaudojame! Kepame 200 laipsnių kaitros orkaitėje apie 20 minučių, kol pagels. Iškeptus aptepam lydytu sviestu ir valgome šiltus. Geriausia išsikepti tiek, kad suvalgytumėm iškarto, nes kol šilti - labai minkšti, purūs ir nesaldžiai skanūs. Ketinau užlieti saldžiu glajumi, bet nespėjau, gerai buvo ir taip :) Aš valgydama užsitepiau aviečių uogienės, dar skaniau...


4 komentarai:

  1. Užtikau tavo nuostabų receptuką{mielinių tavo keksiukų}
    Esu ,dekinga už tokį skanumėlį.
    Aš,neturėjau tokių avižinių dribsnių{naudojau pačius paprasčiausius}
    Juos pakepinau ant sviesto,susmulkinau virtuviniu kombainu.
    Ačiū už receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Visada prašom ir sėkmės gaminant :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. o vietoj aliejaus galima naudoti "ghee" sviesta?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nemanau, kad bus blogiau, jei vietoj aliejaus nudosit lydytą sviestą...gal net skaniau :)

    AtsakytiPanaikinti