2011 m. sausio 11 d., antradienis

PAGERINTOS ALYVUOGĖS

Sulaukus netikėtų svečių ar užsimanius kažko ir prireikus atidaryti vyno butelį, paprasčiausias būdas, žinoma, atsukti pirktinių alyvuogių stiklainiuką ir nupylus sūrimą, alyvuoges suberti į lėkštę.
Bet pas mane šaldytuve beveik visada galima rasti, kaip vienas žmogus pasakė, "pagerintų" alyvuogių. Bėda (o gal džiaugsmas?) tik tame, kad tuomet nuo stalo jos nyksta nepalyginamai greičiau.
Kitaip tariant, atradimo čia gal ir nepadariau, bet labai mėgstu namie pamarinuotas alyvuoges.


Prireiks:
poros nedidelių (apie 300 g ) stiklainiukų  žalių ir juodų alyvuogių (aš dažnai perku stambesnes);
5 - 7 skiltelių česnako;
žiupsnelio druskos;
pagal skonį cukraus (ar poros šaukštelių medaus);
žiupsnio šviežios rozmarino žolės (puikiai tiks ir džiovintos kitokios žolės ar jų mišinys);
maltos aštriosios paprikos pagal skonį;
vienos žaliosios citrinos (laimo) žievelės ir sulčių;
apie 50 ml (ar kiek daugiau) gero aliejaus (turbūt, idealiausiai tiktų alyvuogių).

Alyvuoges suberiu į dubenį. Spaudykle užspaudžiu česnako, užberiu smulkinto rozmarino, maltos paprikos, tarkuotos gerai nušveistos laimo žievelės, užspaudžiu laimo sulčių, pagal skonį užberiu druskos, cukraus (minkšto medaus) ir čili pipirų.


Užpylus aliejaus, šaukštu gerai išmaišau. Paragauju, nes dažnai nutinka, kad dar reikia įdėti druskos, o kartais pritrūksta saldumo, aštrumo ir rūgšties. Priklauso nuo nuotaikos :) Žodžiu, darau taip, kad tas aliejinis rasaliukas gautųsi macniai skanus.


Dubenį uždengiu ir gerai pakratau. Parai pastatau šaltai, vis praeidama pro šaldytuvą nepamiršdama pakratyti.

Jei alyvuogių nedaug, galima sudėti ir į stiklainį, bus patogiau. Tokias galima laikyti šaldytuve labai ilgai (iki mėnesio).
Kiekvieną kart improvizuoju varijuodama prieskoniais ir prieskoninėmis žolėmis. Vasarą naudoju šviežius bazilikus, dažnai čiobrelius ir raudonėlius. Česnako dedu visada ir labai daug. Kartais pridedu lauro lapų ir pipirų žirnelių mišinio. Kartais, pripjaustau šviežio čiliuko, primaišau riešutų (ypač kedro ar graikinių). Skanu ir su kapotomis petražolėmis. Arba sumaišius su džiovintais pomidorais. Žodžiu, improvizacijai ribų nėra.

Pastovėjusias valgau vienas arba su balta duona. Dedu į salotas. Skani užkanda prie vyno ar mėsos. Dar su sūriu... :)

2 komentarai:

  1. Geras dalykelis ypac kai alyvuoges nevalgomos papuola... Dar balzamiko actas labai tinka... O laikau as net ne saldytuve, nes alyvuogiu aliejus saldytuve sala... Gerai ir siltai laikosi, pas mane pamirstos net kelis menesius isstovejo...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, kai pasitaiko nusipirkti nelabai kokias alyvuoges, jas taip pat galima "pagerinti". Tikiu, kad ne šaldytuve taip pat gerai laikosi, bet man "šaltos" skanesnės :)

    AtsakytiPanaikinti