2011 m. lapkričio 8 d., antradienis

ALAUS KEKSIUKAI



Šių keksiukų skonis priklausys nuo to, kokį alų rinksitės. Su tamsiuoju alumi kepiniai labiau primins duonos skonį. Jei į tešlą įmaišysite meduolinių prieskonių, o dalį cukraus pakeisite beveik juodu melasos cukrumi ("Molasses sugar") ar cukrumi "Farinas", keksiukai primins kalėdinius meduolius. Niekas nedraudžia gaminti su šviesiuoju alumi. Tuomet skonis nebus toks intensyvus..


Reikia (12 vnt.):
125 ml tamsaus alaus;
125 g sviesto;
75 g grietinės;
35 g nesaldžių kakavos miltelių;
150 g rudojo cukraus (arba 50 g cukraus "Farinas" ir 100 g rudojo cukraus);
1 kiaušinio;
250 g miltų;
šaukštelio kepimo miltelių;
nubraukto šaukštelio malto cinamono (arba po žiupsnelį cinamono, malto kardamono, maltų gvazdikėlių ir maltų anyžių);
šaukštelio cukraus su vanile.

Alų pakaitinkite puode kartu su sviestu, kol šis ištirps. 
Kiaušinį ištrinkite su cukrumi ir grietine. Supilkite alaus - sviesto mišinį ir gerai išmaišykite.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, vaniliniu cukrumi, cinamonu (ir kitais prieskoniais) ir kakavos milteliais. Švelniai įmaišykite į skystąją tešlą.
Keksiukų formą išklokite popierinėmis formelėmis ir pripildykite tešla.


Kepkite 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie 30 - 40 min. Ar iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku.


Atvėsusius pabarstykite miltiniu cukrumi.

Šiuos keksiukus kepiau keletą kartų. Be cinamono ir kitų prieskonių, su tamsiuoju "Baltijos" alumi, kepiniai tikrai primena duoną, ypač jei kepu su pamažintu (100 g) cukraus kiekiu. Įdomu, kad pastovėję uždengti, jie pasidaro skanesni, matyt jiems reikia "pabręsti" :)


Adaptuota pagal Braškės su pipirais alaus pyragą.

Besibaigiantis ruduo, kuriam neįmanoma atsispirti...

22 komentarai:

  1. keksiukai, serveteles ir vaizdai puikus!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kokie gražūs rudeniniai vaizdai:) Tas apsamanojęs tiltelis ir upeliukas, kaip iš pasakos. Ar labai keksiukuose jaučiasi alaus skonis? Kažkada buvau nusižiūrėjusi vieną panašų airišką receptą, bet taip ir nepagaminau :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dėkui, Rennie, vaikai nežinojo, kad valgo keksiukus, kurių tešloj yra alaus (o jie pas mane jau gudrūs, lengvai neapgausi:), jiems kepiniai labiau priminė duonos skonį, tačiau, jei dėsi cinamono ar kitokių prieskonių, nebus nei "duoniški". Skonis priklauso nuo alaus rūšies..

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nu va, kaip tik ieškau keksiukų recepto, o šis dar ir su alumi, manau man bus kaip tik ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Keksiukų receptų net labai ieškoti nereikia, kiek jų daug, belieka apsispręsti.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kad jų daug, tai faktas, ir iš jų beveik 80% prastų receptųб todėl atrasti, tuos kelis gerus receptus - beveik kaip aukso lobis ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tuomet kyla klausimas, kiek pats esi jų prikepęs ir išragavęs, jei toks vertinimas ir koks tas skonio indikatorius.. :0)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Naudojau 'Volfo' porteri, tai nelabai jis jautėsi keksiukuose, labiau-kakava ir 'farinas' cukrus. Nors ir drėgni, tačiau purūs. Man patiko, vyras sakė- norėtųsi kokio šaukšto ledų prie šių keksiukų:). Manau bandysiu kitąsyk su stipresnio skonio alumi ir gal kiek mažiau kakavos(ir būsiu šaldiklyje paslėpusi ledų, jei atrodys, kad vis tiek jie tiktų :) :) ).
    Dėkui, Aušra, už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Daiva, labai smagu, kad bandot! Kitą kart kepkite su Gineso (Guinness) alumi, to prašo šio recepto originalas. Gal brangoka, bet daug nereikia :) Arba jei norisi pajausti alaus skonį, dėkite paprastą cukrų. Aš kepiau su Švyturio "Baltijos" tamsiuoju alumi, tai maniškiams buvo panašu į duonos skonio keksiukus :) Ačiū už atsiliepimą..

      Panaikinti
  9. o beje, apie nuotraukas-priešpaskutinėje-medūza...?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, ten medūza. Pastaruosius keletą metų rudens periodu jūroje jų gausu, o tai byloja apie vandens švarumą.. :)

      Panaikinti
  10. ...iskepta! tik negalejom su vaikais sulaukt, kol ataus - paragavom dar siltai karstus :D man pirma mintis - nieko ypatingo. bet kol su mazyliu suvalgem pirma keksiuka :D (aisku, juo dar ir su sesute pasidalinom), noras atsirado ir antram... vaikai jau po antra kramsnoja, as bandau susilaikyt :D bet jie tokie puruciai, minkstuciai, kaip tik tokie, kai norisi kazko paprasta, neiprasta ir tuo paciu nieko ypatingo, bet skanaus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man šie keksiukai skanūs būtent su tamsiu ir sodriu alumi. Tuomet išryškėja kažkas tokio truputėlį daugiau nei nieko ypatingo :) Gal dėl to, kad aš labai mėgstu tamsų alų :) Na, bet jums, kaip supratau, jų neliko, tad džiaugiuosi ir kaip visuomet dėkoju už atsiliepimą :0)

      Panaikinti
    2. ...tas mano nieko ypatingo, tai ... kaip cia pasakius. DArbo atzvilgiu, produktu, isskyrus alu, - nieko ypatingo... :) bet skonis, tai... reikia isbandyti. BUTINAI! kepsiu juos tikrai dar ne karta ir ne du. nes kai nusibosta viskas kas imantriau, tada norisi paprasto, neiprasto, nieko ypatingo, bet nerealiai skanaus :) ir apskritai, kiek jau isbandziau keksiuku receptu, jusiskiai niekada nenuvyle. ir jie pas mane kepami pakankamai daznai :) aciu labai :) kiekviena karta isbandydama jusu receptus visada zinau viena - viskas bus nepaprastai skanu!

      Panaikinti
    3. papildau :D Juk sakiau, kad siuos keksiukus kepsiu dar ne kartą ir ne du? Šiandien iškepiau antrąkart. Noriu tėčiui įdėti lauktuvių. Praeitą kartą dėjau mažiau kakavos, nes ji tiesiog - pasibaigė netikėtai nelauktai :D ir per pus maišiau baltą ir rudąjį cukrų. Šį kartą - dėjau kakavos pagal receptą ir pilną rudojo cukraus normą. Dėl saldumo - tai man ir taip ir anaip gerai. O del kakavos... Mano vyrui ir vaikams - skanu, man - skaniau kai jos mažiau. Nuo kiek save atsimenu nemėgstu nei kakavinių ledų, nei kažkokių kepinių kur yra kakavos. Atsimenu vaikystėj net tortą išknaisiodavau ir kakavinį biskvitą palikdavau... :D Bet - verti grieko tie alaus keksiukai :)

      Panaikinti
    4. Ačiū, Migle, už išsamius komentarus :) Teks įsteigti prizą ištikimiausiai skaitytojai, komentuotojai ir receptų bandytojai :0)

      Panaikinti
  11. Turiu klausimėlį, jei noriu, kad tikrai jaustųs, jog alaus keksiukai, tai geriausia naudoti tamsų/ calsberg/ar ką? :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Atsakymai
    1. Tai puikiai atsispindi nuotraukose :) Pažiūrėkit, kur supilta į formeles tešla ir po to sulyginkite su iškepusiais :)

      Panaikinti