2011 m. lapkričio 18 d., penktadienis

VARŠKĖS SKRYLIAI

Patys paprasčiausi ir lietuviškiausi, kokie tik begali būti. Minkštutėliai ir greit paruošiami. Mažiems ir dideliems, vaikams ir nevaikams... :)


Žiūrint į lėkštę, pilną varškės "kleckų", galima pagalvoti, kad turiu tuziną mažų vaikų. Turiu labai mėgstančių miltinius patiekalus, o tokius manoji kompanija valgo antrajai vakarienei (tie neatsivalgantys paaugliai...). Anksčiau panašius virdavau pirktinius. Pabandžius šituos, į pirktinius nebesidairau, geriau visuomet prigriebiu keletą pakelių varškės...


Reikia:
400 g varškės;
2 kiaušinių;
2 stiklinių miltų (apie 300 g);
žiupsnio druskos.

Viską gerai išmaišyti, suminkyti ir iškočiojus supjaustyti nedideliais kvadratėliais. Išvirti pasūdytame vandenyje ir išgriebus užpilti spirgučių ar lydyto sviesto ir grietinės padažu.

Tešla gaunasi labai minkšta ir šiek tiek lipni. Aš nekočioju. Miltuotomis rankomis atgnybiu gabalėlį tešlos, rankomis suvoluoju ploną dešrelę ir aštresniu peiliu supjaustau įstrižais kąsneliais, kuriuos suleidžiu į pasūdytą verdantį vandenį ir, iškilus į paviršių, paverdu keletą minučių. Tik tie kąsneliai turi būti nedideli, mat virdami skryliukai ar varškėtukai pučiasi. Pirmą kart kai išviriau, iš manęs labai juokėsi, nes gavosi pilna lėkštė "varškės paršų".. :)

Pas mus tokius varškėčius valgo su grietine ir cukrumi, tačiau juos tinka valgyti su kompotu, trintomis uogomis ar uogų sultimis, labai skanu su aguonų pienu. Tinka dėti į vaisines sriubas..


Šaltinis: N. Marcinkevičienė "Metai už stalo. Kalendorinių švenčių ir sezoniniai valgiai" 2009 m.

8 komentarai:

  1. Vaikystėje aš juos laaaabai mėgau. Tik man skaniausi jie nesaldūs. Reikės ir man jų išsivirti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, Vilma, čia turbūt, daugelio vaikystės "kleckiukai" :) Skanūs ir su spirgučių padažu, bet tuomet man labiau patinka apvirti ir apkepti.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oi tokius valgau tik sakdžius, su uogiene, niam :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. oje, negi tikrai darei pagal knygą?
    Mūsuose tokius vadina sirnikais.Aš irgi iš tų miltinius mėgstančių, man toks maistas pats tikrasis

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tikrai labai skanūs varškėtukai :) Tik va mes juos savo šeimoje vadiname "Trintukais" :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. mmm.. kaip cia skanu ir kvepia vaikyste!

    AtsakytiPanaikinti
  7. oi, kaip ačiū, taip skaniai, taip paprastai, geitai ir pigiai padėjot man pamaitint savo šeimą... ;) paprašiau jau, kad Kalėdų senelis man tą knygą atneštų :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Skryliai, varškėčiai, trintukai ar sirnikai, kaip pavadinsi, visai nepagadinsi. Kvepiantys vaikyste, sūrūs ar saldūs, matyt, tikrai daugelio labai mėtgstami. Ir kaip dažniausiai būna, pats gerumas paprastume...
    Dalia, čia receptas tikrai iš knygos:) Kartais net ir paprasti receptai tampa mėgiamiausiais, kai gamini ne iš akies, o atrandi tiksliai tokias, o ne kitokias proporcijas..
    Sniega, džiaugiuosi, kad patiko, o knygą, tokią labai lietuvišką, reikia turėti savo lentynoje. Man ji jauki jau vien dėl tų senobiškų citatų...
    Ačiū visiems už komentarus!

    AtsakytiPanaikinti