tartos pagrindui:
100 g minkšto sviesto
230 g miltų
1 kiaušinio trynio
5 šaukštų rudojo cukraus
5 kupinų šaukštų mirkytų ir keliskart permaltų aguonų
šaukštelio cukraus su vanile
žiupsnelio druskos
įdarui:
5 - 6 obuolių
2 - 3 šaukštų rudojo cukraus
200 ml grietinėlės
1 kiaušinio
cinamono viršui pabarstyti
Tartos pagrindui minkštą sviestą ištrinkite su ruduoju ir vaniliniu cukrumi iki purumo, įmaišykite trynį ir aguonas.
Pamažu suberkite miltus su druska ir greit suminkykite. Tešla turėtų gautis pakankamai minkšta ir šiek tiek lipni. Suformuokite rutulį ir įsupę į maistinę plėvelę, padėkite į šaldytuvą bent valandai.
Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių kaitros.
Pašaldytą tešlą šiek tiek palaikykite kambario temperatūroje, kol bus įmanoma formuoti rankomis. Paskleiskite tartos formoje vienodu sluoksniu, formuokite drėgnais pirštais (jei labai limpa ar veliasi, rankas vis suvilgykite šaltu vandeniu). Subadykite šakute ir pašaukite kepti, maždaug 10 minučių.
Įdarui obuolius nulupkite, išpjaukite sėklas ir supjaustykite skiltelėmis.
Kiaušinį suplakite šakute, įpilkite grietinėlės.
Ant apkepusios tartos pagrindo suberkite obuolių skilteles, dosniai apiberkite jas ruduoju cukrumi (jei obuoliai saldūs, cukraus daug neberkite). Užpilkite kiaušinio - grietinėlės mišinio ir vėl pašaukite į orkaitę kepti. Kepkite apie pusvalandį.
Iškeptą pyragą šiek tiek atvėsinkite, pabarstykite maltu cinamonu ir patiekite...
Brinkintos ir permaltos aguonos pyrago pagrindui suteikia papildomos drėgmės. Tešlai galima naudoti ir sausas aguonas, tuomet miltų prireiks mažiau, 150 - 200 g. Kiekį reiktų reguliuoti minkant tešlą, kuri neturi gautis per kieta...
Oho, koks geras desertas metų pradžiai! Puiki idėja - nusavinsiu, nes dar turiu stiklinę pertrintų ir medumi užsaldintų aguonų (tikiuosi, kad dar nieko joms nenutiko).
AtsakytiPanaikintiSu Naujais metais (šiandien gi, paskutinė diena, kai dar ne per vėlu su jais sveikinti, ar ne?)!
Su Naujais, kol Trys Karaliai dar neiškeliavo :)
AtsakytiPanaikintiMano aguonos puikiai išsilaikė ir nesaldintos, tik sandariai uždarytos bei šalčiau paslėptos :) Tik jos pakoreguoja tartos pagrindo tešlos kietumą, reikia minkant nutaikyti miltų kiekį..
bandysiu :)
Panaikinti