Už lango vėl lietus tirpdo paskutinius sniego lopinėlius, kaminas gaudžia pritardamas žieminei jūrinio vėjo simfonijai,o aplink siautėja virusai. Tokia, tad, kasdienybė. Šildomės prie židinio su puodeliu vasaros žolių arbatos užkąsdami trapiais gardėsiais. Ir laukiam žiemos tęsinio, nes ji dar tikrai sugrįš. Man reikia, kad grįžtų, nes dovanų gavau naujas puikias pačiūžas, o netoliese didžiuliam ražienų lauke arenos dydžio bala :) Nors, ne, bala tai jau įžeidimas, jau ne pirmą žiemą užšąlantis ežeras, o ne bala...
Paprasti ir skanūs sausainiai, plonu smėlinės tešlos pagrindu ir riešutinio morengo sluoksneliu ant viršaus. Sako, kad anais laikais, na, tais, pavadinkim tuos laikus retro, lyg ir Varšuvos pyragaičiais buvo vadinami. Aš pavadinimo nepamenu, tik juosteles, bet koks gi skirtumas, kas, kada ir kaip, svarbu, kad gerai :)
Reikia:
tešlai:
100 g minkšto sviesto
1 kiaušinio trynio
170 g miltų
65 g miltinio cukraus
viršutiniam sluoksniui:
30 g miltų
90 g riešutų (naudojau migdolus)
185 g cukraus (naudojau 130 g)
2 kiaušinio baltymų
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių kaitros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
Tešlai minkštą sviestą ištrinkite su cukraus pudra ir tryniu. Suberkite miltus ir greit suminkykite minkštą tešlą. Iškočiokite stačiakampį, kurio kraštinės maždaug 20 cm ir 25 cm (darykite tai tiesiai ant kepimo popieriaus, bus lengviau perkelti į skardą) ir padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
Pašaldytą pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 12 minučių. Pagrindas turėtų perkepti, bet labai neparuduoti. Išėmę iš orkaitės, gerai atvėsinkite.
Orkaitės kaitrą sumažinkite iki 160 laipsnių kaitros.
Riešutus pakepinkite orkaitėje ir rupiai sukapokite elektriniu trintuvu. Jei naudosite lazdyno, prieš maldami nuimkite luobeles.
Kapotus riešutus sumaišykite su cukrumi.
Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų. Švelniais judesiais įmaišykite riešutus su cukrumi.
Įmaišykite miltus ir gautą masę paskleiskite ant atvėsusio tešlos pagrindo. Paviršių išlyginkite ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 25 minutes.
Išėmę iš orkaitės dar karštą plokštainį aplyginkite (nupjaukite nevienodus kraštus) ir supjaustykite juostelėmis. Jei iškęsite (mes nekentėjom), palikite, kad padžiūtų (apie pora valandų) ir skanaukite.
Labai siltos Tavo mintys..gera skaityti penktadienio ryta.:-) Dabar darbe su puodeliu kavos, galvodama ka cia skanaus savaitgaliui ( ir, tiesa pasakius, tingisi dirbti :-)))..O radau ir juosteliu recepta ir siltu jaukiu zodziu..Kepsiu siandien po darbelio - penktadienio vakarui.
AtsakytiPanaikintiAčiū, Saitana :) Juostelės labai skanios ir neatims daug pastangų ir laiko :0) Jaukaus penktadienio!
PanaikintiNepamenu tokių... Mano albume įsirašę smėlio juostos (tos perteptos obuoliene ir apibarstytos skaldytais žemės riešutais) ir flamingų šokoladukai (rausvu arba gelsvu puriu įdaru).
AtsakytiPanaikintiTaip, smėlio juostas žino daugelis, jos buvo populiaresnės, o šias taip pat pamenu ir mano vyras, tik paragavęs iš kart tarė: "visai kaip senovėj " :) Gal buvo didesnis deficitas? Arba, Rūta, nepameni, nes, esi už mane jaunesnė :0)
PanaikintiO flamingus taip, gerai pamenu, labai juos mėgau :)
Man ir priminė vaikystę.. labai mėgdavau tokias juosteles :)
AtsakytiPanaikintiMedeja, ta vaikystė nesunkiai pasiekiama :) Nors akimirkai :)
PanaikintiMan priminei vaikystę, kai iš mokyklos lėkdavome į mažutę kepyklėlę ir pirkdavome tokias ar laaabai panašias juosteles ir būtent su riešutais. Buvo ir su džemu, bet su riešutais buvo tikras LYGIS:)
AtsakytiPanaikintiTaip, tikrai, po riešutiniu morengu kartais būdavo ir su uogienės sluoksneliu, tokias net labiau prisimenu :)
PanaikintiLabai feras receptas! katik istraukiau is orkaites. kiek saldoka, bet labai gerai, kad dejau cukraus pagal rekomendacijas o ne originalu recepta. valdisku sausaineliu gal riesutinio skonio budavo daugiau, bet gal tai skonio stiprinkliu darbas...menu dar ir torta su panasiu riesutiniu sluoksniu, kuri budavo sunku pjaustyti, bet nepamenu pavadinimo...bijunas gal koks nors :-)
AtsakytiPanaikinti"Jaunystė" tas tortas vadinosi. Jei pataikydavai nusipirkti šviežesnį, būdavo skanus, padžiūvęs man nepatikdavo, nors daugeliui atvirkščiai. Riešutų skonis dar nuo pačių riešutų priklauso. Aš kažkodėl galvoju, kad su lazdyno riešutais anksčiau gamindavo, o paskrudinti jie tikrai kvapnesni nei migdolai :) Smagu, kad patiko :)
PanaikintiSaitana rašė:
AtsakytiPanaikinti"Isbadziau as juosteles :-) Naudojau lazdyno riesutus, nes nusirasinedama receptuka, neuzsirasiau kokiu ( parduotuveje buvau isitikinusi, kad lazdynu). Nezinau ,kaip su migdolais, bet su lazdynais gavosi pasakiski . :-)) Deja, graziai supjaustyti pavyko tik pusele,. nes pirma puse- dar karsta apipuole mano mylimukai :-) Aciu uz puiku receptuka, uz trumpa vaikystes dvelktelejima :-)) "
Saitana, per neapdairumą kartu su internetiniu šlamštu netyčia ištryniau jūsų komentarą (vis neįprantu baksnoti mažam telefono ekrane). Ačiū die, pavyko prikelti nors tokiu būdu :) Džiaugiuosi, kad išbandėt juosteles ir patiko :) Tikiu, kad su lazdyno riešutais gavosi daug gardžiau :) Ačiū!
Cia gi senieji gerieji sausainiai"Neris", man rodos :)
AtsakytiPanaikintiGali būti. Vat aš ir galvoju, kad jie tikrai ne Varšuvos pas mus vadinosi :) Tešlos sluoksnį patepus standžiu džemu, tikrų tikriausia Nėris :) Ačiū!
PanaikintiTaip, cia Neris, mano seses estamiausi budavo. Reikes isbandyti. ciu uz recepta :)
AtsakytiPanaikinti