2013 m. liepos 11 d., ketvirtadienis

PLIKYTOS TEŠLOS ŽIEDAS SU MĖLYNĖMIS



Dingo laikas, skirtas įrašams. Ištirpo vasaros saulėje, spalvotuose žieduose, tyliuose vakaruose. Pasimetė tarp skylėtų akmenų jūros pakrantėje, nuskrido pavėjui ir blaškosi tarp debesų... Bandau sugauti kiekvieną vasaros akimirką, todėl te nesupyksta skaitytojas, kad pasirodau vis rečiau. Viską fiksuoju ir ištaikius progą, būtinai parodysiu...

O šiandien vaišinu puikiu pyragu. Tokį manoji vyrija suvalgo neatsitraukdami nuo stalo :) Viena mėgstamiausių - plikyta tešla, kurios gaminimui "atmušiau ranką" ir kepu, kepu, kepu.  Mėlynės su plakta grietinėle ir plikyta tešla, nieko gardesnio šiai akimirkai nežinau.



Reikia:
tešlai:
125 ml vandens
2 didelių arba 3 mažų kiaušinių
100 g miltų
žiupsnio druskos
50 g sviesto

kremui:
250 ml riebios grietinėlės
1 valg. š. miltinio cukraus (arba pagal skonį)
250 g šviežių mėlynių

kupino šaukšto migdolų drožlių ir miltinio cukraus viršui



Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių kaitros.
Tešlai vandenį užvirinkite su sviestu ir druska. Kai sviestas ištirps, puodą nukelkite nuo kaitros ir greit įmaišykite miltus. Maišykite, kol gausite vienalytės tešlos gniutulą. Atvėsinkite.
Kiaušinius šiek tiek paplakite ir įmaišykite į tešlą (tik būtinai į atvėsusią, nes kitaip, kiaušiniai išvirs ir sukrekės).
Gerai išmaišykite, tešla turi gautis glotni, minkšta ir vienalytė (lengviau išplakti mikseriu).
Skardą išklokite kepimo popieriumi, o tešlą sukrėskite į konditerinį maišą. Išspauskite maždaug 20 cm skersmens žiedą. Tešlą spauskite keliais sluoksniais ir keliomis eilėmis (galite išdėlioti šaukštu). Viršų pabarstykite migdolų drožlėmis ir pašaukite kepti.  Kepkite apie 40 minučių, kol pakils, išsipūs ir lengvai paruduos (kepimo metu orkaitės nedarinėkite).

Iškeptą žiedą atvėsinkite ir perpjaukite į dvi dalis.

Kremui grietinėlę išplakite su cukrumi iki standžių putų. Įmaišykite uogas ir užtepkite ant perpjauto pagrindo. Užvožkite viršutine dalimi ir gausiai apibarstykite miltiniu cukrumi.


Idėją pasigavau pas Chadeyka





16 komentarų:

  1. Va čia tai maistas man būtų :D Mes dabar su mėlynėm gaminam varškės-natūralaus jogurto saldų kremą su želatina.
    Laukiu pamatyti užfiksuotas akimirkas!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Julija, tavasis varškės - jogurto kremas puikiai tiktų šiam žiedui :)
      O žiedų bus, žinau, kad jų lauki :)

      Panaikinti
  2. eina sau skanu. čia gi mano mėgstamiausias desertas...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Paris Brest perkeltas i visiskai kita lygmeni! skaitytojas nepyksta;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, originale tai taip ir vadinama, nepaisant, kad tai nėra tikrasis Paris Brest :) Kad nepykstate, ačiū :) juk vasara :)

      Panaikinti
  4. Man net nebūtų toptelėjusi tokia mintis iš plikytų pyragaičių padaryti vieną didelį :) Va čia tai idėja gera, o dėl skonio net neabejoju kad buvo puiku, juk grietinėlė ir uogos puikus derinys!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Gintare, derinys tikrai puikus ir pagaminti visai nesunku :)

      Panaikinti
  5. Man kaipir Aušrai, pirma mintis buvo apie Paris Brest'ą. Niam niam kaip čia turėtų būti skanu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Čia yra labai skanu, nors su tikruoju Paris Brest, turbūt, nepalyginamas, ten tiek visko!

      Panaikinti
  6. Aušra, noriu į svečius, jei dar liko pyrago:) jei ne, teks pačiai bėgt tešlą plikyt, nes va taip va LABAI REIKIA kąsnelio... Labai skanios nuotraukos!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Kiaune :) Mielai pakviesčiau, jei kur netoliese po pajūry vaikštinėji :) arba dar geriau atsineščiau prie jūros!

      Panaikinti
  7. Atsakymai
    1. O jei dar įmaišyt šilauogių ir kremą palengvinti varške, liežuvį galima būtų nusikąsti :)

      Panaikinti
  8. Taip ir įsivaizduoju, kandu tokį ir kremas tiesiog trykšta pro šonus... Rojus :D

    AtsakytiPanaikinti