2011 m. sausio 13 d., ketvirtadienis

SPURGOS SU VARŠKE


Pagal R. Ruzgienės knygelę "Lietuvių apeiginiai valgiai", 1992 m. 
Spurgelės gavosi labai skanios. Tačiau aš manau, kad neskanių ir nebūna. Ar gali namie gaminamos gautis neskanios? Aš manau, kad ne. Svarbu, kad "pončkutės" neprisigertų riebalų. Kad taip nenutiktų, į tešlą reikia įpilti pora šaukštų degtinės. Tai galioja visiems riebaluose verdamiems kepiniams. O kad verdant labai greit nesviltų kepinių išorė ir spėtų tinkamai iškepti vidus, aliejui reikia "duoti darbo", įmesti bulvę. Kai toji išvirs - iškeps, pakeisti kita. 
Pagaminamos gana greit, suvalgomos dar greičiau, ypač, jei užkandžiaujama žaidžiant kortomis, kaip pas mus.. :)


Reikia:
0,5 kg varškės (aš sunaudojau tris pakelius);
8 šaukštų miltų;
4 šaukštų cukraus;
2 trynių;
2 kiaušinių;
1 nubraukto šaukštelio sodos;
žievelės, nutarkuotos nuo vienos citrinos;
žiupsnelio druskos;
poros šaukštų degtinės;
butelio augalinio aliejaus virimui;
miltinio cukraus apibarstymui.

Visi kiaušiniai išsukami su cukrumi iki baltumo. Pertrinta per sietelį varškė (aš to nedariau) sumaišoma su kiaušiniais. Į gautą tyrę įsijojami miltai, sumaišyti su soda, druska ir citrinos žievele. Tešla gerai išmaišoma mediniu šaukštu (gaunasi klampi, sunkiai maišoma šaukštu, bet minkšta tešla). Jei norime idealiai apvalių spurgų, formuojami graikiško riešuto dydžio kamuoliukai (tai padaryti lengviau šlapiomis rankomis), kurie suleidžiami į verdantį aliejų. Tačiau aš dažniausiai darau laisvos formos spurgeles - aliejuje pavilgytu šaukštu kabinu tešlą kąsneliais ir tuomet leidžiu į aliejų. Kepama pavartant, kol gražiai paruduoja. Iškeptos sudedamos ant popierinių rankšluosčių, kad apdžiūtų.
Dar šiltos apibarstomos miltiniu cukrumi.

5 komentarai:

  1. tau kaip šaukštu formuotos, labai dailios gaunasi.
    Aš formuoju rankomis, nors šiaip esu tinginė, linkusi procesus paprastinti, bet su spurgom niek nepadarysi - kai sukočioju delnais, neprisigeria riebalų, nors nenaudoju nei degtinės, nei bulvės.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš spurgas beveik visada formuoju šaukštu, nuo senų senovės, kažkaip tešla visada gaunasi minkšta. O kad sukočiotos rankomis neprisigeria riebalų, netikiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Drėgnom rankom sukočiojus tikrai kažkokia plutelė susidaro, kuri spurgą nuo išpampimo aliejuje apsaugo. Man irgi, kaip ir Daliai, šaukštu formuojant riebesnės gaunasi.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Teoriškai taip, bet iš praktikos - ne visada. Tad aš naudojuosi labai senu ir patikrintu būdu, su šlakeliu degtinės nei žagarėliai, nei spurgos, nei čeburėkai riebalų neprigeria (matyt, ir taip jau girti :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. noriu perduoti šiam tinklapiui "Stylish blogger Award" apdovanojimą :) tereikia apie tai paskelbti, parašyti 7tiesas apie save ir perduoti tai dar 15 tinklaraščių :)
    tikiuosi priimsi apdovanojimą.
    http://egliukasm.blogspot.com/2011/01/stylish-blogger-award.html

    AtsakytiPanaikinti