2011 m. sausio 27 d., ketvirtadienis

TINGINYS NETINGINTIEMS



Arba trupinių pyragas. Tinginys, nes primena tą, kakavinį, gaminamą su pirktiniais sausainiais. Kai netingi (nors vadinasi tinginys!), mano vaikai tokį pasigamina, suvalgo, vėl pasigamina, vėl suvalgo, po to šiek tiek pakoreguoja sudėtines dalis, vėl suvalgo.
Šis panašus, bet kitoks - aš jį vadinu tinginiu netingintiems, nes trupinius tenka išsikepti patiems. Tokį gamina daug kas, bet svarbiausia, kad nors receptai panašiai nesudėtingi, kažkodėl  skonis kiekvienai šeimininkei gaunasi vis kitoks. Pavyzdžiui, man labai skanus kaimynės anytos trupininis, kuriuo esu vaišinama per Kalėdas. Lyg receptas būtų kažkuo ypatingas...

O šis - pagal mane.


Reikia:
vieno indelio "Rududu"
trupiniams:
150 g sviesto;
100 g cukraus;
1 kiaušinio;
300 g miltų;
šaukštelio vanilinės cukraus pudros;
100 g mėgstamų riešutų (aš maišiau braziliškus su migdolais).

Riešutus rupiai sukapojam arba sutrinam elektrine trintuve (ne visiškai smulkiai, o stambiau).
Sviestą išlydome, įdedame cukraus, miltų, įmušame kiaušinį, suberiame riešutus. Triname pirštais arba elektrine maišykle, kol nelieka sausų miltų ir viskas virsta trupiniais. Suberiame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame 200 laipsnių kaitros orkaitėje iki gražiai rusvai geltonos spalvos. Kepant, medine mentele ar šaukštu vis pamaišome, kad tolygiau apkeptų.


Iškepusius trupinius ataušiname.
Sutirštintą pieną "Rududu" sukrečiame į puodą ir maišant pakaitiname iki vientisos masės (neprisviliname!). Suberiame trupinius ir šaukštu gerai išmaišome. Jei masė per sausa ar per klampi, galime pridėti šaukštą sviesto ar nerafinuoto kokosų aliejaus. Kartais to reikia, o kartais ne. Išmaišytą masę sudedame į maistine plėvele išklotą formą ir gerai suspaudžiame šaukštu:


Gerai atšaldome. Išimame iš formos, pjaustome ir stebime, kaip greit dingsta... :)

6 komentarai:

  1. Vienas is megstamiausiu pyragu, bet niekad pati nemokejau issipet tai labai laukdavau gimtadienio, nes teta visada mano gimtadieniui padarytdavo man ji :)))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dar vienas patiekalas primenantis vaikystę, tik pati niekados negaminau. Reiks išbandyti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai skanus receptas. Jau ir susirinko seilės. Gal reiks pasipeckiot savaitgalį.
    Beje, jei trupinių masę perskirt per pusę ir į vieną įmaišyt šokolado irgi gerai gaunasi.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Medeja, tai kad tiek čia to mokslo :) Bet man kitų padarytas visad skanesnis :)

    Rennie, mes vaikystėj gamindavom su pirktiniais sausainiais. Arba su tešla, kurią reikia šaldyti ir tarkuoti. Šitas paprastesnis, bet ne prastesnis :)

    Virgilija, gal ir nebloga idėja. Dabar galvoju - galima į puse trupinių berti šokoladą drožlėmis arba kakavos miltelius. Gautųsi toks margas trupininis. Įdomus paįvairinimas, ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Man viskas labai skanu, kas yra su Rududu. Oho, net susirimavo :)) O šis pyragas ypač. Visai neseniai bandžiau panašų pasigaminti, bet skonis, kažkoks ne toks, neteisingas buvo. Prie progos išmėginsiu šį receptą, gal čia bus TAS teisingasis tikrasis :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. O aš net nepasakyčiau, katras tas skonis man teisingesnis. Gaminu ir tą, su minkoma - šaldoma - tarkuojama tešla, ir šį. Abu geri. Aš irgi pritariu eilėms - su Rududu nebūna neskanu :0)

    AtsakytiPanaikinti