2011 m. vasario 14 d., pirmadienis

PISTACIJŲ ŠIRDELĖS



Anot, V. Šekspyro,

Dviejų širdžių ištikima draugystė
Jokių nepaiso kliūčių kelyje.
Juk meilė - dar ne meilė, jeigu ją
Sutriuškina klasta ir išdavystė.

Tiktoji meilė - tai žvaigždė skaisti,
Kuri nė mirksniui nepaliauja degti
Ir drąsina jūreivį gūdžią naktį,
Kai laivą svaido viesulai pikti.

Jei tau meluoja posmai šių eilių, - 
Nebėr pasauly meilės! Aš tyliu...

Kuo daugiau meilės, tuo labiau gyventi norisi...

Sviestinės pistacijų širdelės Valentino dienai. Trapios, kvapnios, žalsvai nuostabios. Maišant tešlą, visa virtuvė pakvipo nepakartojamu riešutų aromatu. Šiems sausainiams reikia nesūdytų pistacijų. Kur jų galima nusipirkti, nežinau. Norėčiau sužinoti. Maišiuką šio gėrio dovanų gavau iš kaimyno. Išnešiojamoji prekyba...  


Reikia:
110 g minkšto sviesto;
100 g cukraus;
0,5 puodelio nesūdytų pistacijų riešutų be kevalo (aš sunaudojau pilną puodelį);
1 kiaušinio trynio;
šaukštelio miltinio cukraus su vanile;
40 g kukurūzų krakmolo;
50 - 75 g miltų (taip tiksliai nematavau, man prireikė apie 100 g);
žiupsnelio druskos;
3/4 šaukštelio malto kardamono (jei mėgstate);
perlinio cukraus viršui.

Orkaitę įkaitinti iki 170 laipsnių.
Riešutus kartus su cukrumi sutrinti virtuviniu kombainu ar sumalti.


Puse trintų riešutų ištrinti su minkštu sviestu iki purumo. Išmaišyti su kiaušinio tryniu ir likusiu riešutų - cukraus mišiniu.
Miltus sumaišyti su vaniliniu cukrumi, krakmolu, druska ir kardamonu (jei naudojame).
Miltų mišinį įmaišyti į sviesto - riešutų masę ir gerai išminkyti. Tešla turi gautis minkšta, bet ne lipni.
Švelniai iškočioti (apie 0,5 cm storio) ir formele išspausti širdeles. Atsargiai (sausainiai gausis labai minkšti ir sunkiai paimami), širdeles perkelti ant kepimo popieriumi išklotos skardos, pabarstyti perliniu cukrumi...


... ir kepti apie 15 minučių, kol vos vos ims ruduoti. Leisti visiškai atvėsti ir tik tuomet perkelti į lėkštę.

Sausainėliai tirpte tirpstantys... :)

9 komentarai:

  1. Skaniai atrodo, bet gal galima naudoti ir kitokius riešutus.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rennie, žinoma, kad galima. Šių sausainių tešla labi minkšta, gan sunkoka kočioti. Kitą kart pašaldyčiau nors pusvalandį. Bet šiaip tikrai nuostabūs ir suprantama, kad su kitais riešutais kitoks bus ir skonis :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kur radote nesūdytų pistacijų...? Ieškau, bet nesėkmingai.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Daiva, šių riešutų gavau dovanų iš kaimyno. Kažkas iš kažkur laikas nuo laiko atveža, vadinasi ir pirkti turėtų būti. Kur gauti, nežinau ir taip pat norėčiau sužinoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Beje, šias širdeles sėkmingai galima paversti migdolinėmis (tik migdolus reiktų malti rupiau).

    AtsakytiPanaikinti
  6. Po kokių trejų metų ieškojimų (na, nevisai intensyvių...)-radau nesūdytų pistacijų (bet ne Lietuvoje, deja). Ir ta proga būtinai nusprendžiau išbandyti šiuos sausainiukus. Labai jau jie skanūs! Tas specifinis pistacijų skonis bei žalia spalva vistiek duoda kažką tokio... Dėkui ir tikrai rekomenduoju išbandyti kitiems (jei pavyks rasti šių skanių riešutukų).

    AtsakytiPanaikinti
  7. Daiva, nesūdytų pistacijų man vis parūpina geri žmonės :) Neįsivaizduoju iš kur, bet mano kaimynams laikas nuo laiko į darbą atveža riešutų. Kilogramas, kitas ir man atitenka, tad ne pastoviai, bet jų turiu. Su pistacijomis skanūs visi kepiniai ir tikrai, labai gražiai žali.. :) Kepiau nuostabų obuolių pyragą su pistacijomis, netrukus įkelsiu..
    o šie sausainiai labai skanūs ir su migdolais.
    Ačiū už atsliepimą!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Atėjau dėl šekspyro, išeinu su receptu! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai džiugu, Ramūnai :0) Tikiuosi kažką pamalonins riešutinės širdelės..

      Panaikinti