2012 m. gegužės 18 d., penktadienis

BALTOJO ŠOKOLADO PYRAGAS IR AUGALŲ ŽAVADIENIS


Ar žinot, kad šiandien Lietuvoje, kaip ir keturiasdešimtyje kitų pasaulio valstybių, pirmą kartą švenčiama tarptautinė žavėjimosi augalais diena ("Fascination of Plants Day", http://www.plantday12.eu)? Trumpai kalbant, šiandien augalų Žavadienis. Tokią dieną tiesiog privaloma gėrėtis pavasarine gamta...
Šios dienos iniciatoriai kviečia susimąstyti - kas yra žmogus su savo rūpesčiais be jį supančios gyvosios žaliosios aplinkos? O gi visiškai niekas... net valgyti tektų nežinia ką.


Kviečiu pakelti galvas į vis dar žydinčius kaštonus, kvepiančius alyvų krūmus, magnolijas, obelis, o gal žaliuojančius čiobrelius, rozmarinus ar kas tik bežydėtų - bežaliuotų ir bent akimirkai atitrūkti nuo kasdienybės! 


Ne visuomet žiedai svarbiausi. Niekuomet nebūčiau pagalvojusi, kad mums taip rūpės ir bus reikšmingi paprasčiausi pušų pumpurai, kiekvieną pavasarį pamažu virstantys tvirtais, spygliuotais ir kvepiančiais galingų medžių storėjančiais kamienais ar šakomis. Tai supras tik tie, kurie savomis rankomis pasodino ir įdėjo vilties, meilės ir teigiamų emocijų į ne vieną medį ar mažytį daigelį.
Nors žmonės tuo netiki, bet medžiai kaip ir vaikai, auga labai greit. Ir kaštonai iš sėklų, ir dangų remiantys beržai iš sprindžio dydžio plonų šakelių, ir klevai iš "nosių", ir pušys, ir eglės... 


Šiandien skirtingų miestų botanikos soduose daugybė įdomių renginių. Ši diena labai tinkama praleisti gamtoje, gal net pasodinti medį...




Baltasis šokoladainis su puikiaisiais makadamijos riešutais. Vienas skaniausių iš visų, kiek tik esu kepusi. Labai kvapnus, o jau tie riešutai... 



Reikia:
150 g miltų;
šaukštelio kepimo miltelių;
150 g baltojo šokolado (naudojau k/f "Rūta" parduodamą sveriamą šokoladą, taip vadinamomis "tabletėmis");
125 g sviesto;
150 g cukraus (nemėgstantys saldžiai drąsiai gali mažinti iki 100 g);
šaukštelio cukraus su vanile;
2 šaukštelių nutarkuotos apelsino žievelės (naudojau citrinų);
2 kiaušinių;
100 g stambiai kapotų makadamijos riešutų (puikiai tiks pas mus parduodamos sūdytos makadamijos, kitokiais keisti nerekomenduoju).

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių kaitros.

Šokoladą ir sviestą, nuolat maišydami, ištirpinkite dvigubame puode virš lėtai verdančio vandens (vandens garų vonelėje). Nukelkite nuo kaitros ir leiskite truputį atvėsti.
Po truputį įmaišykite cukrų, vanilinį cukrų ir apelsino žievelę.
Po vieną įmuškite kiaušinius.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įmaišykite į tešlą.
Atsargiai įmaišykite riešutus.

Tešlą sukrėskite į kvadratinę sviestiniu popieriumi išklotą kepimo formą, kurios kraštinė 20 cm.


Išlyginkite paviršių ir kepkite apie 30 - 35 min., tikrinkite mediniu pagaliuku.


Prieš pjaustydami, mažiausiai valandą atvėsinkite ant grotelių.

Šaltinis: knyga "Šokoladas" (IL LIBRO D'ORO DEL CIOCCOLATO, Mondadori Electa S.p.A., Milano).





Šiandien kviečiu žavėtis ne žiedais, o kaktusų spygliais. Be jokių blogų užuominų į šiuos augalus pažvelgti kitaip. Į tuos, kurie žydi rečiau arba į tuos, kurių žiedais šiaurinėmis lietuviškomis sąlygomis žavėtis nebus lemta... Jie žavūs kitaip, žavūs savo spygliais ir jų forma. Kiekvienas žalias "kūnas" tarsi užsidėjęs apsauginius šarvus - lenktus lyg kabliai, riestus, smulkius ir tankius, labai ilgus, susivėlusius, tik iš pažiūros švelnius ir pūkuotus, o iš tikro - apgaulingus spyglius. Lyg po jų slypėtų "kažkas tokio"... :)












10 komentarų:

  1. Žaviuosi jūsų augalais,žaviuosi ir įdomiais pasakojimais.Šaunu,gražu.Receptai įdomus,verčiantys pasidomėti retesniais produktais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Jolanta, tik kad reto nelabai čia kas yra, tikriausiai turi galvoj makadamijos riešutus.. Tiesiog jie mažiau populiarūs dėl savo kainos, bet netrūksta jų bet kuriame prekybcentryje. Aš juos vadinu pyraginiais riešutais, labai skanūs.. :)

      Panaikinti
  2. Atrodo labai skaniai.. ir tikiu, kad tikrai skanus, reik išsisaugot ir pabandyt prie progos :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Medeja, pyragas puikus, mūsų namuose tam neprieštaravo net pats išrankiausieji :)

      Panaikinti
  3. Aušra, aš jį vakar iškepiau - tikrai ypatingai kvapnus! Paragavau tik nuo kraščiukų, nes vešiu sekmadienio arbatėlės popietei pas draugus, bet aš truputį nusivylusi jaučiuos, nes tikėjausi jo tokio kaip drėgno kaip šokoladiniai "brownie" būna, tik baltojo šokolado varianto - bet jis toks atrodo "pyraginis", biskvitinis - ar taip ir turėjo būti? Bet va draugė, nemėgstanti saldumynų, kuriai pusryčiams gabalėlis jo atiteko, kramtė kiekvieną gabalėlį, girdama, koks skanus! Net neabejoju, šiaip atrodo idealiai pavykęs, tik man įdomu, kokia tekstūra jo iš tiesų? Galvoju, ar nepadauginau miltų, nes bėriau iš akies :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viktorija, šis pyragas tikrai labiau arbatinis, t.y., ne toks kaip rudieji "brownie". Panašu, kad su tavuoju viskas buvo gerai. Galima būtų rizikuoti paversti jį drėgnu pamažinant miltų kiekį ir kepant trumpiau, bet ir toks jis tirpte tirpstantis. Smagu, kad taip greit išbandei, ačiū už atsiliepimą!

      Panaikinti
  4. Dabar rašau jo jau paragavusi - valgau ir nesitiki, kad aš tokį pyragą galėjau iškepti - iš tiesų viskas jame tobula - idealus arbatinis pyragas, toks kaip meistrai konditeriai kepa - visi ingredientai, skoniai taip gerai deri, ir tekstūra jo tokia, kokia turi būti - viskas puikiai atitaikyta. Tik čia mano asmeninis skonis - aš nemėgėja tų tikrų pyragų, man visur drėgnumo norisi, net ten, kur nereikia, tai aš kitą kartą vis dėlto pabandysiu miltų dėti šiek tiek mažiau. O šiaip tikrai patvirtinu, kad labai geras receptas. Visi ragavusieji gyrė. O ir aš pati - ta pati priekabiausia :) Ačiū, kad pasidalinote!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Išsamesnių komentarų net ir negalėčiau tikėtis :) Labai ačiū! Džiugu, kad patiko. Man skanūs drėgni pyragai, bet vis tik aš esu mažiau saldžių arbatinių pyragų mėgėja. :) Į šį kitą kart dėčiau mažiau cukraus, gal net iš vis, dėčiau kokį 250 g baltojo šokolado ir nei gramo cukraus...

      Panaikinti
  5. O kaip vadinasi sis kaktusas lenktais spygliais? Koks jo pavadinimas?

    AtsakytiPanaikinti