2012 m. gegužės 9 d., trečiadienis

PLOKŠTAINIS SU VARŠKE IR RABARBARAIS

Skaniausias šiltas...




Rabarbarai pas mus dar turi šiek tiek paūgėti. Visai nedaug (beje, ar žinote, kad iš jaunų rabarbarų lapų galima gaminti balandėlius?). Bandžiau keletą kartų praeiti ir nežiūrėti (o palaukti savų) į prekybos centruose besipuikuojančius stambius ir sultingus kotelius, atvežtus tikriausiai iš ten, kur šilčiau ir viskas žaliuoja greičiau. Tačiau tiek daug kantrybės neturiu :) Labai juos mėgstu...


Šį plokštainį rekomenduojama kepti su rūgštesniais obuoliais, tad pamaniau, kad su rabarbarais turėtų būti ne mažiau puiku. Minkštas ir kvapnus. Visai nesaldus.


Reikia:
tešlai:
400 g miltų;
80 g cukraus;
1 kiaušinio;
šaukštelio sodos;
400 ml kefyro.

Ant viršaus:
apie 1 kg nuvalytų ir stambiai supjaustytų rabarbarų;
dviejų - trijų šaukštų cukraus;
nubraukto šaukštelio cinamono;
500 g varškės;
100 g grietinės;
150 g cukraus;
poros šaukštelių cukraus su vanile;
4 kiaušinių.

Pirmiausiai pasiruoškite rabarbarus. Patroškinkite juos nedideliame inde su keliais šaukštais cukraus ir trupučiu cinamono. Troškinkite tik tol, kol šiek tiek suminkštės, tačiau visiškai nesukris.

Varškės masei išplakite kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo, įmaišykite varškę ir grietinę.

Tešlai kiaušinį ištrinkite su cukrumi. Miltus sumaišykite su soda ir pakaitomis su kefyru įmaišykite į tešlą. Tešla turėtų gautis geros grietinės tirštumo. Tirštumą reguliuokite kefyru, pildami jį pakaitomis su miltais. Nepadarykite per kietos, plokštainio pagrindas bus kietas ir neskanus.

Paskleiskite tešlą nedidelėje kepimo popieriumi išklotoje skardoje (mano skardos kraštinės 30 cm ir 24 cm).
Ant viršaus švelniai sudėkite rabarbarus (jei juos troškinant susidarė didelis skysčio perteklius, jo per daug ant tešlos nepilkite)...


... ir užpilkite varškės masę.
Paviršių išlyginkite ir kepkite 200 laipsnių kaitros orkaitėje apie 40 - 50 minučių, kol varškė paruduos.

Pjaustykite atvėsusį, šiek tiek šiltą. Plokštainis išliks minkštas ir sultingas kitą ir dar kitą dieną, jai laikysite sandariai uždengtą.


Tešlą, į kurią maišoma soda, reikia iš kart šauti orkaitėn, todėl rekomenduoju pirmiausiai paruošti viršutinį sluoksnį, o tik po to maišyti tešlą (kaip ir nurodyta recepte).
Rabarbarų kiekį galite drąsiai didinti, jų nebūtina troškinti, tiesiog supjaustykite ir suberkite ant tešlos. Tik tuomet daugiau pabarstykite cukrumi.
Kepkite didesnėje skardoje nei tai dariau aš, mat kepdama tešla puikiai iškyla ir apatinis sluoksnis gaunasi šiek tiek per storas. Plonesnis pagrindas būtų daug skaniau...


Adaptuota pagal knygelę "Varškės patiekalai. Varškės, rikotos, maskarponės valgiai." (žurnalo ManoNamai receptai), 2009 m.

11 komentarų:

  1. suintrigavo:) bet nelabai isivaizduoju skonio. ar jis toks arbatinis, pyragiskas, ar verta didinti cukraus kieki jei norisi saldesnio? ar rabarbaru sluoksnis traskus ar toks "suskydes":)? dekui labai uz atsakymus, labai gardziai atrodo, bandysiu kepti, bet noriu tokio tikro, skanaus pyrago, tai bandau pasitikslinti:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Goda, jei norisi saldžiau, cukraus kiekį tikrai galima didinti, šis visai nesaldus. Rabarbarų sluoksnis niekaip negali būti traškus :) Žinoma, kad skystas. Tiesiog minkštas biskvitinis pagrindas, rabarbarų rūgštelė ir sultinga varškė :) Tik man norėjosi plonesnio pagrindo. Beje, cukraus kiekį didinčiau tešloje ir būtų galima netroškinti rabarbarų, o supjausčius kubeliais sumesti ant tešlos, užberti cukraus, o tik tuomet supilti varškės masę :0)

      Panaikinti
  2. skanumėlis ir labai graži pirmoji nuotrauka ;)
    pamėgink užsišaldyt savų rabarbarų, manau žiemą turėtų tikti iš šaldiklio ir pyragui, jei troškinami ir tada dedami ant tešlos. aš aną vasarą buvau užšaldžiusi kelis maišelius rabarbaro kubelių, tai vasai gerai į kompotą :)ir nereiks tada parduotuvėje dairytis į iš kažkokių šalių atvežtus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Jurga :) Esu skaičiusi, kad žmonės šaldo rabarbarus, bet žiemą geriau rabarbarų džemas ar uogienė. Man jų norisi tuomet, kai sezonas :) Bet čia gera idėja vasaros likusiai daliai! :0)

      Panaikinti
  3. Ir aš jau norėjau teirautis, ar juos galima šaldyti? (perskaičiau jau komentare):) Bandyt reiks ne tik džemą išsivirt, bet ir pasišaldyti. Vakar kepiau rabarbarų pyraga su rozmarinais ir riešutais. Važiuojam į kaimą - ten rabarbarų - visa galybė. Bus kuom užsiimti :)
    Aušrele, gražios ir kūrybingos, šiltos ir spalvingos, kvepiančios uogomis ir vaisiais, jūros kvapo pilnos vasaros :)
    Mes būsim kaime - retai kada prie virtualios komunikacijos beprisijungsim :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Kristina :0) Nieko geriau už atostogas kaime net įsivaizduoti negalėčiau, gražios ir tau vasaros...

      Panaikinti
  4. Ech kefyro neturiu, o jei su pienu ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tešloj nėra riebalų, su pienu teks didinti miltų kiekį ir bijau, kad pagrindas gali iškepti per kietas ir sausas. Kai neturi kefyro, daug kur siūloma į pieną įpilti citrinos sulčių ir palikti, kad sutrauktų. Man šis būdas nesigauna, matyt dėl "nebegyvo" parduotuvinio pieno. Bandyk!

      Panaikinti
  5. Taip norėjau šio pyrago, kad net į parduotuvę antrą kart ėjau :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Atsakymai
    1. Violeta, svarbiausia, kad ne veltui parduotuvėn ėjai, ačiū!

      Panaikinti