2014 m. kovo 4 d., antradienis

ORKAITĖJE KEPTAS BLYNAS SU VARŠKE IR VYŠNIOMIS


Sočioms Užgavėnėms!
Iškepamas labai greit ir paprastai. Šitoks blynas skaniausias ką tik išlindęs iš orkaitės, dar karštas supjaustytas ir aplietas švelniai paplakta grietinėle, lydytu šokoladu, karamele ar karamelizuotais vaisiais. Tačiau iš tokio blyno - plokštainio, recepto proporcijas padvigubinus ir iškepus didžiulėje skardoje, galima suformuoti puikius bokštelius ar net visą tortą. Tereikia supjaustyti dailiais kvadratėliais ir pertepti plakta grietinėle. Arba dar šiltą ištepti mėgstamu įdaru ar uogiene ir susukti kaip vyniotinį... 


Reikia:
300 ml pieno
100 g varškės
50 g lydyto sviesto
2 kiaušinių
200 g miltų
nubraukto šaukštelio kepimo miltelių
1 valg. š. cukraus
1 arb. š. cukraus su vanile
žiupsnelio druskos
2 valg. š. vyšnių iš uogienės ar sirupo
miltinio cukraus ir kakavos pabarstymui
gabalėlio sviesto skardai ištepti


Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių kaitros.
Kiaušinius išplakite su cukrumi. Įpilkite lydyto sviesto, įdėkite varškės ir gerai išmaišykite.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir vaniliniu cukrumi.
Pakaitomis į tešlą pilkite pieno ir berkite miltų mišinį. Nenustokite maišyti, kol nesubersite visų miltų ir nesupilsite viso pieno.
Paruoštą tešlą palikite bent 20 - 30 minučių pabrinkti.
Supilkite į kepimo popieriumi ir sviestu pateptą skardą (manosios kraštinės 30 cm ir 24 cm), tolygiai paskirstykite, išlyginkite paviršių ir suberkite nuvarvintas vyšnias. Pašaukite kepti. Kepkite apie 20 - 30 min. (neperkepkite!). Dar karštą išimkite su popieriumi iš skardos,


... supjaustykite kvadratėliais ir pabarstę miltiniu cukrumi bei trupučiu kakavos, patiekite. Labai gardūs aplieti nesaldinta grietinėle:)



Šlovė Kazimierams!

Šaltinis: Knyga "Blynai ir vafliai", 2008 m.

4 komentarai:

  1. Fantastika! Būtinai kepsiu! man blynai orkaitėse yra super dalykas! :) O čia dar paturbintas - su varške :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir man patinka. Orkaitiniai blynai suteikia erdvės improvizacijai. Tokius galima kepti didelėj keptuvėj (orkaitėje, žinoma), plonesnius ir užsiraičiusius, pilti į didelę skardą, jei norisi plonesnių ir į mažesnę, jei norisi storesnių. Saldžius ir sūrius, pvz., su kumpiu ir sūriu... Gėris! "Paturbinimas" varške suteikia minkštumo ir drėgmės :)

      Panaikinti
  2. Visai netikėtai atradau šiuos skaniuosius blynelius čia, tad savaitgalį reiks išsikepti. Žinoma, kiekvienas turi teisę improvizuoti, tad manieji bus be cukraus ir cukraus pudros, o vietoje vyšnių geltonuos džiovinti abrikosai. Niam niam...
    Straipsnio autorei dideliausios sėkmės! Visada viskas pavyksta, kai tai daroma su meile.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už šiltus žodžius :) Tikiuosi šitie su abrikosais buvo geri!

      Panaikinti