... ir juodaisiais serbentais.
Iš tikrųjų, tai pagerinta štai šio pyrago versija. Kai jį atradau, tokį minkštą, sodriai šokoladinį, pritvinkusį drėgmės ir juodųjų serbentų rūgštelės, vasarą visuomet į šaldiklį įmetu gerą pusmaišį šių kvapnių uogų.
Šią žiemą tokį skanėstą pagerinau varške (aš didelė tradicinės lietuviškos varškės gerbėja) ir kepiau kekso bei keksiukų pavidalu. Ne vieną, o kokius tris ar keturis kartus, įvairiausių švenčių proga. Vaišinau kaimynus, siunčiau studentams, o mūsų namų vyrai vienu balsu lyg katinai miaukė, jog tai geriausia, ką esu kepusi... Kokie jie primityvūs :)
Nepaisant to, kad aš su tuo nevisiškai sutinku, vistiek manau, kad moterys, norinčios pamaloninti savo vyrus, sveikinsiančius jas rytoj su gražiu pavasariu, turėtų iškepti jiems šių skanėstų, nesvarbu, kokiu pavidalu :) Jei neturite šaldytų juodųjų serbentų, tiks vyšnios, spanguolės ar avietės, šių galima rasti parduotuvėje. Su artėjančiom šventėm!
Reikia: (vienam didesniam keksui arba 16 - 17 keksiukų)
150 g sviesto
150 g rudojo cukraus
3 kiaušinių
200 g juodojo šokolado (kuo kartesnis, tuo geriau)
100 g miltų
žiupsnelio druskos
150 g šaldytų juodųjų serbentų
1 valg. š. tamsios nesaldintos kakavos
0,5 arb. š. kepimo miltelių
miltinio cukraus pabarstymui
varškės masei:
180 g varškės (1 lietuviško pakelio)
30 g sviesto
50 g cukraus
1 valg. š. miltų
1 kiaušinio
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių kaitros.
Uogas išimkite iš šaldiklio ir palikite kambario temperatūroje.
Šokoladą ištirpinkite vandens garų vonelėje ir šiek tiek atvėsinkite.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir kakava.
Varškės masei varškę ištrinkite su cukrumi ir kiaušiniu, įpilkite lydyto sviesto. Įberkite miltų ir gerai išmaišykite.
Šokoladinei masei minkštą sviestą išsukite su cukrumi iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius, labai gerai išmaišydami po kiekvieno. Supilkite lydytą šokoladą.
Pamažu, maišydami švelniais judesiais, įmaišykite miltų mišinį. Suberkite uogas ir greit permaišykite.
Jei tai bus keksas, kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite maždaug puse šokoladinės masės. Ant viršaus sudėkite varškės masę, o ant jos - likusią šokoladinę dalį. Viską pamakaliuokite mediniu pagaliuku ar šaukštelio galu ir pašaukite kepti. Kepkite apie 30 - 40 minučių, tik neperkepkite. Pyragas turi likti minkštesnis viduje. Atvėsinkite ir pabarstykite miltiniu cukrumi.
Jei tai bus keksiukai, keksiukų formą išklokite popierinėmis formelėmis. Į kiekvieną jų įdėkite po kupiną šaukštelį varškės masės (jos turi būti mažiau nei šokoladinės), o ant viršaus arba šalia (kaip geriau pasiseks) po didesnį šaukštą šokoladinės masės. Tešla turėtų užimti 2/3 kiekvienos formelės. Tešlos nemaišykite, tiesiog sudėję, pašaukite kepti. Kepkite trumpiau nei keksą, apie 20 - 25 minutes. Iškepusius atvėsinkite ir pabarstykite miltiniu cukrumi.
Šaldytas uogas prieš gaminant, geriau atitirpinti, bus lengviau įmaišyti, nes įbėrus šaldytas, tešlą reikia kaip mat krėsti į formą ir pašauti kepti, antraip, uogos sustingdo ją į sunkiai maišomą akmenį...
Šitame tinklaraštyje viskas labai jaukiai, gardžiai atrodo :) Taip ir norisi bėgt išsikept ką nors prie arbatos :)
AtsakytiPanaikintiGabriele, ačiū, smagu, kad jaukumu pavyksta privilioti :)
PanaikintiSveiki, o kepant keksiukus, jie atvėsę normaliai išsiima? T.y. neprilimpa ir nesubyra?:)
AtsakytiPanaikintiNe, panašių problemų nėra. Popierinės formelės gražiai nusilupa :)
PanaikintiBandžiau kepti keksą :) Išėjo ne keksas, bet kokių 2-3cm aukščio pyragas. Tačiau skonis nė kiek nenukentėjo! Ar tai pyragas, ar keksas, ar keksiukas - receptą rekomenduoju! Ir, žinoma, dėkoju pačiai autorei, kad juo pasidalinote ;)
AtsakytiPanaikintiPyragą ar keksą reikėjo kepti pagal šį receptą:
Panaikintihttp://ausrra.blogspot.com/2012/02/sokoladinis-pyragas-su-juodaisiais.html#.VFpdHvmsXAw
Tai pagal jį kepti šie keksiukai. Mano vienas mėgstamiausių pyragų!
Smagu, kad išbandėt :)
Labai skanūs keksiukai, kadangi serbentų neturėjau, dėjau slyvų. Visi valgėm ir ausys lapsėjo :)
AtsakytiPanaikintiSmagu žinoti! Ačiū, kad grįžot pasidalinti :)
Panaikinti